MCQs on ATP: The Cell’s Energy Currency Objective Questions

MCQs on ATP: The Cell's Energy Currency Objective Questions

ATP: The Cell’s Energy Currency – Definition


ATP is considered as the cell’s energy currency, because it provides energy to the cell and also plays a central role of energy currency in all organisms. The ability of ATP to store and release energy depends on the molecular structure of ATP.

The MCQs on ATP, the cell’s energy currency, will help you to understand the structure, mechanism of energy transfer and functions of ATP.

Table of Contents:

  • Structure of ATP
  • Mechanism of energy transfer by ATP
  • Functions of ATP

All of these MCQs on ATP: The Cell’s Energy Currency in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Coenzyme and Cofactor Quiz Online


ATP: The Cell’s Energy Currency MCQs (Objective Questions)


Structure of ATP:

Q1. ATP stands for:

  1. adenine triphosphate
  2. adenosine triphosphate
  3. both a and b
  4. none

Answer: b

Q2. Which is called as the cell energy currency?

  1. Mitochondria
  2. ATP
  3. NAD
  4. NADH

Answer: b

Q3. The structure of ATP includes:

  1. Adenine
  2. Ribose
  3. Three phosphate groups
  4. All of the above

Answer: d

Q4. ATP, the cell’s energy currency contains an organic molecule composed of two carbon-nitrogen rings is:

  1. Adenine
  2. Ribose
  3. Three phosphate groups
  4. All of the above

Answer: a

Q5. Ribose in the structure of ATP  is a:

  1. three-carbon sugar
  2. four-carbon sugar
  3. five-carbon sugar
  4. six-carbon sugar

Answer: c

Q6. ATP’s  structure contains three phosphate groups in a linear chain.              True/false

Answer: True

Q7. How many subunits does ATP molecule has?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Answer: b

Mechanism of Energy Transfer by ATP:

Q8. Which bonds are high energy bonds that connect the phosphates in the molecule of ATP?

  1. Covalent bond
  2. Chemical bond
  3. Ionic bond
  4. Hydrogen bond

Answer: a

Q9.As the phosphate bond breaks the energy is:

  1. stored
  2. released
  3. utilized
  4. none

Answer: b

Q10. Why the phosphate bonds break easily in ATP molecule?

  1. Due to high activation energy
  2. Due to low activation energy
  3. Due to covalent bond between them
  4. none

Answer: b


Read More: MCQs on Cell Structure and Function


Q11. The energy is not localized in the bond, it spreads in the entire ATP molecule.        True/False

Answer: True 

Q12. How much energy is released when one phosphate bond breaks?

  1. 7.0 kcal per mole of ATP
  2. 7.2 kcal per mole of ATP
  3. 7.3 kcal per mole of ATP
  4. 7.4 kcal per mole of ATP

Answer: c

Q13. Energy from ATP is used for:

  1. to drive endergonic reactions of the cells
  2. to perform biological work by the animals
  3. to drive many energy-requiring processes of the cells
  4. all of the above

Answer: d

Q14. The outermost of the two high-energy bonds are broken by hydrolysis.    True/False

Answer: True

Q15. ATP lasts for long time.             True/False

Answer: False (for few seconds)

Functions of ATP:

Q16.What mechanical works are performed by ATP in the cell?

  1. Beating of cilia
  2. The contraction of muscles
  3. The flow of cytoplasm within the cell
  4. All of the above

Answer: d

Q17. Movement of chromosomes during cellular reproduction is the transport work of ATP in the cell.             True/False

Answer: False (mechanical work)

Q18. Pumping of substance across membrane against the direction of movement is the _______ work of ATP

  1. transport work
  2. mechanical work
  3. chemical work
  4. none

Answer: a

Q19. Endergonic reactions of the cell cannot proceed without energy.                True/False

Answer: True


Read More: MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key


Q20. The chemical work performed by ATP is:

  1. Beating of cilia
  2. Supply of energy in endergonic reactions
  3. The flow of cytoplasm within the cell
  4. All of the above

Answer: b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *