Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs

Mendel's Law Of Independent Assortment MCQs

Mendel’s Law Of Independent Assortment – Definition


Mendel’s Law of Independent Assortment states that “When alleles of more than one trait are followed together in the cross, the alleles of these traits assort independently to each other during gamete formation”. Here we discuss the complete detail of the law of Independent Assortment by Gregor Mendel in a Quiz with answers. MCQs on “Mendel’s Law Of Independent Assortment” Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


These online MCQs test on “Mendelian Genetics” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.compreferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of the Online Zoology Test, we are waiting for your positive feedback.


Multiple Choice Questions on Mendel’s Law Of Independent Assortment 


𓇼 Introduction:

Q1. Law of Independent Assortment was put forward by:

  1. Robert Hooke
  2. Anton van Leeuwenhoek
  3. Schwann
  4. Mendel

Answer: d

 

Q2. Which law states that, when alleles of more than one trait are followed together in the cross, the alleles of these traits assort independently to each other during gamete formation?

  1. Law of independent assortment
  2. Law of segregation
  3. Both a and b
  4. none

Answer: a

 

Q3. Law of Independent Assortment by Mendel was observed on which organism?

  1. House flies
  2. Honey bees
  3. Fruit flies (Drosophila)
  4. None

Answer: c

 


Read More: MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions


Q4. Types of fruit flies used in law of independent assortment include:

  1. Wild-type fruit flies (normal wings), red eyes  vg+, se+
  2. Mutants having vestigial wings (reduced wings), sepia eyes vg, se
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

 

Q5. The breeding in which the parents would produce offspring that would carry the same phenotype, means that the parents are homozygous for every trait is:

  1. true breed
  2. F2 cross
  3. reciprocal crosses
  4. All of the above

Answer: a

 


Read More: MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers


Q6. It is possible to make crosses in independent assortment using flies with two pairs of characteristics.          True/false

Answer: True

 

Q7. When the wild type flies with red eyes  are crossed with the vestigial wing flies with sepia eyes, the generation is:

  1. F1 generation
  2. F2 generation
  3. Reciprocal cross
  4. None

Answer: a

 

Q8. The wild type flies with red eyes are crossed with the vestigial wing flies with sepia eyes, then the  F1 generation has ________ phenotype: 

  1. vestigial wings and sepia eyes
  2. wild-type wings and red eyes
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

 

Q9. Wild-type eyes are dominant to sepia eyes in F1 generation. .      True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers


Q10. The cross involves two pairs of genes and two traits, therefore the cross is:

  1. hybrids
  2. dihybrid
  3. None

Answer: b

 

Q11. The flies in the parental generation are heterozygous for each trait, therefore each parent produces only one kind of gamete having one allele for each trait.      True/False

Answer: False(homozygous for each trait)

 

Q12. What is the ratio of F1 hybrids crossed in the F2 generation?

  1. 9:3:1 (vg+se+:vg+se:vgse)
  2. 3:3:1 (vg+se:vgse+:vgse)
  3. 9:3:3:1 (vg+se+:vg+se:vgse+:vgse)
  4. None

Answer: c

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q13. F2 ratio 9:3:3:1 shows that the alleles have assorted independently.   True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *