MCQs on Lipids (NonPolar Organic Molecule)

MCQs on Lipids (NonPolar Organic Molecule)

Lipids (NonPolar Organic Molecule) – Definition


Like carbohydrates, lipids are also organic molecules but they are nonpolar in nature. They are important constituents of cell membranes. In animals lipids occurred in the form of fats. Lipids are energy storage molecules, give protection to vital organs in the body and also play a role in cell signaling.

Course Content:

  • Definition
  • Functions
  • Fats (animal’s lipids)
  • Types of fats
  • Phospholipids
  • Steroids

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Carbohydrates Questions and Answers


Lipids (NonPolar Organic Molecule) MCQs (Questions and Answers)


Q1. What are nonpolar organic solvents?

  1. Proteins
  2. Carbohydrates
  3. Amino acids
  4. lipids

Answer: d

Q2. Lipids are insoluble in:

  1. ether
  2. polar water
  3. alcohol
  4. chloroform

Answer: b

Q3. Nonpolar organic solvents are:

  1. ether
  2. alcohol
  3. chloroform
  4. all of the above

Answer: d

Q4. Lipids are soluble in:

  1. polar solvents
  2. nonpolar solvents
  3. both
  4. none

Answer: b

Q5. Phospholipids and cholesterol are the types of:

  1. Monosaccharides
  2. Proteins
  3. Lipids
  4. Nucleic acids

Answer: c

Q6. Animal’s fat is called a lipid.      True/false

Answer: True

Q7. Lipids are important constituent of_________.

  1. Plasma
  2. Cell membrane
  3. Nucleus
  4. Ribosomes

Answer: b

Q8. What are esters of fatty acids and glycerol?

  1. Carbohydrates
  2. Fats
  3. Proteins
  4. Nucleotides

Answer: b

Q9. What is/are the functions of fats?

  1. Supply energy
  2. Build cell parts
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q10. What is/are the primarily composition of lipids molecules?

  1. Carbon
  2. Hydrogen
  3. Oxygen
  4. All of the above

Answer: d

Q11. Small amount of phosphorus and nitrogen is also present in some lipids.           True/False

Answer: True

Q12. In contrast to carbohydrates, fats contain much smaller proportion of ___________.

  1. Oxygen
  2. Carbon
  3. Hydrogen
  4. Nitrogen

Answer: a

Q13. The chemical formula of the fat tristearin is:

  1. C6H22O11
  2. C12H44O6
  3. C57H110O6
  4. C6H12O6

Answer: c

Q14. Fatty acids and glycerol are the building blocks of proteins.       True/False

Answer: False (fats)

Q15. Fatty acids chains are bonded to carbonyl group (H2C=O).       True/False

Answer: False (carboxyl group, COOH)

Q16. Glycerol is a three-carbon alcohol, with each carbon bearing a ___________functional group?

  1. Carbonyl
  2. Carboxyl
  3. Hydroxyl
  4. Aldehyde

Answer: c

Q17. Three fatty acid molecules combine with one glycerol molecule.   True/False

Answer: True

Q18. The fats with three fatty acids are called:

  1. Triacylglycerol
  2. Triglyceride neutral fat
  3. Steroids
  4. Both and b

Answer: d

Q19. The glycerol portion of every fat molecule is different.    True/False

Answer: False (same)

Q20. Which type of fat has a double bond?

  1. saturated
  2. unsaturated
  3. both
  4. none

Answer: b

Q21. The most common even numbered fatty acids chains are 14 to 20 carbons.    True/False

Answer: True

Q22. What is the melting point of unsaturated fats?

  1. High
  2. Moderate
  3. Low
  4. Very high

Answer: c

Q23. Unsaturated fatty acids chains bend at the double bond.        True/False

Answer: True

Q24. What is the reason of low melting point of unsaturated fatty acids?

  1. Double bond
  2. Chains bend at double bond
  3. Fat molecules cannot align closely
  4. All of the above

Answer: d

Q25. Which fat may be fluid at room temperature?

  1. Unsaturated
  2. Saturated
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q26. A liquid fat is called oil.          True/False

Answer: True

Q27. Fatty acids with one double bond are:

  1. monounsaturated
  2. Di-unsaturated
  3. Polyunsaturated
  4. None

Answer: a

Q28. Most plant fats are unsaturated.    True/False

Answer: True

Q29. Polyunsaturated fatty acids have double bond:

  1. Single
  2. Double
  3. Triple
  4. Numerous

Answer: d

Q30. Animal’s fats are often saturated.         True/False

Answer: True

Q31. Which fatty acids do not have double bond?

  1. Unsaturated fatty acids
  2. Saturated fatty acids
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q32. Saturated fatty acids are liquid at room temperature.      True/False

Answer: False (solid)

Q33. How many fatty acid chains of phospholipids?

  1. 4
  2. 6
  3. 2
  4. 8

Answer: c

Q34. Phospholipids molecule is similar to a fat molecule.  True/False

Answer: True

Q35.  Head and tail are the two parts of which lipid?

  1. Steroids
  2. Phospholipids
  3. Fats
  4. Glycerol

Answer: b

Q36. Polar phosphate and nitrogen groups forms the tail of a phospholipids.      True/False

Answer: False (head)

Q37. Hydrophilic means?

  1. Water loving
  2. Water hating
  3. Water forming
  4. None

Answer: a

Q38. The insoluble fatty acid portion forms the tail.   True/False

Answer: True 

Q39. Phospholipids are the major structural components of__________.

  1. Cell wall
  2. Cell membrane
  3. Cytoplasm
  4. Lysosomes

Answer: b

Q40. Which lipid is soluble at one end and insoluble at the other end of chain? 

  1. Steroids
  2. Fatty acids
  3. phospholipids
  4. All of the above

Answer: c

Q41. Steroids are naturally occurring, lipid-soluble molecules.   True/False

Answer: True

Q42. Which lipid is composed of four fused carbon rings?

  1. Fats
  2. Glycerol
  3. Phospholipids
  4. Steroids

Answer: d

Q43. In steroids, four fused carbon rings form a rigid structure.      True/False

Answer: True 

Q44. How many carbon atoms are there in four fused carbon rings of steroids?

  1. 16
  2. 17
  3. 18
  4. 19

Answer: b

Q45. Three of the steroid carbon rings are six sided.      True/False

Answer: True

Q46. Which is a biologically active steroid?

  1. Triglyceride
  2. Cholesterol
  3. Tristearin
  4. None

Answer: b

Q47. Vitamin D and hormones of the adrenal gland are also steroids.      True/False

Answer: True

Q48. Estrogen and testosterone are the examples of:

  1. Fatty acids
  2. Phospholipids
  3. Steroids
  4. Nucleotides

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *