MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers

MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers

Genetic Unity – Definition


Genetic unity describes how the nature and mode of transfer of genetic material in the organism is similar both in plants and animals. It also describe the expression of generic characters in the organism. All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Classification of Animals Short Questions and Answers


Genetic Unity MCQs (Short Questions and Answers)


Q1. The genetic material in the entire organisms is in the form of DNA:      True/False

Answer: True

Q2. Which forms the basis of genetic unity among the organisms?

  1. Genes
  2. RNA
  3. DNA
  4. Genome

Answer: c

Q3. The arrangement of nucleotides on DNA forms  genes.   True/False

Answer: True 

Q4. The DNA is composed of smaller units called_______.

  1. Genome
  2. Genes
  3. Nucleotides
  4. chromosomes

Answer: b

Q5. The nature of genes in all the organisms is almost__________. 

  1. Different
  2. Unique
  3. Similar
  4. Dissimilar

Answer: c

Q6. Different organisms have different genes to show different character in them.     True/False

Answer: True

Q7 .Who is considered to be the father of genetics?

  1. Robert Hooke
  2. Schleiden and T.Schwann
  3. Anton van Leeuwenhoek
  4. Mandel

Answer: d

Q8. Mandel formulated Law of segregation and Law of Independent assortment.      True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q9. When DNA is divided into triplet nucleotides, it forms ____________.

  1. Genes
  2. Genome
  3. Genetic codes
  4. Protein

Answer: c

Q10. Mandel’s laws govern the transfer of hereditary characters in the organisms.      True/False

Answer: True

Q11. What are the means of expression of the genetic characters in the organisms?

  1. DNA
  2. Genetic codes
  3. RNA
  4. Genes

Answer: b

Q12. Each genetic code is specific for single amino acid .      True/False

Answer: True

Q13. Which thing is observed in the expression of genetic characters?

  1. Genetic unity
  2. Genetic codes
  3. Genes
  4. Genome

Answer: a

Q14. In all the organisms there are similar genetic codes for different amino acids.      True/False

Answer: False (same)


Read More: Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test


Q15. On which plant Mandel performed his experiments for the transfer of genetic materials?

  1. Rose
  2. Beat
  3. Pea
  4. None

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *