Factors Affecting Enzyme Activity MCQs

Factors Affecting Enzyme Activity MCQs

Factors Affecting Enzyme Activity – Definition


Enzymes are biological catalysts that can accelerate a specific chemical reaction by lowering the activation energy but remain un-altered in the process. Factors affecting enzyme activity can alter the three-dimensional shape of an enzyme. Two factors affect enzyme activity, these includes; temperature and PH. All the MCQs on “Factors Affecting Enzyme Activity” are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Enzymes in Zoology

Table of Content:
  • Introduction To Factors Affecting Enzyme Activity
  • Temperature Affecting Enzyme Activity
  • pH Value Effect on Enzyme Activity

These online MCQs quiz tests on “Factors Affecting Enzyme Activity” contain top interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


Factors Affecting Enzyme Activity MCQs Quiz With Answers


Introduction To Factors Affecting Enzyme Activity:

Q1. How factors affecting the enzyme activity?

  1. Alter the three-dimensional shape of an enzyme
  2. Speed up the chemical reactions
  3. Lower the activation energy
  4. All of the above

Answer: a

 

Q2. How many factors affect the enzyme activity?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: b

 

Q3. Name the factors which affect the enzyme activity.

  1. Temperature
  2. pH value
  3. Atmospheric Pressure
  4. Both a and b

Answer: d

 

Temperature Affecting Enzyme Activity:

Q4. The shape of a protein or nucleic acid is determined by its _____________.

  1. Chemical bonds
  2. hydrogen bonds
  3. covalent bonds
  4. none

Answer: b

 

Q5. Which factors disrupt hydrogen bonds?

  1. pH value
  2. Atmospheric pressure
  3. Temperature
  4. Activation energy

Answer: c


Read More: MCQs on Coenzyme and Cofactor Quiz Online

Q6. The enzyme of most of birds and mammals have function in a narrow range of ______________.

  1. Temperature
  2. pH value
  3. Atmospheric pressure
  4. Activation energy

Answer: a

 

Q7. Which is necessary for substrate to fit into a reactive site?

  1. three dimensional globular protein molecules
  2. change of shape
  3. low temperature
  4. none

Answer: b

 

Q8. At which temperature the bonds of protein of enzymes are not flexible?

  1. 30° C
  2. 40° C
  3. 35° C
  4. 45° C

Answer: c

 

Q9. Which factor does not permit the change in shape of the reactive site?

  1. Low temperature
  2. High temperature
  3. Moderate temperature
  4. None

Answer: a

 


Read More: MCQs on Energy in Biology Questions and Answers


Q10. When the bonds are too weak to hold the protein in proper position above 40° C, then enzyme:

  1. maintain its shape
  2. cannot maintain its shape
  3. none

Answer: b

 

Q11. Enzyme destroyed when proper shape is lost. This is called _________.

  1. destruction
  2. reformation
  3. denaturation
  4. none

Answer: c

 

pH Value Effect on Enzyme Activity:

Q12.  Optimum pH of most enzymes is between:

  1. 4 and 6
  2. 6 and 8
  3. 8 and 10
  4. neutral

Answer: b

 

Q13. On which pH, the H+ ions combine with the R groups of the enzyme’s amino acids. So it reduces their ability to bind with substrates?

  1. Too high pH
  2. Moderate pH
  3. Too low pH
  4. None

Answer: c

 


Read More: MCQs on Compounds and Molecules Multiple Choice Questions and Answers


Q14. Which environment can also denature enzymes?

  1. Acidic
  2. Basic
  3. Neutral
  4. None

Answer: a

 

Q15. Attachment of which to an enzyme changes the shape of the protein and allows it to combine with its substrate?

  1. Coenzymes
  2. Cofactors
  3. Substrates
  4. None

Answer: b

 

Q16. Which enzymes function at a low pH of 2?

  1. Pepsin
  2. Trypsin
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q17. Pepsin has an amino acid sequence.              True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Connective Tissue Questions and Answers


Q18. The amino acid sequence of trypsin maintains its ionic and hydrogen bonds. So it can function at such low pH

Answer: False (pepsin)

 

Q19. Which enzyme active in the more basic medium of pH 9?

  1. Pepsin
  2. Trypsin
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

Q20. The optimum pH of an enzyme shows the pH of the body fluid. Enzymes are found in this fluid.

Answer: True

 


Read More: MCQs on Organ System Questions and Answers

Q21. The more basic medium  pH 9, is found in the small intestine of ______________.

  1. birds
  2. reptiles
  3. mammals
  4. amphibians

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *