MCQs on Vesicles Questions and Answers

MCQs on Vesicles Questions and Answers

Vesicles – Definition


A vesicle is a membrane bound small organelle inside the cell. Vesicles can store different types of molecules or fluids. The membrane in which vesicle is enclosed is a phospholipid bilayer. Vesicles are formed during endocytosis and exocytosis in the eukaryotic cells. Vacuole is a type of vesicle.

Course Content:

  • Introduction
  • Functions of vesicles
  • Types of vesicles

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Vacuoles Questions and Answers


Vesicles MCQs (Questions and Answers)


Q1. What is vesicle?

  1. Membrane bound small organelle
  2. Containing different types of fluids
  3. Power house of cell
  4. Both a and b

Answer: d

Q2. By which process, vesicles are formed?

  1. Oxidation
  2. Reduction
  3. Endocytosis & Exocytosis
  4. Oxidative phosphorylation

Answer: c

Q3. The membrane in which vesicle is enclosed is made up of:

  1. lipids
  2. fats
  3. proteins
  4. phospholipid bilayer

Answer:  d

Q4. Which cell organelle is also a type of vesicles?

  1. Cytoplasm
  2. Cell membrane
  3. Vacuole
  4. Mitochondria

Answer: c

Q5. Why vesicle can fuse with plasma membrane and other cell organelles?

  1. To release their contents
  2. Go outside of the cell
  3. Formed another vesicle
  4. All of the above

Answer: a

Q6. A vesicle can serve as a chamber for metabolism.      True/false

Answer: True

Q7. Which of the following is/are the types of vesicles?

  1. Secretory vesicles & transport vesicles
  2. Vacuoles
  3. Lysosomes
  4. All of the above

Answer: d

Q8. What is/are the functions of vesicles?

  1. Transport molecules
  2. Buoyancy control
  3. Chamber for metabolism
  4. All of the above

Answer: d

Q9. Which type of vesicle controls the osmotic balance of the plant cells?

  1. Transport vesicles
  2. Secretary vesicles
  3. Vacuoles
  4. Lysosomes

Answer: c

Q10. Which type of vesicle is involved in the process of digestion and phagocytosis?

  1. Lysosomes
  2. Vacuoles
  3. Secretary vesicles
  4. Transport vesicles

Answer: a

Q11. Vesicles are small than vacuoles.      True/False

Answer: True

Q12. In which process the lysosomes’ vesicle destroy the damaged organelles?

  1. Phagocytosis
  2. Autophagy
  3. Pinocytosis
  4. Exocytosis

Answer: b

Q13. Which type of vesicle contributes to molecular passages between locations inside the cell?

  1. Secretary vesicles
  2. Lysosomes
  3. Transport vesicles
  4. Vacuoles

Answer: c

Q14. Proteins are transported from rough endoplasmic reticulum to the Golgi apparatus by cell membrane.     True/False

Answer: False (by vesicles)

Q15. Which vesicle contained the substances which are to be excreted from the cell?

  1. Transport vesicles
  2. Secretary vesicles
  3. Lysosomes
  4. None

Answer: b

Q16. Cellular wastes and special chemicals made by the cell are stored in transport vesicles and released when needed.         True/False

Answer: False (secretary vesicles)

Q17. Which vesicle is formed by pinching off the outer plasma membrane?

  1. Transport vesicles
  2. Secretary vesicles
  3. Extracellular vesicles
  4. Vacuoles

Answer: c

Q18. Ribosomes contain enzymes or secretary products.             True/False

Answer: False(vesicles) 

Q19. Which is the site of intracellular digestion, storage or transport?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Vesicles
  4. Cytoplasm

Answer: c

Q20. Which cell component form naturally during the processes of secretion (exocytosis), uptake (endocytosis) and transport of materials within the plasma membrane?

  1. Ribosomes
  2. Golgi body
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Vesicles

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *