MCQs on Fermentation Questions and Answers

MCQs on Fermentation Questions and Answers

What Is Fermentation – Definition


Fermentation is an anaerobic process that means life without oxygen. It is believed that fermentation and glycolysis occurred in the earliest organism. It has evolved very early in the history of life; at that time, the earth’s atmosphere contained no oxygen. The fermentation process can occur without oxygen. The MCQs on “Fermentation Process” will help you to understand the process of fermentation, lactic acid fermentation and alcoholic fermentation. All the quiz questions and answers about Fermentation are published according to the new study syllabus for 2021-22.

Table of Contents:

  • Fermentation process
  • Lactic acid fermentation 
  • Alcoholic fermentation

Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


These multiple-choice questions on “Fermentation” contain top interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In every post of Zoology Test Online, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Fermentation Process Multiple Choice Questions


𓇼 Fermentation Process Definition:

Q1. The process of fermentation is:

  1. aerobic
  2. anaerobic
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

 

Q2. Where fermentation process takes place in the cell?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Cytoplasm
  4. Vacuole

Answer: c

 

Q3. Fermentation reaction has occurred in the earliest primitive environment of earth that did not contain ___________.

  1. hydrogen
  2. free oxygen
  3. carbon
  4. nitrogen

Answer: b

 

Q4. Which process is called a biochemical remnant?

  1. Fermentation
  2. Glycolysis
  3. Krebs cycle
  4. Both a and b

Answer: d


Read More: MCQs on Respiratory Balance Sheet For Aerobic Respiration


𓇼 Lactic Acid Fermentation:

Q5. Which is formed when NADH reduces the Pyruvate?

  1. three-carbon sugar
  2. four-carbon sugar
  3. Lactic acid
  4. Alcohol

Answer: c

 

Q6. Lactic acid fermentation reaction is older than aerobic respiration.              True/false

Answer: True

 

Q7. The process of lactic acid fermentation occurred without ___________.

  1. free oxygen
  2. free carbon
  3. free hydrogen
  4. free nitrogen

Answer: a

 

Q8. Where the lactic acid fermentation reaction is occurred in an animal cell?

  1. Cellulose
  2. Vacuole
  3. Cytoplasm
  4. Cell membrane

Answer: c

 

𓇼 Alcoholic Fermentation:

Q9. In alcoholic fermentation, the NADH reduces the pyruvate into:

  1. lactic acid
  2. alcohol
  3. hydrogen atom
  4. none

Answer: b

 


Read More: MCQs on How Do Cells Get Energy Quiz


Q10. Alcoholic fermentation takes place in:

  1. some fungi
  2. bacteria
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

 

Q11. The glucose is not completely degraded during fermentation.        True/False

Answer: True

 

Q12. Fermentation is used only to regenerate:

  1. NAD
  2. NADH
  3. ATP
  4. All of the above

Answer: a

 


Read More: MCQs on Glycolysis [Anaerobic Respiration]


Q13. Which organism can carry out fermentation?

  1. Obligative anaerobic
  2. Facultative anaerobic
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

 

Q14. Certain types of bacteria are included in obligative anaerobic organisms.    True/False

Answer: True

 

Q15. Obligative anaerobic organisms survive only in the presence of molecular oxygen.            True/False

Answer: False (complete absence of molecular oxygen)

 

Q16. Examples of facultative anaerobic organisms are:

  1. bacteria
  2. yeasts
  3. cells
  4. all of the above

Answer: d

 

Q17. Facultative anaerobic organisms can ferment nutrients in absence of oxygen.          True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs Questions on Krebs Cycle


Q18. Which molecule is provided by facultative anaerobic organisms for glycolysis?

  1. NADH
  2. NAD
  3. ATP
  4. ADP

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *