Multiple Choice Questions on Mitosis Quiz

Multiple Choice Questions on Mitosis Quiz

Mitosis – Definition


Cell cycle is the period from the time a cell is produced until it completes mitosis. The type of cell division in which number of chromosomes remains constant in the daughter cells/generations is called mitosis. Mitosis is divided into phases in order to perform the process of cell division. The process is continuous in a dividing cell, so that each phase smoothly enters into the next and completed the whole process. 

The Multiple Choice Questions on “Mitosis” will help you to understand the definition , phases of mitosis and cytokinesis, for the partitioning of the cytoplasm. All the Mitosis MCQs are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


Table of Contents:

  • Definition
  • Phases of Mitosis
  • Cytokinesis: Partitioning of Cytoplasm

All of these MCQs on “Mitosis” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


MCQs on Mitosis Questions and Answers Quiz


𓇼 Definition:

Q1. The type of cell division in which number of chromosomes remains constant/same in the daughter cells is:

  1. Meiosis
  2. cytokinesis
  3. cell cycle
  4. Mitosis

Answer: d

Q2. How many phases of mitosis are there?

  1. 2 phases
  2. 3 phases
  3. 4 phases
  4. 6 phases

Answer: c

Q3. Name the phases of mitosis.

  1. Prophase, Metaphase
  2. Anaphase, Telophase
  3. Cytokinesis
  4. Both a and b

Answer: d

𓇼 Phases of Mitosis:

1) Prophase:

Q4. Which is the first phase of mitosis?

  1. Metaphase
  2. Anaphase
  3. Prophase
  4. Telophase

Answer: c

Q5. During prophase, which structure become visible with the light microscope and look threadlike structures?

  1. Nucleus
  2. Cytoplasm
  3. Chromosomes
  4. None

Answer: c

Q6. The nucleoli and nuclear envelope disappear in prophase.             True/false

Answer: True

Q7. Which two pairs move apart from each other during prophase?

  1. Centrioles pairs
  2. Chromosomes pairs
  3. Microtubules
  4. Spindle

Answer: a


Read More: MCQs Questions on Krebs Cycle


Q8. At the end of prophase which structure reached at the opposite poles of the cell?

  1. Microtubules
  2. Centrioles pairs
  3. Chromatid
  4. None

Answer: b

Q9. _________________ arise from the centrioles.

  1. Chromatids
  2. Chromosomes
  3. Microtubules
  4. Spindles

Answer: c

Q10. Which microtubules tie each centriole with the plasma membrane?

  1. Asters microtubules
  2. Kinetochore microtubules
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q11. The microtubules form a spindle between the plasma membrane.      True/False

Answer: False ( between the centrioles )

Q12. Which structures are collectively called the mitotic spindle or mitotic apparatus?

  1. Asters, spindle
  2. Centrioles, microtubules
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q13. What is the function of kinetochore microtubules?

  1. Forms mitotic apparatus
  2. Connect each sister chromatid to the poles of the spindle
  3. Tie each centriole with the plasma membrane
  4. All of the above

Answer: b

2) Metaphase:

Q14. During metaphase, the chromatids align in the center of the cell.   True/False

Answer: True

Q15. Chromatids are attached at the equator of spindle.            True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Electron Transport Chain Steps


Q16. Which structure divide at the end of metaphase?

  1. Centromeres
  2. Chromatids
  3. Chromosomes
  4. All of the above

Answer: a

Q17.The two sister chromatids are detached from each other at the start of the metaphase.                                                                                                                                                             True/False

Answer: False (at the end)

Q18. When the sister chromatids are considered complete chromosomes/ daughter chromosomes?

  1. When mitotic apparatus is formed
  2. When each sister chromatid connected to the poles of the spindle
  3. When each centriole tie with the plasma membrane
  4. When the centromere divide

Answer: d

3) Anaphase:

Q19. During which phase of mitosis, the microtubules in the mitotic spindle shorten?

  1. Prophase
  2. Anaphase
  3. Metaphase
  4. Telophase

Answer: b


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


Q20. Which pulls each daughter chromosome toward its respective pole?

  1. kinetochore
  2. mitotic spindle
  3. centromere
  4. microtubules in the mitotic spindle

Answer: d

Q21. When the daughter chromosomes moved to the poles of the cell then anaphase ends.        True/False

Answer: True

Q22. Each pole during anaphase, has a complete different set of chromosomes.             True/False

Answer: False (identical set)

4) Telophase:

Q23. When telophase begins?

  1. When microtubules in the mitotic spindle shorten
  2. When each sister chromatid connected to the poles of the spindle
  3. When each centriole tie with the plasma membrane
  4. When daughter chromosomes arrive at the opposite poles of the cell

Answer: d


Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


Q24. A nuclear envelope reforms around each set of chromosomes during anaphase.      True/False           

Answer: False (telophase)

Q25. Which process/processes take place during telophase?

  1. Mitotic spindle disassembles
  2. The daughter chromosomes begin to uncoil for gene expression
  3. Nucleoli are resynthesized and cell begins to pinch in the middle
  4. All of the above

Answer: d

𓇼 Cytokinesis, Partitioning the Cytoplasm:

Q26. Which is the final phase of cell division?

  1. Mitosis
  2. Cytokinesis
  3. Interphase
  4. None

Answer: b


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q27.The cytoplasm divides during cytokinesis.   True/False

Answer: True 

Q28. When process of cytokinesis starts?

  1. Late anaphase
  2. Early telophase
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q29. A contracting belt of microfilaments are present in the middle of the cell, what are these microfilaments called?

  1. Cleavage furrow
  2. Contractile ring
  3. Tubules
  4. None

Answer: b


Read More: MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]


Q30. Contractile ring contract and pinches the plasma membrane inward, it forms a cleavage furrow.                                                                                                                                                          True/False

Answer: True 

Q31. When the two new genetically identical daughter cells are formed during cytokinesis?

  1. When mitotic spindle is formed
  2. When cleavage furrow deepens and joins each other
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *