MCQs on Molecules of Animals Questions and Answers Quiz

MCQs on Molecules of Animals Questions and Answers Quiz

Molecules of Animals – Definition


In the body of animals, molecules are present in the form of organic molecules. These organic molecules includes carbohydrates, lipids, proteins, nucleotides and nucleic acids. These organic molecules are very important because these are the major source of energy for animals and hence essential for life also.

Course Content:

  • Organic molecules
  • Inorganic molecules
  • Hydrocarbons
  • Functional groups

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Acids, Bases and Buffers


Molecules of Animals MCQs (Questions and Answers Quiz)


Q1. Molecules containing carbon atoms are called:

  1. Organic molecules
  2. Inorganic molecules
  3. Hydrocarbons
  4. None

Answer: a

Q2. Inorganic molecules lack:

  1. Oxygen atom
  2. Hydrogen atom
  3. Carbon atom
  4. Nitrogen atom

Answer: c

Q3. The characteristics of organic molecules depend on properties of___________.

  1. Oxygen
  2. Carbon
  3. Hydrogen
  4. Sodium

Answer: b

Q4. How many electrons has carbon atom in its outer orbital?

  1. 2
  2. 6
  3. 8
  4. 4

Answer: d

Q5. By which type of bond carbon atom share four additional electrons in its outer orbital to make it octet?

  1. Ionic bond
  2. Hydrogen bond
  3. Covalent bond
  4. All of the above

Answer: c

Q6. Carbon atom has an ability to form bond with other carbon atoms to forms chains and rings.      True/false

Answer: True

Q7. Which atom can form four covalent bonds?

  1. Carbon
  2. Hydrogen
  3. Sulphur
  4. Nitrogen

Answer: a

Q8.  How many pairs of electrons can share by adjacent carbon atoms?

  1. One pair
  2. Two pairs
  3. One or two pair
  4. None

Answer: c

Q9. How many pairs of electrons are shared by adjacent carbon atoms to form a double covalent bond?

  1. 4
  2. 2
  3. 1
  4. 6

Answer: b

Q10. Hydrocarbons are the organic molecules which contains:

  1. Only carbon
  2. Only hydrogen
  3. Carbon and hydrogen
  4. None

Answer: c

Q11. Organic molecules containing carbon and hydrogen are called hydrocarbons.      True/False

Answer: True

Q12. The reactive groups of the organic molecules are called___________.

  1. Carbohydrates
  2. Nucleic acids
  3. Functional groups
  4. lipids

Answer: c

Q13. The group _OH is called:

  1. methyl group
  2. hydroxyl group
  3. amino group
  4. aldehyde group

Answer: b

Q14. _NH2 is the functional group of phosphate group.       True/False

Answer: False (amino group)

Q15. _SH is the Sulfhydryl functional group.       True/False

Answer: True

Q16. _COOH belongs to which functional group?

  1. Aldehyde group
  2. Carbonyl group
  3. Carboxyl group
  4. Methyl group

Answer: c

Q17. –S-S- is the Disulfide group.   True/False

Answer: True

Q18._CH3 belongs to which functional group?

  1. Methyl group
  2. Carbonyl group
  3. Amino group
  4. Aldehyde group

Answer: a

Q19. H2C=O is the carboxyl group.    True/False

Answer: False (carbonyl group)

Q20. Which form the frame work of all organic molecules?

  1. Inorganic molecules
  2. Functional groups
  3. Hydrocarbons
  4. Carbohydrates

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *