MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers

Nucleus Structure And Function


The nucleus is the most conspicuous organelle in the eukaryotic cell. Its average diameter is approximately 6 micrometers (µm) in the animal cells. The structure of the nucleus is chiefly composed of the nuclear envelope, nucleoplasm’ nucleolus, and chromatin. The nuclear membrane is surrounded by an envelope-like structure around the nuclear contents and is commonly known as the nuclear envelope. Its function is to control all the activities of the cell because it contains most of the genes. Moreover, it stores the genetic information and transfers them during cell division from one cell to the other. MCQs on the ‘Nucleus Structure And Function’ quiz with answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.

Table Of Content:

  • What is a nucleus?
  • Nucleus functions
  • Nucleus structure
  • Nucleus cell
  • Nuclear envelope
  • Nucleolus

Read More: Cell (The Fundamental Unit of Life) MCQs Online Test


These MCQs test on “Cell Nucleus” contain top interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback. 


Nucleus Characteristics Online Test MCQs 


Q1. Nucleus is found in:

  1. prokaryotes
  2. eukaryotes
  3. both
  4. none

Answer: b

 

Q2. Which cell component controls the metabolic activities of the cells?

  1. Cytoplasm
  2. Mitochondria
  3. Cytoskeleton
  4. Nucleus

Answer: d

 

Q3. Which of the following present in nucleus that controls the cell?

  1. RNA
  2. Ribosomes
  3. Genes
  4. Chromosomes

Answer: c

 


Read More: MCQs on Cell Membrane and Cytoplasm Multiple Choice Quiz


Q4. In which process the information in a strand of DNA is copied into a new molecule of messenger RNA (mRNA)?

  1. Translation
  2. Transcription
  3. Genetic unity
  4. None

Answer: b

 

Q5. Transcription is the process of making an RNA copy of a gene sequence. Where this process takes place in the cell?

  1. Cytoplasm
  2. Nucleus
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Golgi body

Answer: b

 

Q6. The mRNA is used in the synthesis of proteins by translation process.                                                                                                                                                                       True/false

Answer: True

 


Read More: MCQs on Ribosomes Short Questions and Answers


Q7. Which of the following store the genetic information?

  1. Centrioles
  2. Cytoplasm
  3. Nucleus
  4. RNA

Answer: c

 

Q8. The nucleus is enclosed by:

  1. cell membrane
  2. nuclear envelope
  3. nucleolus
  4. cytoplasm

Answer: b

 

Q9. Which separates the nuclear contents from the cytoplasm

  1. Nucleolus
  2. Cell membrane
  3. vesicles
  4. nuclear envelope

Answer: d

 


Read More: MCQs on Endoplasmic Reticulum (ER) Questions and Answers Quiz


Q10. The nuclear side of the inner membrane contained:

  1. a layer of protein
  2. a layer of lipid
  3. a layer of phospholipid
  4. a layer of enzymes

Answer: a

 

Q11. The nuclear envelope is perforated by pores.     True/False

Answer: True

 

Q12. Which helps to maintain the shape of the nucleus and maintain the organization of the genetic material?

  1. A layer of lipid
  2. Nucleolus
  3. A layer of protein
  4. Cytoskeleton

Answer: c

 


Read More: MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers


Q13. With which organelle, the nuclear envelope’s pores give the nucleus direct contact?

  1. Mitochondria
  2. Endoplasmic reticulum ER
  3. Golgi body
  4. Cytoplasm

Answer: b

 

Q14. The diameter of the nuclear envelope’s pores is about 110 nm.    True/False

Answer: False (100nm)

 

Q15. The nuclear envelope’s pores regulate the movement of macromolecules and particles.                                                                                                                                                              True/False

Answer: True

 

Q16. Which is/are composed of globular and filamentous granules of proteins?

  1. Nucleus
  2. Nuclear pores
  3. Nucleolus
  4. Nuclear envelope

Answer: b

 

Q17. The nuclear envelope is a single membrane.               True/False

Answer: False (double membrane)

 

Q18. Which substance prevents the DNA from leaving the nucleus?

  1. Nuclear envelope
  2. Nucleolus
  3. The size of nuclear pores
  4. None

Answer: c

 


Read More: MCQs on Mitochondria Questions and Answers


Q19. The size of nuclear pores allows the RNA to move out of the nucleus.        True/False

Answer: True

 

Q20. Where the process of translation takes place in the cell?

  1. Centrioles
  2. Cytoplasm
  3. Ribosomes
  4. Lysosomes

Answer: c

 

Q21. The nucleoplasm is the inner mass of the nucleus.       True/False

Answer: True

 

Q22. Where the chromosomes are present in the nucleus?

  1. Nucleoplasm
  2. Nucleolus
  3. Nuclear membrane
  4. None

Answer: a

 


Read More: MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers


Q23. When DNA is organized with proteins, it forms _______________.

  1. RNA
  2. mRNA
  3. Chromosomes
  4. A copy of DNA

Answer: c

 

Q24. The chromosomes are thread-like during interphase.     True/False

Answer: True

 

Q25. The stained material of chromosomes is collectively called as chromatin.    True/False

Answer: True

 

Q26. How many chromosomes are present in the nucleus of human cell?

  1. 46
  2. 48
  3. 42
  4. 40

Answer: a

 

Q27. The ribosomes contain genes.   True/False

Answer: False (chromosomes)

 

Q28. The sex cells of human contain how many chromosomes?

  1. 46
  2. 23
  3. 48
  4. 28

Answer: b

 


Read More: MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key


Q29. The chromosomes condense before the division of cell.       True/False

Answer: True

 

Q30. Which is the most visible structure within the non dividing nucleus?

  1. Nucleoplasm
  2. Nuclear envelope
  3. Nucleolus
  4. None

Answer: c

 

Q31. The nucleolus is a membrane bound structure.   True/False

Answer: False (non-membranous)

 

Q32. The function of the  nucleolus is to synthesize ____________.

  1. Chromosomes
  2. Ribosomes
  3. Lysosomes
  4. Proteins

Answer: b

 

Q33. How many ribosomes can produce by an actively growing cell per minute?

  1. 5,000
  2. 8,000
  3. 10,000
  4. 12,000

Answer: c

 

Q34. Which are present at nucleolar organizers?

  1. Nucleoli
  2. Ribosomes
  3. Chromosomes
  4. DNA

Answer: a

 


Read More: MCQs on Vacuoles Questions and Answers


Q35. Which is roughly spherical and appears as mass of densely stained granules under the electron microscope?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Nucleolus
  4. Nucleus

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *