MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers

MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers

Mendelian Inheritance Pattern – Definition


Mendelian Inheritance Pattern in the Law of segregation indicates how pairs of gene variants are separated into reproductive cells. Interpretation of the crosses in the law of segregation shows the dominant and recessive alleles, phenotypes, genotypes, homozygous and heterozygous organisms. Here we discuss the complete detail of interpretation of the crosses during the law of segregation by Gregor Mendel in the form of MCQs. All the MCQs on “Mendelian Pattern Of Inheritance” Quiz Questions with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs


These online MCQs Quiz tests on “Mendelian Inheritance Pattern” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.compreferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. We are waiting for your positive feedback in every post of the Online Zoology Test.


Mendelian Pattern Of Inheritance MCQs Quiz Questions and Answers


𓇼 Gene And Alleles:

Q1. Which is the basic physical and functional unit of heredity?

  1. DNA
  2. Gene
  3. Allele
  4. All of the above

Answer: b

 

Q2. The alternative forms of gene are called:

  1. Genome
  2. DNA
  3. Allele
  4. Gamete

Answer: c

 

𓇼 Dominant And Recessive  Alleles:

Q3. Which allele hides the expression of recessive alleles?

  1. Dominant allele
  2. Recessive allele
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q4. The alleles whose expression can be masked are called:

  1. Dominant allele
  2. Recessive allele
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


Q5. During F1 generation in the law of segregation, the allele whose expression can be masked by dominant allele is:

  1. wild-type allele
  2. vestigial allele
  3. none

Answer: b

 

Q6. The dominant allele in F1 generation in the law of segregation is wild-type allele for wing shape.          True/false

Answer: True

 

𓇼 Phenotypes And Genotypes:

Q7. The physical expression of a gene is called:

  1. genotype
  2. genome
  3. phenotype
  4. punnett square

Answer: c

 

Q8. The genetic makeup of a gene is called:

  1. genotype
  2. genome
  3. phenotype
  4. punnett square

Answer: a

 


Read More: MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions


Q9. F1 generation in the law of segregation carry both dominant and recessive alleles, so they differ genotypically, hence they are called:

  1. homozygous
  2. hybrids
  3. same phenotype
  4. dominant alleles

Answer: b

 

𓇼 Homozygous And Heterozygous:

Q10. If an organism carries two identical genes for a given trait, then it is called:

  1. heterozygous organism
  2. homozygous organism
  3. hybrid organism
  4. None

Answer: b

 

Q11. Only true breeding flies are crossed when the organism is heterozygous.      True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers


Q12. If the genes are different then the organism is:

  1. heterozygous organism
  2. homozygous organism
  3. none

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *