MCQs on Cell Structure and Function

MCQs on Cell Structure and Function

Cell Structure and Function – Definition


All animals are made up of cells. Cell is the simplest organization in the hierarchy of biological organization. It produces higher level of organization such as tissue, organ and organ system level. The body of an animal is composed of many kinds of specialized cells. There is division of labour among the cells. Different cells perform different functions. The cell plays a fundamental role in the body of an organisms.

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

 

Read More: Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test

 


Cell Structure and Function MCQs (Questions and Answers)


Q1. Cell is the unit of structure and function in all the organisms.       True/False

Answer: True

Q2. The building block of the bodies of the organisms is cell.       True/False

Answer: True

Q3. Which are organized to form tissue, organ and organ system?

  1. Amino acids
  2. Cells
  3. DNA
  4. Genes

Answer: b

Q4. In unicellular organisms only cellular organization exists.       True/False

Answer: True

Q5. In which organisms, cells form tissue and organ level organization?

  1. Unicellular
  2. Prokaryotes
  3. Multicellular
  4. All of the above

Answer: c

Q6. The formation of complex organisms from simple organisms through gradual changes is evolution.    True/False

Answer: True

Q7. Adaptation and variations are produced at which level?

  1. Organ level
  2. Tissue level
  3. Organisms level
  4. Cell level

Answer: d

Q8. Cell is also a unit of evolution.    True/False

Answer: True

Q9. Which type of microscope revealed ultrastructure of cell?

  1. Electron microscope
  2. Simple microscope
  3. Stereo microscope
  4. Compound microscope

Answer: a

Q10. Cell Fractionation technique is also used to study different organelles of the cells.  True/False

Answer: True

Q11 .Which membrane regulates the passage of materials between the cell and its surroundings?

  1. Cytoplasm
  2. Cell membrane
  3. Cell wall
  4. None

Answer: b

Q12. Which is composed of soluble part called cytosol and cell organelles?

  1. Cell membrane
  2. Cell wall
  3. Cytoplasm
  4. Nucleus

Answer: c

Q13. Cell organelles may be granular like ribosomes or membranous bound like mitochondria.     True/False

Answer: True

Q14 .Which directs the many activities of the cell?

  1. Nucleus
  2. Cell membrane
  3. Cytoplasm
  4. Ribosomes

Answer: a

Q15. DNA is present in nucleus of the Prokaryotic cells.    True/False

Answer: False (Eukaryotic cells)

Q16. Which is freely dispersed in the prokaryotic organelles?

  1. Nucleus
  2. DNA
  3. Ribosomes
  4. Mitochondria

Answer: b

Q17. Membranous bound organelles are present in prokaryotic cells   .       True/False

Answer: False (absent)

Q18. The cells of the microorganisms known as bacteria are__________ .

  1. Eukaryotic
  2. Prokaryotic
  3. None

Answer: b

Q19. Different cells perform same functions in the body of organisms.      True/False

Answer: False (different)

Q20. Inn Eukaryotic cells, the DNA is organized with proteins into structures called_______.

  1. Centromere
  2. Cytoplasm
  3. Chromosomes
  4. Cellulose

Answer: c

Q21. Cell produces higher level of organization, tissue, organ and organ system level.  True/False

Answer: True

Q22.  Where the chromosomes are present in the cell?

  1. Nucleus
  2. Ribosomes
  3. Mitochondria
  4. Cell membrane

Answer: a

Q23. In the cell various organelles are suspended in the cytoplasm surrounding the nucleus.:      True/False

Answer: True

Q24. Which is a thick fluid in the cell?

  1. Chromosomes
  2. Mitochondria
  3. Golgi apparatus
  4. Cytoplasm

Answer: d

Q25. Animal cells lack cell wall, while plant cells have tough walls external to their membrane.   True/False

Answer: True 

Q26. All Prokaryotic cells have tough external __________.

  1. Cell wall
  2. Cell membrane
  3. Cytoplasm
  4. Lysosomes

Answer: a

Q27. Cytoplasmic organelles are absent in which cell? 

  1. Eukaryotes
  2. Prokaryotes
  3. Absent in both cell type
  4. Present in both cell type

Answer: b

Q28. Different organisms have different genes to show different character in them.     True/False

Answer: True

Q29. Who is considered to be the father of genetics?

  1. Robert Hooke
  2. Schleiden and T.Schwann
  3. Anton van Leeuwenhoek
  4. Mandel

Answer: d

Q30. Mandel formulated Law of segregation and Law of Independent assortment.      True/False

Answer: True 

Q31. When DNA is divided into triplet nucleotides, it forms ____________.

  1. Genes
  2. Genome
  3. Genetic codes
  4. Protein

Answer: c

Q32. Mandel’s laws govern the transfer of hereditary characters in the organisms.      True/False

Answer: True

Q33. What are the means of expression of the genetic characters in the organisms?

  1. DNA
  2. Genetic codes
  3. RNA
  4. Genes

Answer: b

Q34. Each genetic code is specific for single amino acid .      True/False

Answer: True

Q35. Which thing is observed in the expression of genetic characters?

  1. Genetic unity
  2. Genetic codes
  3. Genes
  4. Genome

Answer: a

Q36. In all the organisms there are similar genetic codes for different amino acids.      True/False

Answer: False (same)

Q37. On which plant Mandel performed his experiments for the transfer of genetic materials?

  1. Rose
  2. Beat
  3. Pea
  4. None

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *