MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions

MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions

Acids, Bases and Buffers – Definition


Most acids and bases are electrolytes. Electrolyte is a substance that conduct electricity in solution form, sodium chloride is a good example for it. Besides acids and bases there are other substances which help to regulate the acid base balance. These substances are called buffers.

Hydrogen and hydroxyl ions affect the chemical reactions in the cells. Stable internal environment is maintained in animals. It requires a relatively constant pH of the body fluids. Similarly opposite charges attract each other and form the ionic bond.

Course Content:

  • Definition of electrolytes
  • Definition of acids
  • Definition of bases
  • pH
  • pH control with buffers

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Compounds and Molecules


Acids, Bases and Buffers MCQs (Questions and Answers)


Q1. A substance that conducts electricity in solution form is:

  1. Electrolyte
  2. Cation
  3. Anion
  4. None

Answer: a

Q2. Sodium chloride (NaCl) is an example of:

  1. Strong electrolytes
  2. Weak electrolytes
  3. Buffer
  4. Anion

Answer: a

Q3. Many fluids contain strong electrolytes that break down into________.

  1. particles
  2. ions
  3. molecules
  4. elements

Answer: b

Q4. A substance that releases hydrogen ions when dissolve in water is:

  1. buffers
  2. bases
  3. acids
  4. ions

Answer: c

Q5. Which substance can be described as a proton donor?

  1. Acids
  2. Bases
  3. Salts
  4. buffers

Answer: a

Q6. A hydrogen atom without its electron is only a proton.      True/false

Answer: True

Q7. The example of acids is/are:

  1. NaOH
  2. HCl
  3. H2CO 3
  4. Both b and c

Answer: d

Q8.  A substance that releases hydroxyl ions when dissolve in water is:

  1. Salt
  2. Base
  3. Acid
  4. buffer

Answer: b

Q9. Alkali is also called:

  1. acid
  2. base
  3. salt
  4. none

Answer: b

Q10. When a base dissolves in water, it removes______ from the water.  

  1. Protons
  2. Free protons
  3. Electrons
  4. Free electrons

Answer: b

Q11. A base is a proton donor .      True/False

Answer: False (acceptor)

Q12. Sodium Hydroxide is an example of:

  1. Base
  2. Acid
  3. Cation
  4. Anion

Answer: a

Q13. The negative log of hydrogen ion concentration is:

  1. Buffer
  2. Base
  3. pH
  4. None

Answer: c

Q14. Hydrogen and Hydroxyl ions affect the chemical reactions in the cells.       True/False

Answer: True

Q15. A neutral solution has different number of hydrogen ion and hydroxyl ions.       True/False

 Answer: False (equal)

Q16. Higher the concentration of Hydrogen ions, the solution will be:

  1. Basic
  2. Acidic
  3. Neutral
  4. None

Answer: b

Q17. The pH scale measures acidity and alkalinity.   True/False

Answer: True

Q18. pH runs from 0 to_____________.

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

Answer: d

Q19. Acidic solutions have a pH less than 7.    True/False

Answer: True

Q20. Higher the concentration of hydroxyl ions, the solution will be:

  1. Basic
  2. Alkaline
  3. Acidic
  4. Both a and b

Answer: d

Q21. The basic (alkaline) solutions have a pH above 7.    True/False

Answer: True

Q22. A pH of 7 is:

  1. Acidic
  2. Neutral
  3. Basic
  4. alkaline

Answer: b

Q23. Each whole number on the pH scale represents a tenfold change (logarithmic) in acidity. True/False

Answer: True

Q24. A solution with a pH of 3 is 10 times more_______ than a solution with a pH of 4.

  1. Acidic
  2. Basic
  3. Neutral
  4. none

Answer: a

Q25. A solution with a pH of 9 is 10 times more ___________than a pH of 8?

  1. Acidic
  2. Neutral
  3. Basic
  4. None

Answer: c

Q26. The substance which resists change in pH is called buffer.      True/False

Answer: True

Q27. The substances which help to regulate the acid base balance in most animals are called ____________.

  1. Chemicals
  2. Buffers
  3. Ions
  4. Electrolytes

Answer: b

Q28. Cell stability can be destroyed by a strong acid or a strong base.    True/False

Answer: True

Q29. Who resist changes in pH?

  1. Acids
  2. Bases
  3. Salts
  4. buffers

Answer: d

Q30. Change in pH may be destructive   .       True/False

Answer: True

Q31. The example of buffers is/are:

  1. bicarbonates
  2. phosphates
  3. amino acids and proteins
  4. all of the above

Answer: d

Q32. The buffer accepts H- ions present in excess and donate it where their amount is reduced in the body of animals.      True/False

Answer: True

Q33. The carbonic acid bicarbonate ion system is important in buffering the blood of many_____________.

  1. Invertebrates
  2. Vertebrates
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *