MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers

Compounds and Molecules – Definition


A compound is composed of atoms of two or more elements chemically united in fixed proportion. For example, water has two Hydrogen atoms and Oxygen atom. This composition does not change. The atom interact chemically to form molecules. The chemical bonds hold atoms together.

Course Contents:

  • Compound
  • Molecules
  • Covalent Bond
  • Hydrogen Bond
  • Ionic Bond

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on The Chemical Basis Of Animal Life Questions with Answers Key


Compounds and Molecules MCQs (Questions and Answers)


Q1. Atoms of two or more elements chemically united in fixed proportion is called_______.

  1. Molecule
  2. Mass
  3. Compound
  4. Chemical Bond

Answer: c

Q2. Atoms interact chemically to form ___________.

  1. Molecules
  2. Compound
  3. Element
  4. Mass

Answer: a

Q3. The chemical bonds hold the _______ together.

  1. compound
  2. molecules
  3. atoms
  4. elements

Answer: c

Q4. How many types of chemical bond?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: c

Q5. Which type of bond is formed by the sharing of electrons?

  1. Ionic bond
  2. Covalent bond
  3. Hydrogen bond
  4. Chemical bond

Answer: b

Q6. In ionic bonding electrons are always shared in pairs .        True/false

Answer: False (covalent)

Q7. An example of single covalent bond is:

  1. [O=O]
  2. [HH]
  3. [NN]
  4. None

Answer: b

Q8.  How many electrons are shared to formed triple covalent bond?

  1. one
  2. three
  3. two
  4. None

Answer: b

Q9. When the distribution of charges is symmetrical then which type of bond is formed?

  1. Polar covalent bond
  2. Covalent bond
  3. Nonpolar covalent bond
  4. Triple covalent bond

Answer: c

Q10. Which type of bond is formed when the electrical charge is asymmetrical?  

  1. Polar covalent bond
  2. Nonpolar covalent bond
  3. Ionic bond
  4. Hydrogen bond

Answer: a


Read More: MCQs on Carbohydrates Questions and Answers


Q11. In nonpolar covalent bond the molecule as a whole is neutral .      True/False

Answer: True

Q12. Which bond is formed when there is electrostatic force of attraction between electronegative atom and partially positively charged hydrogen atom?

  1. Covalent bond
  2. Hydrogen bond
  3. Ionic bond
  4. Chemical bond

Answer: b

Q13. Which bond is formed by the attraction of opposite ion?

  1. Ionic bond
  2. Hydrogen bond
  3. Double covalent bond
  4. Polar covalent bond

Answer: a

Q14. In hydrogen bond,the hydrogen electron is attracted toward one another atom then it leaves a proton behind.       True/False

Answer: True

Q15. In Ionic bond there is a weak attraction is formed between two atoms.       True/False

 Answer: False (hydrogen bond)

Q16. In which type of bond an atom loses or gains electrons?

  1. Hydrogen bond
  2. Ionic bond
  3. Covalent bond
  4. None

Answer: b

Q17. When an atom loses one or more electrons it becomes positively charged then it is called Anion.       True/False

Answer: False (Cation)

Q18. What is/are the examples of cation?

  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Hydrogen
  4. All of the above

Answer: d

Q19. A negative ion is called an Anion.    True/False

Answer: True

Q20. Which charge is formed when an atom gains one or more electrons?

  1. Positive charge
  2. Negative charge
  3. Neutral
  4. None

Answer: b


Read More: MCQs on Molecules of Animals Questions and Answers Quiz


Q21. Chloride, hydroxyl and bicarbonate are the examples of anion.       True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *