MCQs on Muscle Tissue Questions and Answers

MCQs on Muscle Tissue Questions and Answers

Muscle Tissue – Definition


Muscle tissue is the type of tissue, which is composed of excitable cells. These cells have ability to contract. The functions of muscles tissue is depend upon the types of muscles tissue. Each type has its own structure and functions.

Course Content:

  • Definition of muscles tissue
  • Types of muscles tissue
  • Structure of muscles tissue
  • Functions of muscles tissue

All of these MCQs on Muscle Tissue questions and answers (Zoology MCQs) are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Muscles Tissue MCQs (Questions and Answers)


Q1. The tissue which is composed of excitable cells is:

  1. Connected tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Muscles tissues
  4. Nerve tissues

Answer: c

Q2. The structure of muscle cells have ability to __________.

  1. contract
  2. relax
  3. both
  4. none of these

Answer: a

Q3. What is the composition of microfilaments?

  1. Consists of Contractile proteins
  2. Consists of Actin
  3. Consists of myosin
  4. All of the above

Answer: d

Q4. Which are arranged within the cytoplasm of the muscles?

  1. A large numbers of microtubules
  2. A large numbers of intermediate filaments
  3. A large numbers of microfilaments
  4. All of the above

Answer: c

Q5. How many types of muscles tissue are present in the  body of vertebrate animals?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 6

Answer: b

Q6. Skeletal muscles are one of  the type of muscle tissues.                  True/false

Answer: True

Q7. Where the skeletal muscles are attached in the body of a vertebrate animals?

  1. Muscles
  2. Bones
  3. Both
  4. None of the above

Answer: b

Q8. Skeletal muscles are also called:

  1. Smooth muscles
  2. Cardiac muscles
  3. Striated muscles
  4. None of these

Answer: c

Q9. Which type of muscles is responsible for the voluntary movements of the body?

  1. Skeletal muscles
  2. Cardiac muscles
  3. Smooth muscles
  4. None of these

Answer: a


Read More: MCQs on Genetic Unity Short Questions and Answers


Q10. The type of muscles which form the contractile wall of the heart is:

  1. Skeletal muscles
  2. Smooth muscles
  3. Cardiac muscles
  4. None of these

Answer: c

Q11. In the structure of cardiac muscles, the overlapping filaments give the cells a striated appearance under the microscope.        True/False

Answer: False (skeletal muscles)

Q12. Like skeletal muscles, cardiac muscles are also called__________.

  1. Smooth muscles
  2. Striated muscles
  3. Involuntary muscles
  4. None of these

Answer: b

Q13. The ends of which muscle cells are joined by structures called intercalated discs? 

  1. Cardiac muscles
  2. Smooth muscles
  3. Skeletal muscles
  4. None of these

Answer: a

Q14. In contrast to skeletal muscles, the structure of cardiac muscles cells are branched.    True/False

Answer: True 

Q15. The cardiac muscle cells’ structure lack cross-striations.                  True/False

Answer: False(smooth muscles)

Q16. Where the smooth muscles is/are located in the body of vertebrate animals?

  1. In the walls of the digestive tract
  2. In the walls of bladder
  3. In the walls of arteries
  4. All of the above

Answer: d

Q17. The structure of skeletal muscles cells are spindle-shaped.               True/False

Answer: False (smooth muscles cells)

Q18. In contrast to skeletal muscles, the smooth muscles cells contract:

  1. more rapidly
  2. more slowly
  3. more moderately
  4. None of these

Answer: b

Q19. Smooth muscles are involuntary muscles.                 True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions


Q20. Cross-striations are not present in which type of muscles?

  1. Smooth muscles
  2. Cardiac muscles
  3. Skeletal muscles
  4. None of these

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *