MCQs on Epithelial Tissues Questions and Answers

MCQs on Epithelial Tissues Questions and Answers

Epithelial Tissues – Definition


The group of similar cells which performs same functions is known as tissue. Epithelial tissue is the type of tissue which covers the outside of the body and also lines organs and cavities within the body.

Course Content:

  • Introduction
  • Functions of epithelial tissue
  • Classification of epithelial tissue

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers


Epithelial Tissues MCQs (Questions and Answers)


Q1. Which tissue is called the sheets of tightly packed cells?

  1. Connected tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Muscles tissues
  4. Nerve tissues

Answer: b

Q2. Epithelial tissue covers:

  1. outside of the body
  2. lines organs and cavities within the body
  3. loose arrangement of cells in the body
  4. both a and b

Answer: d

Q3. The cells of an epithelium are:

  1. loosely joined
  2. closely joined
  3. far apart
  4. none

Answer: b

Q4. Which tissue acts as barrier and protects the body against mechanical injury, invading microorganisms and fluid loss?

  1. Epithelial tissue
  2. Connective tissue
  3. Muscles tissues
  4. Nerve tissues

Answer: a

Q5. What is/are the functions of epithelial tissue?

  1. Transport of materials
  2. Involved in excretion
  3. Used for protection
  4. All of the above

Answer: d

Q6. Tight packing is necessary for epithelium.                  True/false

Answer: True

Q7. What is the purpose of free surface of epithelial tissue?

  1. Exposed to air
  2. Exposed to fluid
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q8. Which tissue contains nerve cells for sensory receptor like taste bud in the tongue?

  1. Epithelial tissue
  2. Connective tissue
  3. Muscles tissues
  4. Nerve tissues

Answer: a

Q9. Which tissue absorbs material like lining of the intestine and also used for transport of materials like kidney?

  1. Nerve tissue
  2. Connective tissue
  3. Muscles tissues
  4. Epithelial tissues

Answer: d

Q10. Which tissue is classified on the bases of number of cell layers and the shape of the cells on the free surface?

  1. Nerve tissue
  2. Connective tissue
  3. Epithelial tissues
  4. Muscles tissues

Answer: c

Q11. Stratified epithelium has a single layer of cell.        True/False

Answer: False (simple epithelium)

Q12. Which epithelium has multiple tiers of cells?

  1. Simple epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Simple squamous epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: b

Q13. Which epithelium is single layered but it appears stratified because the cells vary in length?

  1. Pseudo-stratified epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Simple squamous epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: a

Q14. The shape of the cells of cuboidal epithelium at the free surface is like bricks on end.     True/False

Answer: False (like dice)

Q15. The shape of the cells of columnar epithelium is like bricks on end.                    True/False

Answer: True

Q16. Which epithelium is like flat floor tiles?

  1. Simple epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Squamous  epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: c

Q17. Simple cuboidal epithelium has disc shaped central nucleus.               True/False

Answer: False (simple squamous epithelium)

Q18. Which epithelium consists of a single layer of tightly packed, flattened cells?

  1. Simple epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Simple squamous  epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: c

Q19. Simple squamous epithelium is located in the air sacs of the lungs, kidney glomeruli, lining of heart, blood vessels and lymphatic vessels.                 True/False

Answer: True

Q20. Which epithelium allows passage of materials by diffusion and filtration?

  1. Simple squamous epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Simple epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: a

Q21. Simple cuboidal epithelium consists of a single layer of tightly packed, cube-shaped cells.                                                                                                                                                            True/False

Answer: True

Q22. Where the simple cuboidal epithelium is located?

  1. Kidney tubules
  2. Ducts and small glands
  3. Surface of ovary
  4. All of the above

Answer: d

Q23. What is/are the functions of simple cuboidal epithelium?

  1. Secretion
  2. Absorption
  3. Both
  4. None

Answer: c

Q24. Simple columnar epithelium consists of a single layer of elongated cells.        True/False

Answer: True

Q25. The functions of stratified squamous epithelium are absorption and enzyme secretion.    True/False

Answer: False (simple columnar epithelium)

Q26. Where the simple columnar epithelium is located?

  1. Lines digestive tract
  2. Gallbladder
  3. Excretory ducts of some glands
  4. All of the above

Answer: d

Q27. Pseudo-stratified ciliated columnar epithelium has a tuft of cilia present at the top of each columnar cell, except for goblet cells.            True/False

Answer: True

Q28. Where the pseudo-stratified ciliated columnar epithelium is located?

  1. Lines the bronchi
  2. Uterine tubes
  3. Lines digestive tract
  4. Both a and b

Answer: d

Q29. Pseudo-stratified ciliated columnar epithelium function is to propels mucus or reproductive cells by ciliary action.            True/False

Answer: True 

Q30.Which epithelium consists of many layers of cells?

  1. Simple squamous epithelium
  2. Stratified epithelium
  3. Stratified squamous epithelium
  4. Simple cuboidal epithelium

Answer: c

Q31. The function of stratified squamous epithelium is to protects underlying tissues in areas subject to abrasion.          True/False

Answer: True 

Q32. Where the stratified squamous epithelium is located?

  1. Lines the esophagus
  2. Lines the mouth and vagina
  3. Lines the surface of the skin
  4. All of the above

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *