MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers

Zoology In Science – Definition


Zoology is derived from two Greek words; Zoo means an animal, and Logos means to study. Therefore the study of animals is called Zoology. It is the branch of Science in which we explore the life of different animals, their origin, forms and structure, their habitat, and various complex processes occurring within them. So Zoology is one of the broadest fields in all of the sciences, which gives us information about animals in all aspects, from simple to complex forms and structure. The multiple-choice questions with answers on “Zoology In Science” are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Scientific Methods Questions and Answers Quiz


These online MCQ quiz questions for science students on “Zoology And Science” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of Zoology Test Online, we are waiting for your positive feedback.


Zoology And Science MCQs Quiz (Short Questions and Answers)


Q1. In zoology the word zoo mean______________.

  1. Plant
  2. animal
  3. none
  4. both a  and b

Answer: b

 

Q2. The study of fishes is called__________.

  1. genetics
  2. histology
  3. parasitology
  4. ichthyology

Answer: d

 

Q3. Cichlids is one of the large group of _________

  1. Plant
  2. animal
  3. fishes
  4. both a  and b

Answer: c

 

Q4. Feeding habits of Eretmodus is:

  1. insect pickers
  2. algae scrapers
  3. scale eaters
  4. none

Answer: b

 

Q5. Insect pickers is feeding habits of:

  1. Eretmodus
  2. Perissodus
  3. Tranganicodus
  4. none

Answer: c

 


Read More: MCQs on Classification of Animals Short Questions and Answers


Q6. Scale eaters cichlids are called Perrissodus.                 True/false

Answer: True

 

Q7. Many cichlids brood their young in their_________.

  1. throat
  2. mouth

Answer: b

 

Q8. The study of internal structure of organisms and their parts is:

  1. Ecology
  2. Anatomy

Answer: b

 

Q9. The study of the structure and function of cells is:

  1. Systematics
  2. Cytology
  3. Physiology
  4. Genetics

Answer: b

 


Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Q10. Ecology is the study of the interaction of organisms with their______.

  1. environment
  2. habitat
  3. community
  4. all are incorrect

Answer: a

 

Q11. The conversion of fertilized egg to birth or hatching is called Embryology.           True/False

Answer: True

 

Q12. The transmission of traits from parents to offspring is:

  1. Entomology
  2. Histology
  3. Parasitology
  4. Genetics

Answer: d

 

Q13. Histology is the study of:

  1. Embryo
  2. Brain
  3. Neuron
  4. Tissues
  5. none

Answer: d

 

Q14. The study of subcellular details of animal structure and function is called Molecular biology.   True/False

Answer: True

 

Q15. The study of animals which live in or on other organisms is called physiology.      True/False

Answer: False (parasitology)

 


Read More: Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test


Q16. The study of the classification and the evolutionary interrelationships among animal groups is:

  1. Physiology
  2. Systematic
  3. Herpetology

Answer: b

 

Q17. The study of the function of organisms and their parts is called physiology.       True/False

Answer: True

 

Q18. Entomology includes:

  1. Amphibians
  2. Reptiles
  3. Insects
  4. Mammals
  5. Birds

Answer: c

 

Q19. The study of amphibians and reptiles is called Ornithology.    True/False

Answer: False (Herpetology)

 

Q20. The study of mammals is called_________.

  1. Ornithology
  2. Protozoology
  3. Mammalogy
  4. Herpetology

Answer: c

 


Read More: MCQs on The Chemical Basis Of Animal Life Questions with Answers Key


Q21. The study of birds is called protozoology.    True/False

Answer: False (Ornithology)

 

Q22. Protozoology is the study of:

  1. Sperm
  2. Gamete
  3. Protozoa
  4. Eukaryotes

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *