MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions

MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions

Punnett Square – Introduction


Reginald Punnett was the first among English geneticists who devised the “Punnett Square” to depict the number and variety of genetic combinations. He had a role in shaping the Hardy-Weinberg law. Punnett, along with William Bateson, discovered “coupling” or gene linkage. A Punnett square in zoology is a graphical representation of an offspring’s possible genotypes arising from a particular cross or breeding event. A Punnett square requires knowledge of the genetic composition of the parents. The various possible combinations of parental gametes are encapsulated in a tabular form. Therefore, in the table, each box represents one fertilization event. All the Quiz Questions on “Punnett Square Example” Multiple Choice Questions With Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs


These online MCQs quiz tests on “Punnett Square” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.compreferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of the Online Zoology Test, we are waiting for your positive feedback.


Punnett Square Calculator Multiple Choice Quiz Questions and Answers


𓇼 Introduction:

Q1. Who devised the Punnett square?

  1. Reginald Punnett
  2. William Bateson
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q2. Which of the following is used to predicts the result of the crosses?

  1. Genes and Alleles
  2. True breeds
  3. Dominant and recessive alleles
  4. Punnett square

Answer: d

 

Q3. The first step in Punnett square is used to determine the kinds of ________.

  1. genes
  2. alleles
  3. gametes
  4. phenotypes

Answer: c

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q4. One of the two axes of a square is designated for each________.

  1. parent
  2. offspring
  3. gene
  4. allele

Answer: a

 

Q5. The different kinds of _______ are listed along the axis.

  1. genes
  2. alleles
  3. gametes
  4. none

Answer: c

 

Q6. Which are combined in the interior of the square?

  1. Gametes
  2. Alleles
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


Q7. The two phenotypes of the F2 generation shows 3:1 in Punnett square.            True/false

Answer: True

 

Q8. Which ratio expresses the results of a cross physically in Punnett square?

  1. Genotypic ratio
  2. Phenotypic ratio
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

Q9. The ratio which expresses the results of a cross according to the relative numbers of progeny in each genotypic category is: 

  1. Genotypic ratio
  2. Phenotypic ratio
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q10. The Punnett square has explained in another way the F2 results in figure.      True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers


Q11. What is the ratio of wild-type flies to vestigial-winged flies in the F2 generation in Punnett square?

  1. 1:3 (wild-vestigial) (1 vg+ vg : 3 vg vg)
  2. 3:1 (wild-vestigial) (1 vg+ vg+: 2vg+ vg: 1 vg vg)
  3. None

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *