MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates

MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates

 Fat And Protein Metabolism  – Definition


Likewise catabolism of carbohydrates ( glucose ), through glycolysis also from Krebs cycle and Electron transport  chain is the most common metabolic pathway in cells of animals to harvest energy. But animals also consume fats and proteins. These may be used to harvest energy in order to perform physiological functions. Multiple choice questions with answers about “Fat Burning Metabolism and Proteins” are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.

Table of Contents:

  • Fat Metabolism 
  • Protein Metabolism

Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


These online MCQs quiz tests on “Fat And Protein Metabolism” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Test Online, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Metabolism of Fats And Proteins Quiz With Answers


𓇼 Fat Metabolism:

Q1. The long chain fatty acids and glycerol formed__________.

  1. lipids
  2. fats
  3. proteins
  4. none

Answer: b

 

Q2. What are triglycerides?

  1. Structure of three fatty acids
  2. Structure of glycerol
  3. Structure of two fatty acids
  4. All of the above

Answer: a

 

Q3. The initial catabolism of a ___________ begins with the digestion of the triglycerides to glycerol and three fatty acid molecules.

  1. carbohydrates
  2. proteins
  3. lipids
  4. fats

Answer: d

 


Read More: MCQs on Carbohydrates Questions and Answers


Q4. Which is phosphorylated and can enter the glycolytic pathway at the level of glyceraldehydes 3-phosphate?

  1. Fatty acids
  2. Glycerol
  3. Lipids
  4. Phospholipids

Answer: b

 

Q5. Where the free fatty acids move into the cell?

  1. Ribosomes
  2. Mitochondrion
  3. Lysosomes
  4. Vacuole

Answer: b

 

Q6. Into the mitochondrion, the carbons of free fatty acid molecules are removed.            True/false

Answer: True

 


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q7. After removing carbons of free fatty acid molecules into the mitochondrion, they formed_____________.

  1. NADH
  2. FADH2
  3. Acetyl coenzyme A
  4. Pyruvate

Answer: c

 

Q8. In which process, the oxidation of acetyl coenzyme A occurred?

  1. Krebs cycle
  2. Glycolysis
  3. Electron transport chain
  4. All of the above

Answer: a

 

Q9. Which produces additional NADH and FADH2?

  1. Krebs cycle
  2. Glycolysis
  3. Electron transport chain
  4. Acetyl coenzyme A

Answer: d


Read More: MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers


Q10. During which process, the oxidation of NADH and FADH2 occurred?

  1. Anabolism
  2. Krebs cycle
  3. Glycolysis
  4. Electron transport chai

Answer: d

 

Q11.The number of hydrogen atoms per unit weight of fat is greater than in carbohydrates or protein.       True/False

Answer: True

 

Q12. 1 g of which molecule provides about 2.5 times more ATP energy?

  1. Carbohydrate
  2. Protein
  3. Fat
  4. Amino acid

Answer: c

 


Read More: MCQs on How Do Cells Get Energy Quiz


Q13. Many animals store energy in the form of fat in adipose tissue.    True/False

Answer: True

 

𓇼 Protein Metabolism:

Q14. Animals digest proteins into fatty acids.           True/False

Answer: False (into amino acids)

 

Q15. Which are used to synthesize new proteins?

  1. Fatty acids
  2. Amino acids
  3. Aldehydes
  4. Ketones

Answer: b

 

Q16. Which gas is produced when amine group is removed?

  1. Nitrogen
  2. Ammonia
  3. Sulfur
  4. Carbon dioxide

Answer: b

 

Q17. Which process is called a deamination reaction?

  1. When amine group is removed to yield ammonia
  2. When amine group is removed to yield nitrogen
  3. When amine group is added to yield ammonia
  4. When amine group is added to yield nitrogen

Answer: a

 

Q18. During deamination, which process/processes take place?

  1. An oxygen atom replaces an amine group to form a keto acid
  2. The keto acid can enter into the Krebs cycle
  3. The carbon skeleton of the amino acid is broken and oxidized to CO2
  4. All of the above

Answer: d

 


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


Q19. 1g of protein yields about the same amount of energy as 1g of _____________.

  1. fat
  2. fatty acids
  3. glucose
  4. lipids

Answer: c

 

Q20. Which is highly toxic and must be excreted?

  1. fat
  2. protein
  3. amino acids
  4. ammonia

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *