MCQs on Energy in Biology Questions and Answers

MCQs on Energy in Biology Questions and Answers

What is Energy – Introduction


The capacity to do work is termed as energy. Energy can also be transformed. Work is the transfer of energy. There are many forms of energy also. These includes; the heat from a furnace, the sound of a jet plane, the electric current that lights a bulb, the radioactivity in a heart pacemaker(CT scan machine) and the pull of a magnet.

Course Content:

  • Introduction
  • States of energy
  • The laws of energy transformations
  • Activation energy

All of these MCQs on Energy in Biology questions and answers are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Muscle Tissue Questions and Answers


Energy in Biology MCQs (Questions and Answers)


 Introduction to Energy and its States:

Q1. The ability to do work is called:

  1. Force
  2. Magnitude
  3. Energy
  4. Volume

Answer: c

Q2. A plant can transform solar energy into ____________ energy. 

  1. mechanical
  2. chemical
  3. electrical
  4. potential

Answer: b

Q3. The energy from a furnace is in the form of:

  1. heat energy
  2. sound energy
  3. electrical energy
  4. mechanical energy

Answer: a

Q4. Which energy is formed when we light a bulb?

  1. Mechanical energy
  2. Potential energy
  3. Sound energy
  4. Electrical energy

Answer: d

Q5. The radioactivity in a heart pacemaker is a form of:

  1. Energy
  2. Force
  3. Magnitude
  4. Magnetic force

Answer: a

Q6. The pull of a magnet is a form of magnetism.                  True/false

Answer: False(energy)

Q7. How many states in which energy can exists?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: b

Q8. The states of energy includes:

  1. Kinetic energy
  2. Potential energy
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

Q9. Energy due to motion is called____________.

  1. mechanical energy
  2. kinetic energy
  3. potential energy
  4. electrical energy

Answer: b

Q10. The stored energy is termed as:

  1. mechanical energy
  2. kinetic energy
  3. potential energy
  4. electrical energy

Answer: c


Read More: MCQs on Organ System Questions and Answers


Q11. In a living animal, the energy in chemical bonds is in the form of kinetic energy.           True/False

Answer: False (potential)

Q12. To perform biological work, animals use which energy in their organic molecules?

  1. Mechanical energy
  2. Bond energy
  3. Kinetic energy
  4. None

Answer: b

Q13. In the cells of an animal, to perform much of the work which energy is transformed into kinetic energy?

  1. Mechanical energy
  2. Sound energy
  3. Potential energy
  4. Electrical energy

Answer: c

Q14. Energy is measured in terms of heat production.    True/False

Answer: True

Q15. The study of heat is called thermodynamics.              True/False

Answer: False (energy)

Q16. What is the commonly used unit for measuring heat in an animal ?

  1. Kilocalorie
  2. gram calorie
  3. micro calorie
  4. macro calorie

Answer: a

Q17. Kilocalorie(Kcal) is equal to 1,00 calories.               True/False

Answer: False (1,000)

Q18. The amount of heat required to raise temperature of 1kg of water by 1°C is known as:

  1. Calorie
  2. Kilocalorie
  3. Kilo
  4. Gram

Answer: b

Q19. A daily intake of energy for an average person is approximately 2,000 to 2,500 kcal.                True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Epithelial Tissues Questions and Answers


Q20. The amount of heat required to raise temperature of 1g (1cc)of water  1°C  from 14.5 to 15.5 ° C is known as: 

  1. Calorie
  2. Kilocalorie
  3. Kilo
  4. Gram

Answer: a

 The Laws of Energy Transformations:

Q21.There are two laws of thermodynamics.                                                                                                                                                          True/False

Answer: True

Q22. First law of thermodynamic is also called:

  1. law of energy destruction
  2. law of energy transformation
  3. law of energy conservation
  4. law of energy utilization

Answer: c

Q23. Which law of thermodynamic states that energy can neither be created nor destroyed, it can only be transformed from one form to another?

  1. First law of thermodynamics
  2. Second law of thermodynamics
  3. Both law of thermodynamics
  4. None

Answer: a

Q24.Electrical energy passes through a hot plate to produce heat energy.

       True/False

Answer: True

Q25. Energy can never be lost or created.    True/False

Answer: True 

Q26. The total amount of energy in the universe remains:

  1. different
  2. change
  3. zero
  4. constant

Answer: d

Q27. Squirrel eats a nut and then uses this energy to climb a tree.      True/False

Answer: True

Q28. Which law of thermodynamic states that all objects in the universe tend to become more disordered and that the total amount of disorder in the universe is continually increasing.

  1. First law of thermodynamics
  2. Second law of thermodynamics
  3. Both law of thermodynamics
  4. None

Answer: b

Q29. The measure of the degree of disorganization is called entropy.           True/False

Answer: True 

 Activation Energy:

Q30. The minimum amount of free energy to start a chemical reaction is: 

  1. mechanical energy
  2. bond energy
  3. kinetic energy
  4. activation energy

Answer: d


Read More: MCQs on Zoology in Science Multiple Choice Questions and Answers


Q31. Most chemical reactions require an output energy to start.          True/False

Answer: False (input energy)

Q32. Which energy must break existing chemical bonds in a chemical reaction?

  1. Output energy
  2. Potential energy
  3. Input energy
  4. Kinetic energy

Answer: c

Q33. In thermodynamics, which energy is called activation energy?

  1. output energy
  2. input energy
  3. chemical energy
  4. kinetic energy

Answer: b

Q34. The reactions in which net release of energy take place is called exergonic reaction.       True/False

Answer: True 

Q35. When there is amount of excess energy, it is called ____________.

  1. stored energy
  2. output energy
  3. input energy
  4. free energy

Answer: d

Q36. Which energy is greater than the activation energy required to initiate a reaction?

  1. free energy
  2. output energy
  3. input energy
  4. chemical energy

Answer: a

Q37. The reactions which absorb energy are:

  1. exergonic reactions
  2. endergonic reactions
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q38. In exergonic reactions, which of the following contain more energy?

  1. Reactants
  2. Products
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q39. The products contain more energy than the reactants in which type of reaction?

  1. Exergonic reactions
  2. Endergonic reactions
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b


Read More: MCQs on Connective Tissue Questions and Answers


Q40. The reactions which do not occur spontaneously are called exergonic reactions.        True/false

Answer: False (endergonic reactions)

Q41. The reactions which occur spontaneously are called:

  1. Reactants
  2. Products
  3. Exergonic reactions
  4. Endergonic reactions

Answer: c

Q42. When the amount of reactant substance converted to product substance in a given period of time, it is called _____________.

  1. exergonic reaction
  2. endergonic reaction
  3. reaction rate
  4. product rate

Answer: c

Q43. Reaction rate of an exergonic reaction depends on:

  1. released energy
  2. activation energy
  3. stored energy
  4. output energy

Answer: b

Q44. When there is lowering of the activation of energy of a reaction, it is called ____________.

  1. catalysis
  2. catalyst
  3. both a and b
  4. none

Answer: a

Q45. Any substance that performs catalysis is called a ____________.

  1. reactant
  2. product
  3. catalyst
  4. none

Answer: c

Q46. Which substance accelerates the rate of a chemical reaction?

  1. Reactant
  2. Catalyst
  3. Product
  4. none

Answer: b

Q31. Catalyst itself is not used up in the reaction.          True/False

Answer: True

Q31. Catalysts are always enzymes in the cells.         True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *