MCQs on How Do Cells Get Energy Quiz

MCQs on How Do Cells Get Energy Quiz

How Do Cells Get Energy? – Definition


How do cells get energy? explain that how the process of turning food into energy takes place in the living organisms. How this energy is readily used by the cells in order to perform mechanical, transport and chemical work. An overview of how cells convert energy? explain that animals make ATP in two ways, these includes substrate level phosphorylation occurs during glycolysis and Krebs cycle and chemiosmosis .

Table of Contents:

  • Substrate level phosphorylation
  • Chemiosmosis

All of these MCQs on “How Do Cells Get Energy” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on ATP: The Cell’s Energy Currency Objective Questions


MCQs About How Do Cells Get Energy (Quiz)


Substrate Level Phosphorylation:

Q1. The synthesis of ATP during reaction of glycolysis and Krebs cycle is called:

  1. hydrolysis
  2. substrate level phosphorylation
  3. chemiosmosis
  4. none

Answer: b

Q2. ATP formation from ADP and phosphate requires _____________.

  1. input of energy
  2. output of energy
  3. a molecule of water
  4. none

Answer: a

Q3. When enzyme transfers a phosphate group to ADP from a substrate, which molecule is formed?

  1. AMP
  2. ADP
  3. ATP
  4. Three phosphate groups

Answer: c

Q4. The energy from the exergonic reaction is __________ than the energy input necessary to drive ATP synthesis.

  1. equal
  2. greater
  3. smaller
  4. none

Answer: b

Q5. Which molecule does an organism initially used as an energy source?

  1. Protein
  2. Amino acids
  3. Lipids
  4. Carbohydrates

Answer: d

Q6. Energy is removed from carbohydrates by hydrolysis.             True/false

Answer: False (substrate level phosphorylation)

Q7. Where the mechanism for substrate level phosphorylation is present in organisms?

  1. cells
  2. tissues
  3. organs
  4. the whole organism body

Answer: a

Chemiosmosis:

Q8. The coupling reaction in which synthesis of ATP molecule takes place during movement of H+ across an H+ gradient is called:

  1. hydrolysis
  2. substrate level phosphorylation
  3. chemiosmosis
  4. none

Answer: c

Q9. Which process generates more ATP molecule?

  1. substrate level phosphorylation
  2. chemiosmosis
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q10. Which membranes have transmembrane channels?

  1. Cell membranes
  2. Cell wall
  3. Mitochondrial membranes
  4. All of the above

Answer: c


Read More: MCQs on Cell Structure and Function


Q11. Transmembrane channels can pump protons.       True/False

Answer: True 

Q12. During chemiosmosis, the flow of electrons induce a change of shape in the ___________.

  1. enzyme
  2. protein
  3. mitochondrial membranes
  4. none

Answer: b

Q13. Why the proton (H+) concentration in the outer compartment of the mitochondrion becomes greater than that of the inside compartment?

  1. Transmembrane channels can pump protons
  2. Flow of electrons induce a change of shape in the protein
  3. Protons move out of the inner compartment of a mitochondrion
  4. All of the above

Answer: d

Q14. Electrical-chemical proton gradient is established between outer and inner membranes of mitochondrion.    True/False

Answer: True

Q15. The outer protons movement  across the membrane induces the formation of ATP from ADP and phosphate in chemiosmosis.          True/False

Answer: True

Q16. Which enzyme controls the synthesis of ATP during chemiosmosis?

  1. ATP synthetase
  2. Amylase
  3. Maltase
  4. Trypsin

Answer: a

Q17. Electrons are obtained from chemical bonds of food molecules in all organisms.          True/False

Answer: True 

Q18. The electron removing process need free oxygen, so it is called ______________ respiration.

  1. anaerobic respiration
  2. aerobic respiration
  3. cellular respiration
  4. both b and c

Answer: d

Q19. Aerobic respiration is the oxidation of food molecules to obtain energy.                True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *