MCQs on Nervous Tissue Questions and Answers

MCQs on Nervous Tissue Questions and Answers

Nervous Tissue – Definition


Nervous tissue is one of four major types of tissues. This tissue found in the central nervous system and the peripheral nervous system. It consists of different types of cells. These are neurons and other supporting cells called neuroglia.

The nervous system is responsible for the control of the body and the communication among the body parts. Nervous tissue consists of two types of cells called; neurons and neuroglia.

Course Content:

  • Introduction
  • Types of nervous tissue’s cells
  • Functions of nervous tissue’s cells

All of these MCQs on Nervous Tissue in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Cell Structure and Function


Nervous Tissue MCQs (Questions and Answers)


Q1. Which tissue is responsible for the control of the body and also for communication among different body parts?

  1. Connected tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Muscles tissues
  4. Nervous tissues

Answer: d

Q2. Where the nervous tissue found in the body of eukaryotes? 

  1. Central nervous system
  2. Peripheral nervous system
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q3. The two categories of cells found in nervous tissue are:

  1. neurons
  2. neuroglia
  3. nerve cell
  4. both a and b

Answer: d

Q4. Among the different types of nervous tissue’s cells, which cell is highly specialized nerve cell that generate and conduct nerve impulses?

  1. Neuroglia
  2. Neuron
  3. Axon
  4. Dendrites

Answer: b

Q5. A typical neuron consists of :

  1. dendrites
  2. an axon
  3. the cell body
  4. all of the above

Answer: d

Q6. Dendrites receive incoming signals towards the cell body.                  True/false

Answer: True

Q7. Which of the following  are responsible for responding to stimuli?

  1. Dendrites
  2. Axons
  3. Neurons
  4. Neuroglia

Answer: a

Q8. In contrast to dendrites, which are responsible for transmitting impulses over long distances from cell body? 

  1. Dendrites
  2. Axons
  3. Neurons
  4. Neuroglia

Answer: b

Q9.The cell body is like a factory for the _____________.

  1. Nerve tissue
  2. Neuroglia
  3. Neuron
  4. Axons

Answer: c

Q10. Cell body produces all the proteins and contains specialized organelles such as: 

  1. nucleus
  2. Nissl bodies
  3. Granules
  4. All of the above

Answer: d


Read More: MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers


Q11. The dendrite is surrounded by a whitish, fatty layer called the myelin sheath.           True/False

Answer: False (axon)

Q12. There is a cellular layer, outside the ___________ called the neurilemma.

  1. axon
  2. dendrites
  3. myelin sheath
  4. neuron

Answer: c

Q13. In the peripheral nervous system, which cells are neuroglia cells that support neuronal function by increasing the speed of  impulse propagation?

  1. Schwann cells
  2. Impulse conducting cells
  3. Glial cells
  4. None

Answer: a

Q14. The medullary sheath is interrupted at intervals by the nodes of Ranvier.    True/False

Answer: True

Q15. The neuron cells are underlain by the medullary sheath.                True/False

Answer: False (Schwann cells)

Q16. Neuronal cell body consists of a/an _____________ and rough endoplasmic reticulum or Nissl Bodies.

  1. astrocytes
  2. microglial cells
  3. ependymal cells
  4. nucleus

Answer: d

Q17. Dendrites are the major biosynthetic center of a neuron and contain the usual organelles for the synthesis of proteins and other chemicals..               True/False

Answer: False (cell body)

Q18. The two types of neuron processes are:

  1. dendrites and cell body
  2. axons and cell body
  3. dendrites and axons
  4. none

Answer: c

Q19. Dendrites are motor neurons, that are short and have a large surface area for receiving signals from other neurons.                  True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key


Q20. Which type of neuron convey incoming messages towards the cell body and is therefore called the receptive input region?

  1. Axon
  2. Dendrite
  3. Cell body
  4. None

Answer: b

Q21. The axon arises from the cone shaped portion of the cell body, called the axon hillock.                                                                                                                                                            True/False

Answer: True

Q22.What is/are the functions of axons?

  1. Conducting region of the neuron
  2. Generating impulses
  3. Transmitting impulses away from the cell body
  4. All of the above

Answer: d

Q23. The axon can have terminal branches:

  1. two
  2. six
  3. many
  4. None

Answer: c

Q24.The supporting cells in nervous tissue are neuroglia.

       True/False

Answer: True

Q25. Neurons are also called “glial cells.”    True/False

Answer: False (Neuroglia)

Q26. How many types of neuroglia are there?

  1. six
  2. eight
  3. ten
  4. twelve

Answer: a

Q27. Neuron is the main cell type in muscles tissue.          True/False

Answer: Astrocytes are shaped like a star and are the most abundant glial cell in the CNS

Q28. Which cells of nervous tissue are involved in many specialized functions apart from support of the neurons?

  1. Neuron cells
  2. Neuroglia cells/glial cells
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

Q29. In the peripheral nervous system (PNS), satellite cells and Schwann cells are the two kinds of neuroglia..            True/False

Answer: True 

Q30. Neuroglia in the CNS includes: 

  1. astrocytes
  2. microglial cells
  3. oligodendrocytes
  4. All of the above

Answer: 


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q31. Microglial cells are shaped like a star and are the most abundant glial cells in the CNS.          True/False

Answer: False (Astrocytes)

Q32. Which of the following type of neuroglia, have many radiating processes which help in clinging to the neurons and capillaries?

  1. astrocytes
  2. microglial cells
  3. oligodendrocytes
  4. All of the above

Answer: a

Q33. The function of astrocytes is/are:

  1. Support & brace the neurons
  2. Anchor the neurons to the nutrient supply lines
  3. Help in guiding the migration of young neurons
  4. All of the above

Answer: 

Q34. Astrocytes control the chemical environment around the neurons.          True/False

Answer: True 

Q35. When invading microorganism or dead neurons are present, which cells of neuroglia can transform them into a phagocytic macrophage and help in cleaning the neuronal debris? 

  1. astrocytes
  2. microglial cells
  3. oligodendrocytes
  4. All of the above

Answer: b

Q36. Where microglial cells are found? 

  1. Central nervous system CNS
  2. Peripheral nervous system PNS
  3. oligodendrocytes
  4. None

Answer: a

Q37. Which cells are ciliated and line the central cavities of the brain and spinal cord where they form a fairly permeable barrier between the cerebrospinal fluid that fills these cavities and the tissue cells of the CNS?

  1. Astrocytes
  2. Microglial cells
  3. Ependymal cells
  4. Oligodendrocytes

Answer: c

Q38. Oligodendrocytes line up along the _____________ and produce an insulating cover called myelin sheath.

  1. neurons
  2. nerves
  3. Ependymal cells
  4. astrocytes

Answer: b

Q39. The cells are analogous to the astrocytes in the CNS are:

  1. satellite cells
  2. microglial cells
  3. ependymal cells
  4. oligodendrocytes

Answer: a


Read More: MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions


Q40. Schwann cells surround all nerve fibers in the peripheral nervous system and form myelin sheaths around the nerve fibers. Their function is similar to oligodendrocytes.        True/false

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *