MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers

MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers

Proteins and Amino Acids – Definition


Proteins are the basis of diversity of life. It builds up the structure of the body of organisms both internal and external. The building blocks of proteins are called amino acids. There are different types of proteins and each type contains a specific number and kind of amino acids, which can perform particular functions in life processes.

Course Content:

  • Define protein and amino acid
  • Functions
  • Peptide bonds
  • Structure of protein

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Lipids (NonPolar Organic Molecule)


Proteins and Amino Acids MCQs (Questions and Answers)


Q1. Which are the polymers of amino acids?

  1. Proteins
  2. Carbohydrates
  3. fats
  4. lipids

Answer: a

Q2. Which organic molecule always contain atoms of carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen and sometimes sulfur?

  1. ether
  2. protein
  3. carbohydrates
  4. nucleic acids

Answer: b

Q3. Functions of protein includes:

  1. energy sources
  2. builds up structure
  3. chemical messengers
  4. all of the above

Answer: d 

Q4. In which animals, proteins are used against disease?

  1. Protozoans
  2. Invertebrates
  3. Insects
  4. Higher animals

Answer: d

Q5. On which part of the cell, proteins act as receptors?

  1. Cytoplasm
  2. Nucleus
  3. Cell membrane
  4. Ribosomes

Answer: c

Q6. Some proteins also act as enzymes.      True/false

Answer: True

Q7. Which are the building blocks of proteins?

  1. Structure of proteins
  2. Amino acids
  3. Enzymes
  4. hormones

Answer: b

Q8. Structure of amino acids includes:

  1. an amino group
  2. a carboxyl group
  3. a hydrogen atom
  4. all of the above

Answer: d

Q9. A functional group R is present in which molecule?

  1. Protein
  2. Nucleotides
  3. Amino acids
  4. None

Answer: c

Q10. Which determines the chemical properties of each amino acids?

  1. Carboxyl group
  2. Functional group R
  3. Amino group
  4. All of the above

Answer: b

Q11. There are twenty different amino acids occur in animals.

Answer: True

Q12. Which type of bond join amino acids in chains?

  1. Covalent bond
  2. Ionic bond
  3. Hydrogen bond
  4. Peptide bond

Answer: d

Q13. Peptide bonds are basically:

  1. Covalent bond
  2. Hydrogen bond
  3. Ionic bond
  4. None

Answer: a

Q14. The carboxyl group of one amino acid bonds to the amino group of another amino acid in hydrogen bond.       True/False

Answer: False (peptide bond)

Q15. Many amino acids bond to form a chain called a polypeptide.       True/False

Answer: True

Q16. Which molecule may be coiled and folded?

  1. Carbohydrates
  2. Lipids
  3. Vitamins
  4. Proteins

Answer: d

Q17. Each type of protein contains a specific number and kind of amino acids.   True/False

Answer: True

Q18. Which structure of protein is formed when there is linear sequence of amino acids in the polypeptide chains?

  1. Primary structure
  2. Secondary structure
  3. Tertiary structure
  4. Quaternary structure

Answer: a

Q19. When there is repeating pattern of bonds between amino acids, the structure formed is called tertiary structure.    True/False

Answer: False (secondary structure)

Q20. Which structure is formed when the protein chains join to form a larger protein?

  1. Secondary structure
  2. Tertiary structure
  3. Quaternary structure
  4. None

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *