MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]

MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]

Glycolysis (Anaerobic Respiration)- Definition


Glycolysis is an anaerobic respiration or process which takes place in the cytoplasm of a cell in the absence of  free oxygen. The breakdown of organic nutrients begins in a step by step series of chemical reactions called glycolysis. These nutrients are Carbohydrates, Fats and Proteins. Energy is released during respiration. This energy is used to join ADP and phosphate (Pi) to form ATP.

The MCQs for Glycolysis (Anaerobic Respiration), will help you to understand the definition, energy investment phase, energy yielding phase and evolutionary perspective of glycolysis.

Table of Contents:

  • What is Glycolysis?
  • Steps of glycolysis (Energy-investment phase)
  • Steps of glycolysis (Energy-yielding phase)
  • Evolutionary perspective of glycolysis

All of these MCQs on Glycolysis (Anaerobic Respiration) in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination, also for foreign study including overseas students.

Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


MCQs on Glycolysis – Anaerobic Respiration [Objective Questions]


What is Glycolysis?

Q1. Glyco means glucose while lysis means breakdown, thus the glycolysis is the breakdown of: 

  1. protein
  2. lipids
  3. glucose
  4. fats

Answer: c

Q2. Glycolysis occurs in the absence of free:

  1. nitrogen
  2. oxygen
  3. hydrogen
  4. carbon

Answer: b

Q3. Anaerobic means:

  1. absence of free oxygen
  2. absence of free hydrogen
  3. absence of free carbon
  4. absence of free nitrogen

Answer: a

Q4. Glycolysis is an ___________ process.

  1. aerobic process
  2. anaerobic process
  3. both a and b
  4. none of the above

Answer: b

Q5. Where glycolysis takes place in a cell?

  1. Vacuole
  2. Mitochondria
  3. Cytoplasm
  4. Cell membrane

Answer: c

Q6. The end product of glycolysis is pyruvate.              True/false

Answer: True

Q7. The breakdown of organic nutrients begins in a step by step series of chemical reactions called:

  1. glycolysis
  2. Krebs cycle
  3. electron transport chain
  4. none

Answer: a

Q8. What is the initial step of catabolic chemical reactions?

  1. Krebs cycle
  2. Electron transport chain
  3. Glycolysis
  4. All of the above

Answer: c

Q9. How many carbon glucose molecule is broken down into two molecules pyruvate during glycolysis?

  1. 2-carbon
  2. 4-carbon
  3. 5-carbon
  4. 6-carbon

Answer: d

Q10. Pyruvate is a _________ carbon compound.

  1. two
  2. three
  3. four
  4. five

Answer: b


Read More: MCQs on How Do Cells Get Energy Quiz


Q11. There is net production of two molecules of ATP during glycolysis.        True/False

Answer: True 

Q12. Each molecule of glucose produces four molecules of ATP during glycolysis, but net production is of only two ATP molecules, the remaining two ATP molecules utilized during glycolysis  to formed:

  1. new 6-carbon compounds
  2. new 5-carbon compounds
  3. new 4-carbon compounds
  4. none of the above

Answer: a

Q13. Which was the only process which generated ATP molecules for millions of years during the anaerobic stages of early life on earth?

  1. Krebs cycle
  2. Electron transport chain
  3. Glycolysis
  4. All of the above

Answer: c

Steps of glycolysis (Energy-investment phase):

Q14. In the first step of glycolysis, glucose enters the cell, it is phosphorylated by the enzyme protease.    True/False

Answer: False (hexokinase)

Q15. The plasma membrane is permeable to ions.        True/False

Answer: False (impermeable)

Q16. Which enzyme transfers a phosphate group from ATP to the glucose to form glucose-6- phosphate?

  1. Lipase
  2. Protease
  3. Hexokinase
  4. Amylase

Answer: c

Q17. The electrical charge of the phosphate group traps the sugar in the cell.          True/False

Answer: True 

Q18. In step-2 of glycolysis, Glucose 6-phosphate is rearranged. It is converted to its isomer named:

  1. fructose 6-phosphate
  2. maltose 6-phosphate
  3. lactose  6-phosphate
  4. sucrose 6-phosphate

Answer: a

Q19. During step-3 of glycolysis, an enzyme transfers another phosphate group from ATP to the sugar to forms fructose1-6-diphosphate.             True/False

Answer: True


Read More: MCQs on ATP: The Cell’s Energy Currency Objective Questions


Q20. Step-4 involves the breakdown of fructose1-6-diphosphate by enzyme into two different three-carbon sugars named:

  1. glyceraldehydes-3-phosphate
  2. dihydroxyacetone phosphate
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

Q21. Step-5 involves the conversion of all the molecules of dihydroxyacetone phosphate into:

  1. glyceraldehydes-3-phosphate
  2. glyceraldehydes-2-phosphate
  3. glyceraldehydes-1-phosphate
  4. none

Answer: a

Steps of glycolysis (Energy-Yielding phase):

Q22. In energy yielding process, first the sugar is oxidized by the transfer of electrons and H+ to NAD, It becomes NADH+.           True/False

Answer: True

Q23. The conversion of NAD to NADH+ reaction is  very __________.

  1. endergonic reaction
  2. exergonic reaction
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q24. The source of the attachment of a phosphate group to the oxidized  substrate  during step 6 is inorganic phosphate and is always present in the cytosol.      True/False

Answer: True

Q25. The phosphate group which is added in the step 6 is transferred to:

  1. ADP
  2. ATP
  3. NAD
  4. None

Answer: a

Q26. 3-phosphoglyceric acid relocates by an enzyme to form 2-phosphoglyceric acid during step 8 of glycolysis. .      True/False

Answer:  True

Q27. From 2-phosphoglyceric acid, an enzyme removes a molecule of ____________ and form a double bond in the substrate.

  1. glucose
  2. ADP
  3. water
  4. none

Answer: c

Q28. The last reaction of glycolysis transfers the phosphate group from PEP (phosphoenol pyruvate) to ADP, which produces more ATP.        True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Coenzyme and Cofactor Quiz Online


Q29. End-product of the glycolytic pathway is:

  1. ADP
  2. ATP
  3. one molecule of pyruvate
  4. two molecules of pyruvate

Answer: d

Q30. Net gain of energy during the end product of glycolysis is two ATP.   True/False

Answer: True

Evolutionary Perspective Of Glycolysis:

Q31. Inefficient method of harvesting energy is:

  1. glycolysis
  2. Krebs cycle
  3. electron transport chain
  4. all of the above

Answer: a

Q32. Glycolysis takes place without oxygen.   True/False

Answer: True

Q33. ____________ was absent in the early atmosphere of the earth.

  1. Hydrogen
  2. Carbon
  3. Nitrogen
  4. Oxygen

Answer: d

Q34. Organisms performing glycolysis during aerobic respiration survived in the early life on earth.      True/False

Answer: False (anaerobic respiration)

Q35. Glycolysis was used as a base for the evolution of another process which is:

  1. aerobic respiration
  2. anaerobic respiration
  3. oxidative phosphorylation
  4. none

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *