MCQs on Meiosis Sexual Reproduction

MCQs on Meiosis Sexual Reproduction

Meiosis: The Basis Of Sexual Reproduction – Introduction


Meiosis is a type of cell division in which number of chromosomes reduced to one half in the daughter cell. Sexual reproduction requires a genetic contribution from two different sex cells. Egg and sperm cells are specialized sex cells. They are called gametes. A male gamete (sperm) unites with a female gamete (egg) during fertilization to form a zygote. The fusion of gametes is called syngamy. The zygote is the first cell of the new animal. Each of the two gametes contributes half of the genetic information to the zygote. The sexually reproducing animals produce gametes by meiosis.

The MCQs onMeiosis Sexual Reproduction” will help you to understand the introduction, the first meiotic division, the second meiotic division, spermatogenesis and oogenesis. All the Meiosis MCQs are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


All of these objective questions on “Meiosis Sexual Reproductionin Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


Meiosis Sexual Reproduction Multiple Choice Questions and Answers


𓇼 Introduction:

Q1. The type of cell division in which number of chromosomes reduced to one half  in the daughter cells is:

  1. Meiosis
  2. cytokinesis
  3. cell cycle
  4. Mitosis

Answer: a

Q2. What are gametes?

  1. Egg cells
  2. Sperm cells
  3. Both a and b
  4. none

Answer: c

Q3. A male gamete unites with a female gamete during fertilization to form a:

  1. sperm
  2. zygote
  3. chromosome
  4. sex cell

Answer: b

Q4. What is syngamy?

  1. fusion of chromosomes
  2. fusion of egg cells
  3. fusion of sperm cells
  4. fusion of gametes, sperm with egg cells

Answer: d

Q5. Which is the first cell of the new animal?

  1. zygote
  2. Egg
  3. Sperm
  4. None

Answer: a

Q6. Each of the two gametes contributes half of the genetic information to the zygote.             True/false

Answer: True

Q7. By which process, sexually reproducing animals produce gametes?

  1. Mitosis
  2. Cytokinesis
  3. Meiosis
  4. Cell division

Answer: c


Read More: MCQs Questions on Krebs Cycle


Q8. The gametes maintain how much number of chromosomes in the next generation?

  1. Diploid
  2. Constant number of chromosomes
  3. Same number
  4. None

Answer: b

Q9. Which cells in the bodies of most animals have the diploid (2N) number of chromosomes?

  1. Somatic cells
  2. Sex cells
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q10. Which type of cell division occurs in specialized cells of the ovaries and testes?

  1. Mitosis
  2. Cytokinesis
  3. Interphase
  4. Meiosis

Answer: d

Q11. Mitosis reduces the number of chromosomes to the haploid (1N) number.      True/False

Answer: False ( Meiosis)

Q12. The ____________ of the two gametes combine during fertilization and restore the diploid number.

  1. cells
  2. nuclei
  3. cytoplasm
  4. chromosome

Answer: b

Q13. After which phase in the cell cycle and DNA replication, the meiosis begins?

  1. Interphase
  2. G1 phase
  3. G2 phase
  4. Cytokinesis

Answer: c

Q14. Two nuclear divisions take place during meiosis.   True/False

Answer: True

Q15. The two nuclear divisions of meiosis result in four daughter cells.            True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Electron Transport Chain Steps


Q16. How many phases of meiosis are there?

  1. one phase
  2. Two phases
  3. Three phases
  4. Four phases

Answer: b

Q17.The daughter cells produced during meiosis at the end are not genetically identical.                                                                                                                                                             True/False

Answer: True 

𓇼 The First Meiotic Division:

1) Prophase-I:

Q18. What is the correct sequence of processes take place during prophase-I?

  1. Leptotene, Zygotene, Pachytene, Diplotene, Diakinesis
  2. Zygotene, Leptotene, Diakinesis, Diplotene, Pachytene
  3. Pachytene, Leptotene, Diplotene, Zygotene, Diakinesis
  4. Diplotene, Leptotene, Zygotene, Pachytene, Diakinesis

Answer: a

Q19. Folding of chromatin material takes place during which stage of prophase-I?

  1. Zygotene
  2. Pachytene
  3. Diakinesis
  4. Leptotene

Answer: d

Q20. During which stage of prophase-I, the chromosomes are present in homologous pairs?

  1. Zygotene
  2. Leptotene
  3. Pachytene
  4. Diplotene

Answer: b

Q21. The homologous chromosomes carry genes for the same traits, have same length, and have a similar staining pattern.      True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


Q22. During Leptotene, the cell contains the haploid number of chromosomes.            True/False

Answer: False (diploid)

Q23. The homologous chromosomes line up side by side. This process is called ___________.

  1. Diplotene
  2. Crossing over
  3. Synapsis
  4. Diakinesis

Answer: c

Q24. Synapsis forms a tetrad of chromatids, it is also called a bivalent.     True/False           

Answer: True

Q25. The tetrad contains how many homologous chromosomes?

  1. Four
  2. Two
  3. One
  4. None

Answer: b

Q26. A network of ___________________ is present between the sister chromatids of the two homologous chromosomes.

  1. protein and DNA
  2. protein and NADH
  3. protein and RNA
  4. none

Answer: c


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q27. Synapsis initiates crossing over during pachytene stage of prophase-I.   True/False

Answer: True 

Q28. During which process, the non sister chromatids of the homologous chromosomes exchange DNA segments?

  1. Synapsis
  2. Crossing over
  3. Pachytene
  4. Diplotene

Answer: b

Q29. Which is a form of genetic recombination and is a major source of genetic variation in a population of a given species?

  1. Crossing over
  2. Synapsis
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q30. During pachytene, the homologous chromosomes repel each other. Thus the tetrad opens lengthwise.          True/False

Answer: False (During Diplotene)

Q31. In which stage of prophase-I, the chaismata between the homologous chromosomes are dissolved and now the homologous chromosomes spread in the entire cell?

  1. Pachytene
  2. Diplotene
  3. Zygotene
  4. Diakinesis

Answer: d

2) Metaphase-I:

Q32. During which phase, the microtubules form a spindle apparatus?

  1. Prophase-I
  2. Metaphase-I
  3. Anaphase-I
  4. Telophase-I

Answer: b

Q33. Each pair of homologues lines up in the center of the cell and their centromeres are on each  side of the equator of the spindle in metaphase-I.                           True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]


3) Anaphase-I:

Q34. What happened to homologous chromosomes when Anaphase-I begins?

  1. The homologous chromosomes separate
  2. Homologous chromosomes begin to move toward each pole
  3. Each pole receives specific chromosomes from each pair of homologues
  4. All of the above

Answer: d

4) Telophase-I:

Q35. Telophase-I is similar to which phase?

  1. Mitotic anaphase
  2. Mitotic metaphase
  3. Mitotic telophase
  4. None

Answer: c

Q36. Which processes take place during telophase-I?

  1. The chromosome uncoils
  2. The nuclear membrane around each set of chromosomes appears
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q37. The transition to the second nuclear division is called _____________.

  1. inter-kinesis
  2. cytokinesis
  3. crossing over
  4. synapsis

Answer: a

Q38. Which does not replicate during inter-kinesis?

  1. Nucleus
  2. RNA
  3. DNA
  4. Homologous chromosomes

Answer: c

𓇼 The Second Meiotic Division:

Q39. What are the number of chromosomes in the second meiotic division?

  1. Reduced by half
  2. Remain the same
  3. Duplicate number of chromosomes
  4. None

Answer: a


Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


Q40. Phases of second meiotic division includes:

  1. Prophase-II,
  2. Metaphase-II
  3. Anaphase-II and Telophase-II
  4. All of the above

Answer: d

Q41. What is the final product of the second meiotic division?

  1. Two haploid cells
  2. Different haploid cells
  3. Four haploid cells
  4. None

Answer: c

Q42. The four haploid cells of the second meiotic division finally form gametes (sex cell).                                                                                                                                                             True/False

Answer: True 

𓇼 Spermatogenesis:

Q43. Which process produces sperm and egg cells in most animals?

  1. Mitosis
  2. Meiosis
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

Q44. The formation of sperm in the testes is called:

  1. spermatogenesis
  2. Oogenesis
  3. meiosis
  4. mitosis

Answer: a

Q45. Which processes occur during spermatogenesis?

  1. It follows the sequence of meiosis and produces mature sperm cells
  2. All four products of meiosis acquire a flagellum for locomotion
  3. Mature sperm cells get a cap like structure for the penetration of the eggs
  4. All of the above

Answer: d

𓇼 Oogenesis:

Q46. The formation of ova or egg in the ovaries is called:

  1. spermatogenesis
  2. Oogenesis
  3. meiosis
  4. mitosis

Answer: b

Q47. Which produces a mature ovum or egg?

  1. spermatogenesis
  2. Oogenesis
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

Q48. Only one of the four meiotic products develops into the functional gamete, so it differs from spermatogenesis.                    True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Enzymes in Zoology


Q49. The other three out of four meiotic products in the oogenesis are called:

  1. egg
  2. ova
  3. polar bodies
  4. cell bodies

Answer: c

Q50. In some animals the mature egg is the product of the first meiotic division and it completes meiosis only if it is fertilized.                    True/False

Answer: True 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *