MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers

MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers

Genetic Pattern Of Inheritance – Definition


The inheritance pattern is given by Gregor Mendel in the form of the Law of Segregation and also by the Law of Independent Assortment. Moreover, other genetic patterns of inheritance can transfer alleles to the member of the population; these include, Multiple alleles, Incomplete Dominance and Codominance. All the Genetic Pattern Of Inheritance’s MCQs Quiz Questions and Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


These online MCQs test on “Inheritance Pattern” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Multiple Choice Questions and Answers


𓇼 Multiple Alleles:

Q1. The presence of more than two alleles in a single gene in different combination is called:

  1. segregation
  2. multiple alleles
  3. codominance
  4. incomplete dominance

Answer: b

 

Q2. Where the genes for a particular trait are present?

  1. Chromatin
  2. In the DNA
  3. On a chromosome
  4. None

Answer: c

 

Q3. What the position of gene on the chromosome called?

  1. Allele
  2. Fiber
  3. Network
  4. Locus

Answer: d

 


Read More: MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions


Q4. Which organism have multiple alleles on loci?

  1. Human
  2. Insects
  3. Worms
  4. All of the Above

Answer: a

 

Q5. ABO blood types is determined by which alleles?

  1. IA
  2. IB
  3. i
  4. All of the above

Answer: d

 

Q6. Some populations have many different alleles, they can transfer these alleles to any member of the population and are called multiple alleles.          True/false

Answer: True

 

Q7. Which allele is recessive to IA and to IB?

  1. i
  2. IA itself
  3. IB itself
  4. None

Answer: a

 


Read More: Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs


Q8. Which alleles are neither dominant nor recessive to each other, when they are present together , both are expressed?

  1. i and IA
  2. IB and i
  3. IA and IB
  4. None

Answer: c

 

𓇼 Incomplete Dominance:

Q9. The interaction between two alleles that are expressed more or less equally, and the heterozygote is different from their homozygote is called:

  1. codominance
  2. incomplete dominance
  3. multiple alleles
  4. none

Answer: b

 

Q10. In human, the alleles for red coat color and for white coat color interact to produce an intermediate coat color, which is called roan.      True/False

Answer: False(In cattle)

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q11. How the genes are represented when both red and the white allele are not dominant in cattle?

  1. Capital letters
  2. A superscript
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

 

Q12. Red cattle are symbolized as RR.  True/False

Answer: True

 

Q13. How the white cattle are symbolized?

  1. RR
  2. RR’
  3. R’R’
  4. None

Answer: c

 

Q14. Roan cattle are symbolized by:

  1. RR
  2. RR’
  3. R’R’
  4. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers


𓇼 Codominance:

Q15. The phenomenon in which heterozygote expresses the phenotypes of both homozygote is called:

  1. codominance
  2. Incomplete dominance
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q16. In the ABO blood types, the IA, IB heterozygote expresses both alleles is an example of which inheritance pattern?

  1. Multiple Alleles
  2. Incomplete dominance
  3. Codominance
  4. None

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *