MCQs on Enzymes in Zoology

MCQs on Enzymes in Zoology

Enzymes – Definition


Enzymes are biological catalysts that can accelerate a specific chemical reaction by lowering the activation energy but remain un-altered in the process.

The mcqs on enzymes will help you to know about the enzymes meaning, enzymes functions, enzymes structure, enzymes types, enzymes examples and mechanism of enzyme action.

Course Content:

  • Introduction
  • Enzymes Structure
  • Enzymes Functions
  • Types of Enzymes
  • Examples

All of these MCQs on “Enzymes” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Organ System Questions and Answers


Enzymes MCQs (Questions and Answers)


Enzymes Meaning and Enzymes Structure:

Q1. Which are biological catalysts?

  1. Proteins
  2. Enzymes
  3. Molecules
  4. Compounds

Answer: b

Q2. What is the meaning of an enzyme?

  1. Biological catalyst
  2. Accelerate a specific chemical reaction
  3. Lowering the activation energy in the reaction
  4. All of the above

Answer: d

Q3. Enzymes have enormous ____________ power.

  1. magnetic power
  2. chemical power
  3. catalytic power
  4. electric power

Answer: c

Q4. Who greatly increase the rate at which specific chemical reactions take place?

  1. Chemical
  2. enzymes
  3. Temperature
  4. Atmospheric pressure

Answer: b

Q5. The reactants of enzymatic reactions are called:

  1. substrates
  2. products
  3. output
  4. none

Answer: a

Q6. The precise “fit”   between an enzyme and its specific substrate is necessary for catalysis.                    True/false

Answer: True

Q7. For the required reactions, the concentrations of enzyme must be ______________.

  1. kept low
  2. kept equal
  3. kept high
  4. none

Answer: c

Q8. The structure of enzyme consists of: 

  1. three dimensional globular protein molecules
  2. nucleic acid
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

Q9. The region of enzyme which has a crevice or pocket is:

  1. Active site
  2. surface region
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q10. Which is the enzyme active site?

  1. Crevice
  2. Substrate
  3. Enzyme substrate complex
  4. None

Answer: a


Read More: MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers


Q11. Active site has a specific shape.          True/False

Answer: True 

Q12. Weak chemical forces like______________ keep this substrate in place.

  1. ionic bonds
  2. covalent bonds
  3. hydrogen bonds
  4. none

Answer: c

Q13. With whom the attachment of the active site brings chemical groups of the active site into positions?

  1. Substrate
  2. Product
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q14. Enzyme has atleast one surface region..    True/False

Answer: True

Q15. The crevice occupies only a large portion of the surface of enzymes, .                True/False

Answer: False (small portion)

Functions, Types and Examples of Enzymes:

Q16.  Which molecule binds with the active site of enzyme?

  1. Protein
  2. Nucleic acid
  3. Substrate
  4. None

Answer: c

Q17. The unstable amino acid groups of the enzyme form certain bonds with the substrate.                                                                                                                                                             True/False

Answer: True 

Q18. The first step in enzyme catalysis is:

  1. Enzyme substrate complex
  2. Enzyme + Substrate
  3. Enzyme + Product
  4. Both a and b

Answer: d

Q19. The side groups of enzyme distort the substrate bonds, so it lower the activation energy needed to break the bonds.                  True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Connective Tissue Questions and Answers


Q20. What is the final step in enzyme catalysis?

  1. Enzyme + Substrate
  2. Enzyme + Product
  3. Enzyme substrate complex
  4. None

Answer: b

Q21. All enzymes are named after their substrate.                                                                                                                                              True/False

Answer: True

Q22. Which enzymes do not follow the rule that they are named after their substrate?

  1. Pepsin
  2. Trypsin
  3. Digestive enzymes
  4. All of the above

Answer: d

Q23. Most enzymes are:

  1. proteins
  2. nucleic acids (ribozymes)
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

Q24. The enzymes remain unaltered during the reaction, so enzyme can be used again and again.                                                                                                                                                             True/False

Answer: True

Q25. The enzyme Isomerases catalyzes the oxidation reaction where the electrons tend to travel from one form of a molecule to the other    True/False

Answer: False (Oxidoreductase)

Q26. What are hydrolytic enzymes, which catalyze the hydrolysis reaction by adding water to cleave the bond and hydrolyze it?

  1. Ligases
  2. Hydrolases
  3.  Transferases
  4. Isomerases

Answer: b

Q27. Lyases are enzymes catalyze the breakage of bonds without catalysis, e.g. aldolase.       True/False

Answer: True

Q28. The type of enzyme which help in the transportation of the functional group among acceptors and donor molecules is:

  1. Ligases
  2. Hydrolases
  3. Transferases
  4. Isomerases

Answer: c

Q29. The Isomerases enzymes are the enzymes which catalyze the structural shifts present in a molecule, thus causing the change in the shape of the molecule.            True/False

Answer: True 

 Q30. An enzyme which catalyze the association of two molecules is_______________, For example: DNA ligase catalyzes the joining of two fragments of DNA by forming a phosphodiester bond.

  1. Ligases
  2. Isomerases
  3. Hydrolases
  4. Transferases

Answer: a


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q31. Bread can be considered as the finest example of fermentation in our everyday life.        True/False

Answer: True

Q32. Which example of enzyme, generated by fermentation vary a lot based on many factors. 

  1. Food products
  2. Drugs
  3. Alcoholic beverages
  4. All of the above

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *