MCQs on The Chemical Basis Of Animal Life Questions with Answers Key

MCQs on The Chemical Basis Of Animal Life Questions with Answers Key

The Chemical Basis Of Animal Life – Definition


The chemical basis describes how the chemistry of animal life is organized to carry out chemical reactions take place within the body of almost all types of organisms. A lot of chemical reactions take place within the body of organisms in order to regulate and maintains the biological chemistry of an organisms. This is how the chemical basis of an animal work throughout his lifetime.

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers


Chemical Basis Of Animal Life MCQs (Questions with Answers Key)


Q1. Anything that occupies space and has mass is called__________.

  1. Weight
  2. Matter
  3. Mass
  4. Atom

Answer: b

Q2. The amount of matter in an object is called_______.

  1. Matter
  2. Weight
  3. Mass
  4. Electron

Answer: c

Q3. Matter is composed of__________.

  1. Elements
  2. Mass
  3. Electron
  4. Atom

Answer: a

Q4. The chemical substance that in ordinary chemical reactions cannot break down into simpler units are called___________.

  1. Atom
  2. Isotopes
  3. Element
  4. Mass

Answer: c

Q5. How many elements occurring in nature?

  1. 91
  2. 92
  3. 93
  4. 94

Answer: b

Q6. An element is abbreviated by one or two letters .        True/false

Answer: True

Q7. How many percentage of nitrogen, carbon , hydrogen and oxygen is found in animal’s body weight?

  1. 3%
  2. 21%
  3. 97%
  4. 99%

Answer: c

Q8. Calcium, phosphorus and potassium are ___________ elements.

  1. Major
  2. Trace
  3. Rare
  4. None

Answer: a


Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Q9. How many percentage of calcium , phosphorus and potassium is found in animal’s body weight?

  1. 97%
  2. 3%
  3. 21%
  4. 99%

Answer: b

Q10. Trace elements include:  

  1. Sulfur
  2. Sodium
  3. Copper
  4. Iron
  5. Chlorine
  6. All of these

Answer: f

Q11. The smallest part of an element that can enter into a chemical reaction is called atom.     True/False

Answer: True

Q12. Which is a unit of matter?

  1. Element
  2. Atom
  3. Electron
  4. Isotopes

Answer: b

Q13. The central core of an atom is called_________.

  1. Nucleus
  2. Electron cloud
  3. Particles
  4. Element

Answer: a

Q14. The nucleus of an atom contain positively charged electrons.       True/False

Answer: False (protons)

Q15. The uncharged neutrons present in the nucleus of an atom.       True/False

 Answer: True

Q16. The chemical and physical properties of the atom depend upon the number of____________ in a nucleus.

  1. Electrons
  2. Neutrons
  3. Protons
  4. Protons and Neutrons

Answer: d


Read More: MCQs on Carbohydrates Questions and Answers


Q17. The chemical properties of an atom also depend upon the number and arrangement of electrons in the electron cloud.       True/False

Answer: True

Q18. The atomic number of an element is the number of _________ in the nucleus of one of its atoms.

  1. Neutrons
  2. Protons
  3. Electrons
  4. All of the above

Answer: b

Q19. The atomic number is equal to the number of neutrons and protons in the atom’s nucleus.    True/False

Answer: False (atomic mass)

Q20. How elements are being identified?

  1. Atomic number
  2. Mass number
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q21. Atoms having same atomic number but different atomic masses are called isotopes.    True/False

Answer: True

Q22. What are radioisotopes?

  1. Unstable isotopes
  2. Breakdown isotopes
  3. Stable isotopes
  4. Unstable and breakdown isotopes

Answer: d

Q23. The electrons of an atom are distributed around its nucleus in orbital called energy-level shells or clouds of electrons. True/False

Answer: True

Q24. How many energy-level shells are possible?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: b


Read More: MCQs on Molecules of Animals Questions and Answers Quiz


Q25. How many electrons are present in the shell nearest to the nucleus?

  1. 1
  2. 4
  3. 7
  4. 2

Answer: d

Q26. Larger numbers of electrons fill the more distant shells.            True/False

Answer: True

Q27. How the atoms can be stable which have an incomplete or unstable outer shell?

  1. Gain electrons
  2. Lose electrons
  3. Share electrons
  4. All a ,b ,c when possible

Answer: d

Q28. The shell is stable when the atom holds the maximum number of electrons in the outer shell.    True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *