Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test

Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test

Cell (The Fundamental Unit of Life – Definition


Cell, as the name indicates is the basic unit of structure and function in all the organisms both in animals and plants.

Cell is the lowest level of organization having a very special place in the hierarchy of biological organization and is capable of performing all the activities of life. Therefore cell is the fundamental unit of life in all the organisms.

All the organisms are composed of cell. The cell occur in two forms.

Unicellular:

The animals possessing single cell are termed as unicellular.

Multicellular:

The animals possessing multiple of cells for performing different functions in the body of organisms are termed as multicellular.

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Classification of Animals Short Questions and Answers


Discovery Of Cell MCQs (Online Test)


Q1. Who first time describe and named the term “Cell”?

  1. M. Schleiden
  2. Anton van Leeuwenhoek
  3. Robert Hooke
  4. All the above

Answer: c

Q2. Which object was studied by Robert under his microscope magnified (30x) for the discovery of cell?

  1. onion slice
  2. slice of cork
  3. grains of sand
  4. none

Answer: b

Q3. When the first cell was discovered by Robert?

  1. 1660
  2. 1663
  3. 1670
  4. 1665

Answer: d

Q4. Who discovered microscopic organisms under his microscope?

  1. Anton van Leeuwenhoek
  2. Robert Brown
  3. Schwann
  4. Robert Hooke

Answer: a

Q5. Which objects are used by Anton Van Leeuwenhoek as a lens in his microscope?

  1. Cork slice
  2. Onion slice
  3. Tree bark
  4. Grains of sand

Answer: d

Q6. Robert Hooke polished the grains of sand and formed magnifying glasses as powerful as 300x.True/false

Answer: False (Anton van Leeuwenhoek)


Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Q7. Leeuwenhoek discovered a microbial world in a drop of:

  1. Lake water
  2. Pond water
  3. Fresh water
  4. Sea water

Answer: b

Q8. Leeuwenhoek observed the blood cell and sperm cells of:

  1. Plants
  2. Micro organisms
  3. Animals
  4. All of the above

Answer: c

Q9. Who were two German Biologists?

  1. Schleiden, Robert Hooke
  2. T. Schwann , Leeuwenhoek
  3. Robert Hooke, Leeuwenhoek
  4. M. Schleiden and T. Schwann

Answer: d

Q10. Who discovered Cell Theory ?

  1. Anton van Leeuwenhoek
  2. Schwann
  3. Schleiden and Schwann
  4. Robert Hooke

Answer: c

Q11. The bodies of the organisms are composed of cell and cell products is termed as “Cell Theory” .True/False

Answer: True

Q12. The ability of cells to divide to form new cells is the basis for all reproduction, growth and repair of multicellular organisms included humans , describes__________.

  1. Cell discovery
  2. Cell structure
  3. Cell theory
  4. Cell types

Answer: c


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q13. Who gave the idea that all cells come from other cells?

  1. Cell theory
  2. Cell discovery
  3. Cell types
  4. Cell structure

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *