MCQs on Scientific Methods Questions and Answers Quiz

MCQs on Scientific Methods Questions and Answers Quiz

Scientific Method Definition


Zoology the branch of Biology is a natural science. The word science is derived from a Latin verb meaning to know. The knowledge of science is based on observations and experiments. Science is a way of knowing something. The advancement in science is the development of new ideas. These ideas collectively explains a number of observations. The most exciting ideas in science are those that explain the greatest variety of phenomena. There are different steps in scientific methods. The scientific method is based on hypothetic – deductive method. Multiple-choice questions on “Scientific Method” are published according to the new study syllabus for 2021-22.


 

Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Multiple choice quiz questions for science students on “Scientific Method Steps” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of Zoology Test Online, we are waiting for your positive feedback.


Scientific Methods Psychology MCQs Quiz Questions And Answers


Q1. What is the first step of the scientific method?

  1. Knowledge
  2. Observation
  3. Hypothesis
  4. Experiment

Answer: c

 

Q2. What is hypothesis?

  1. Tentative answer
  2. Untested
  3. Trial basis
  4. All of the above

Answer: d

 

Q3. Which moves from general to specific?

  1. Inductive method
  2. Deductive method
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 


 Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Q4. Which moves from specific to general?

  1. Deductive method
  2. Inductive method
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

Q5. Which is the second step in scientific method?

  1. Hypothesis
  2. Experiment
  3. Deduction
  4. Theory

Answer: c

 

Q6. Deduction is a logical consequence of  hypothesis .  True/false

Answer: True

 

Q7. How the hypothesis can be tested?

  1. By development of theory
  2. By scientific laws
  3. By performing experiments
  4. Conduct seminars

Answer: c

 


Read More: MCQs on Classification of Animals Short Questions and Answers


Q8. When hypothesis is tested by repeated experiments and is not proved wrong then it becomes_________.

  1. Scientific law
  2. Theory
  3. Experiment
  4. All of the above

Answer: b

 

Q9. A generalized theory with many broad scope of application becomes:

  1. Experiment
  2. Scientific laws
  3. Theory
  4. Hypothesis

Answer: b

 

Q10. Which hypothesis may make accurate predictions  ?

  1. False hypothesis
  2. Testable hypothesis
  3. Untestable hypothesis
  4. Proved hypothesis

Answer: a

 


Read More: MCQs on Cell Structure and Function


Q11. Why is the scientific method important?

  1. To minimize the influence of bias or prejudice in the experimenter
  2. It results from personal beliefs and cultural beliefs
  3. It provides an objective and standardized approach to conducting experiments in order to improves their results
  4. All of the above

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *