MCQs on Carbohydrates Questions and Answers

MCQs on Carbohydrates Questions and Answers

Carbohydrates – Definition


Carbohydrate is one of the organic molecules and is necessary for almost all types of organisms. Carbohydrates are the primary source of energy for animals. Carbohydrates function includes stored energy and gives structural support to the body of animals. According to carbohydrates’ molecular structure, these are classified owing to their structures and functions in the body of an organism, either plants or animals. Carbohydrates examples, either simple or complex, are also discussed here in the form of multiple choice questions and answers. All the ‘Carbohydrates’ MCQs quiz with answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Molecules of Animals Questions and Answers Quiz


Table Of Content:

  • What are carbohydrates?
  • Types of Carbohydrates
  • Monosaccharides (simple carbohydrates)
  • Disaccharides (complex carbohydrates)
  • Polysaccharides (more complex carbohydrates)
  • Examples of simple and complex carbohydrates
  • Carbohydrates functions

These online test MCQs on “Carbohydrates” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


What Are Carbohydrates (MCQs Quiz Tests Online)


Q1. Polyhydroxy aldehyde or ketones are:

  1. Lipids
  2. Carbohydrates
  3. Amino acids
  4. Proteins

Answer: b

 

Q2. Which molecule is the major source of energy for animals?

  1. Carbohydrates
  2. Lipids
  3. Fats
  4. Nucleic acids

Answer: a

 

Q3. How many types of carbohydrates according to its molecular structure?

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 3

Answer: d

 

Q4. Simple carbohydrates are composed of which atoms?

  1. Carbon
  2. Hydrogen
  3. Oxygen
  4. All of the above

Answer: d

 


Read More: MCQs on The Chemical Basis Of Animal Life Questions with Answers Key


Q5. Simplest carbohydrates with short carbon chains are:

  1. Monosaccharides
  2. Disaccharides
  3. Polysaccharides
  4. None

Answer: a

 

Q6. Monosaccharides are also called sugars.      True/false

Answer: True

 

Q7. Taste of monosaccharides is:

  1. Bitter
  2. Sour
  3. Sweet
  4. None

Answer: c

 

Q8.  Which is the building blocks of more complex carbohydrate molecules?

  1. Monosaccharides
  2. Disaccharides
  3. Polysaccharides
  4. Carbon atoms

Answer: a

 

Q9. Examples of monosaccharides includes:

  1. Glucose
  2. Fructose
  3. Lactose
  4. Both a and b

Answer: d

 


Read More: MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers


Q10. Glyceraldehyde is an example of:

  1. Monosaccharide
  2. Disaccharides
  3. Polysaccharides
  4. All of the above

Answer: a

 

Q11. Dihydroxyacetone is a disaccharide.      True/False

Answer: False (monosaccharide)

 

Q12.When glucose and fructose combine it makes:

  1. Lactose
  2. Sucrose
  3. Maltose
  4. Starch

Answer: b

 

Q13. Which disaccharide sugar is formed by the combination of galactose and glucose?

  1. Sucrose
  2. Fructose
  3. Lactose
  4. Maltose

Answer: c

 

Q14. When two glucose sugars combine, it forms maltose.       True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Acids, Bases and Buffers Multiple Choice Questions


Q15. Three monosaccharides combine to form a disaccharide.       True/False

Answer: False (two)

 

Q16. Two monosaccharides combine to form a disaccharide by removing a molecule of__________.

  1. Carbon
  2. Hydrogen
  3. Oxygen
  4. Water

Answer: d

 

Q17. All disaccharides have the same molecular formula.   True/False

Answer: True

 

Q18. C12H22O11 is the molecular formula of which carbohydrates?

  1. Monosaccharides
  2. Disaccharides
  3. Polysaccharides
  4. None

Answer: b

 

Q19. C6H12O6 is the molecular formula of monosaccharides.    True/False

Answer: True

 

Q20. Compounds with the same molecular formula but different structure are called__________.

  1. Isotopes
  2. Carbohydrates
  3. Isomers
  4. Polysaccharides

Answer: c

 


Read More: MCQs on Lipids (Non Polar Organic Molecule)


Q21. Isomers have their own unique properties.    True/False

Answer: True

 

Q22. Sucrose, lactose and maltose are the examples of which carbohydrates?

  1. Polysaccharides
  2. Monosaccharides
  3. Disaccharides
  4. All of the above

Answer: c

 

Q23. Sucrose is also called table sugar.        True/False

Answer: True

 

Q24. Which disaccharide is also called milk sugar?

  1. Maltose
  2. Sucrose
  3. Glucose
  4. Lactose

Answer: d

 

Q25. Which disaccharide gives beer seeds a sweet taste?

  1. Maltose
  2. Lactose
  3. Sucrose
  4. Fructose

Answer: a

 

Q26. Beer brewers ferment barley into alcohol.            True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers


Q27. Polysaccharide is formed by the combination of:

  1. A monosaccharide
  2. Disaccharide
  3. Many monosaccharides
  4. None

Answer: c

 

Q28. Glycogen is a monosaccharide.    True/False

Answer: False (polysaccharide)

 

Q29. Which is a major storage compound in animals?

  1. Chitin
  2. Glucose
  3. Glycogen
  4. Cellulose

Answer: c

 

Q30. (C6H10O5)n is the molecular formula of Glycogen, a polysaccharide.         True/False

Answer: True

 

Q31. Which polysaccharide is the major component of the exoskeleton of insects and crustaceans?

  1. Glycogen
  2. Chitin
  3. Starch
  4. Cellulose

Answer: b

 

Q32. Cellulose, a polysaccharide is the storage form of carbohydrate in plants.      True/False

Answer: False (starch)

 


Read More: MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz


Q33. Which polysaccharide is a structural component of the cell wall of plants?

  1. Cellulose
  2. Starch
  3. Glycogen
  4. Chitin

Answer: a

 

Q34. Starch is found in animals.  True/False

Answer: False (plants)

 

Q35.  (C6H10O5)n is the molecular formula of which polysaccharides?

  1. Chitin
  2. Starch
  3. Cellulose
  4. Glycogen

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *