MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz

MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz

Nucleotides and Nucleic Acids – Definition


Nucleotides are small organic compounds. They are essential for life also. Nucleic acids are large single or double-stranded chains of nucleotide sub-units. These contain the genetic information of the cell.

Course Content:

  • Define nucleotides
  • Composition of nucleotides
  • Nucleotides’ role in the cell
  • Define nucleic acids
  • DNA
  • RNA

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More:  MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers


Nucleotides and Nucleic Acids MCQs (Quiz)


Q1. Small organic compounds are called _________.

  1. Proteins
  2. Carbohydrates
  3. Amino acids
  4. Nucleotides

Answer: d

Q2. Nucleotide is composed of:

  1. Nitrogen containing organic base
  2. A five-carbon sugar
  3. Phosphate
  4. All of the above

Answer: d

Q3. A five-carbon sugar is:

  1. ribose
  2. deoxyribose
  3. ribose or deoxyribose
  4. none

Answer: c

Q4. Adenosine phosphates and nucleotide coenzymes are _____________.

  1. proteins
  2. nucleic acids
  3. nucleotides
  4. amino acids

Answer: c

Q5. What is the role of ATP, ADP and AMP in the cell?

  1. Energy transferring molecules
  2. Acts as a chemical messenger
  3. Acts as coenzymes
  4. All of the above

Answer: a

Q6. Nucleic acids are polynucleotides.         True/false

Answer: True

Q7. Which of the following acts as a chemical messenger?

  1. ATP
  2. ADP
  3. AMP
  4. cAMP

Answer: d

Q8. Which of the following nucleotide acts as coenzymes?

  1. NAD
  2. FAD
  3. Both
  4. None

Answer: c

Q9. Which are the large single or double-stranded chains of nucleotides?

  1. Nucleic acids
  2. DNA
  3. RNA
  4. All of the above

Answer: d

Q10. Where the DNA makes chromosomes in the cell?

  1. Nucleus
  2. Cytoplasm
  3. Mitochondria
  4. Golgi Apparatus

Answer: a

Q11. DNA is a five-carbon deoxyribose sugar.           True/False

Answer: True

Q12. Which contain the genetic information of the cell?

  1. RNA
  2. DNA
  3. nucleotides
  4. amino acids

Answer: b

Q13. Which of the following is present in the nucleus and cytoplasm of the cell?

  1. RNA
  2. DNA
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q14. DNA cannot replicate itself.      True/False

Answer: False (can replicate)

Q15. DNA carries information between the DNA and ribosome.       True/False

Answer: False (RNA)

Q16. Why RNA carries information from the DNA? 

  1. For growth of the cell
  2. Repair cell
  3. protein synthesis
  4. transfer genetic codes

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *