MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers

MCQs on Mendel's Law Of Segregation Questions and Answers

Mendel’s Law Of Segregation – Definition


Law of segregation about inheritance pattern describes how pairs of gene variants are separated into reproductive cells. Gregor Mendel in 1865, first observed the segregation of gene variants, called alleles, and their corresponding traits. Here we discuss about the complete detail of law of segregation by Gregor Mendel in the form of MCQs. All the MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


All of these objective questions on “Law Of Segregationin Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


Mendel’s Law Of Segregation Multiple Choice Questions and Answers


𓇼 Introduction:

Q1. Law of segregation was put forward by:

  1. Robert Hooke
  2. Anton van Leeuwenhoek
  3. Schwann
  4. Mendel

Answer: d

Q2. Which law states that, the allele of gene present on the homologous chromosomes segregates during meiosis in such a way that each gamete get one allele not both?

  1. Law of independent assortment
  2. Law of segregation
  3. Both a and b
  4. none

Answer: b

Q3. Law of segregation by Mendel was observed on which organism?

  1. House flies
  2. Honey bees
  3. Fruit flies (Drosophila)
  4. None

Answer: c

Q4. Types of fruit flies used in law of segregation include:

  1. Wild-type fruit flies (normal wings)
  2. Vestigial wings (reduced wings)
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q5. The breeding in which the parents would produce offspring that would carry the same phenotype, means that the parents are homozygous for every trait is:

  1. true breed
  2. F2 cross
  3. reciprocal crosses
  4. All of the above

Answer: a


Read More: MCQs on Control Of Cell Cycle Questions and Answers


Q6. The allele of genes present on one member of a pair of homologous chromosomes enters into one gamete and the other allele of that gene is present on the other member.             True/false

Answer: True

Q7. When the wild type flies are crossed with the vestigial wing flies, the generation is:

  1. F1 generation
  2. F2 generation
  3. Reciprocal cross
  4. None

Answer: a

Q8. The wild type flies are crossed with the vestigial wing flies, then the offspring produced during F1 generation has: 

  1. vestigial wings
  2. wild-type wings
  3. Both vestigial and wild-type wings
  4. All of the above

Answer: b

Q9. When the result of F1 flies are allowed to mate with each other , then the progeny of F2 generation has:

  1. wild-type wings
  2. one-fourth has vestigial wings
  3. three-fourths have wild wings
  4. Both b and c

Answer: d

Q10. Which characteristic disappears in the F1 generation but it reappears in the F2 generation during law of segregation?

  1. Wild-type characteristic
  2. Vestigial characteristic
  3. None

Answer: b

Q11. The genes in each parent are incorporated into separate gametes during gamete formation.      True/False

Answer: True


Read More: Multiple Choice Questions on Mitosis Quiz


Q12. What is the ratio of wild-type flies to vestigial-winged flies in the F2 generation?

  1. 1:3 (wild-vestigial)
  2. 3:1 (wild-vestigial)
  3. None

Answer: b

Q13. The cross with same characteristics but a reversal of the sexes of the individuals is called reciprocal cross, gives different results.   True/False

Answer: False (same results)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *