MCQs on Organ System Questions and Answers

MCQs on Organ System Questions and Answers

Organs and Organ System – Definition


The group of different tissues performing same function is called organs. Each organ has its own structures and functions in the body of an organism.

Organ system is a level of organization, which is  higher than organs. The group of different organs performing same functions in the body of an organism is termed as organ system.

Course Content:

  • Formation of organs
  • Formation of organ systems

All of these MCQs on Organs and Organ System in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Organs and Organ System MCQs (Questions and Answers)


Q1. Different organs are made from:

  1. tissue
  2. group pf tissues
  3. group of different tissues
  4. all of the above

Answer: c

Q2. The function performed by the group of different tissues in order to make organs is:

  1. same
  2. different

Answer: a

Q3. The animals which lack organs and organ systems are:

  1. sponges
  2. cnidarians
  3. simplest animals
  4. All of the above

Answer: d

Q4. Organs and organ systems are found in which animals?

  1. Cnidarians
  2. Eukaryotes
  3. Protozoans
  4. Prokaryotes

Answer: b

Q5. Example of organ includes:

  1. stomach
  2. kidney
  3. Circulatory system
  4. both a and b

Answer: d

Q6. Some organs have their tissue layers.                  True/false

Answer: True

Q7. Many of the organs of which animals are suspended by mesenteries?

  1. Vertebrates
  2. Invertebrates
  3. Insects
  4. Worms

Answer: a

Q8. Mesenteries are sheets of______________ tissue present in the body cavities.

  1. muscles tissue
  2. nerves tissue
  3. epithelial tissue
  4. connective tissue

Answer: d

Q9. The vertebrates who have an upper thoracic cavity separated from a lower abdominal cavity by a sheet of muscle called the diaphragm are:

  1. Birds
  2. Reptiles
  3. Mammals
  4. Amphibians

Answer: c

Q10. Groups of different organs performing same functions is called ___________.

  1. tissue
  2. organ system
  3. organs
  4. cell

Answer: b


Read More: MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions


Q11. Organ system is a level of organization lower than organs.           True/False

Answer: False (higher)

Q12. Which of the following carry out major functions of vertebrates and members of most invertebrate phyla?

  1. Organs
  2. Organ system
  3. Tissue
  4. Cell

Answer: a

Q13. The organ system consists of several ____________.

  1. tissues
  2. cells
  3. organs
  4. layers

Answer: c

Q14. Each organ system has its own specific functions.   True/False

Answer: True

Q15. The efforts of all the organs must be coordinated for the survival of animals.                True/False

Answer: False (organ systems)

Q16. Examples of organ systems include:

  1. digestive system
  2. respiratory system
  3. excretory system
  4. all of the above

Answer: d

Q17. Group of different tissues make organ system.               True/False

Answer: False (organs)

Q18. Which things are absorbed from the digestive tract?

  1. Blood
  2. Air
  3. Nutrients
  4. Water

Answer: c

Q19. Nutrients are distributed throughout the body by the circulatory system                  True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q20. Which organ itself depends on nutrients absorbed by the digestive tract?

  1. Heart
  2. Kidney
  3. Lungs
  4. Liver

Answer: a

Q21. The respiratory system absorbs oxygen from the air.                                                                                                                                                            True/False

Answer: True

Q22. The oxygen absorbed by the respiratory system from the air is transported to all parts of the body by_________.

  1. skin
  2. blood
  3. water
  4.  body cavities

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *