MCQs on Electron Transport Chain Steps

MCQs on Electron Transport Chain Steps

Electron Transport Chain Steps – Definition


Electron Transport Chain is an aerobic respiration takes place in the mitochondria. The collection of molecules embedded in the inner membrane of the mitochondrion is termed as the electron transport chain. The electron transport chain is more efficient than glycolysis for producing ATP in the presence of oxygen.


Read More: Zoology MCQs Test Online with Answer Key


The “Electron Transport Chain” MCQs will help you to understand the steps of electron transport chain in detail. All the MCQs about Electron Transport Chain are published according to the new study syllabus for academic year 2021-22.

Table of Contents:

  • Introduction
  • FADH2 an alternate source of electron
  • Steps of electron transport chain

All of these MCQs on “Electron Transport Chain” in Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT and all other competitive examination for foreign study including overseas students.


MCQs on Electron Transport Chain Multiple Choice Questions


𓇼 Introduction:

Q1. The collection of molecules embedded in the inner membrane of the mitochondrion is called:

  1. glycolysis
  2. electron transport chain
  3. Krebs cycle
  4. none

Answer: b

Q2. The folding of the inner membrane forms ___________.

  1. cristae
  2. cisterna
  3. filaments
  4. vesicles

Answer: a

Q3. Prosthetic groups are tightly bound to molecules of:

  1. carbohydrates
  2. lipids
  3. proteins
  4. fats

Answer: c

Q4. Naturally prosthetic groups are:

  1. protein components
  2. non-protein components
  3. lipids components
  4. phospholipids components

Answer: b

Q5. Which are essential for the proper functioning of certain enzymes?

  1. Prosthetic groups
  2. Functional groups
  3. Molecules
  4. none

Answer: a

Q6. During electron transport chain, the prosthetic groups alternate between reduced and oxidized states and they accept and donate electrons.          True/false

Answer: True

𓇼 FADH2 An Alternate Source Of Electron:

Q7. Another source of electrons for the transport chain is:

  1. NAD
  2. NADH2
  3. FADH2
  4. FAD

Answer: c

Q8. During which process FADH2 is produced?

  1. Krebs cycle
  2. Electron transport chain
  3. Glycolysis
  4. none

Answer: a

Q9. At which energy level, FADH2 adds its electrons to transport chain than that of NADH?

  1. High energy level
  2. Low energy level
  3. Moderate energy level
  4. All of the above

Answer: b


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q10. The function of electron transport chain is/are:

  1. makes no ATP directly
  2. to pass electrons from food to oxygen
  3. breaks a large free energy into a series of smaller steps
  4. all of the above

Answer: d

Q11. The electron transport chain provides about one third less energy from FADH2.       True/False

Answer: True 

Q12. During which mechanism, mitochondria synthesize ATP?

  1. Osmosis
  2. Chemiosmosis
  3. Active transport
  4. none

Answer: b

𓇼 Steps Of Electron Transport Chain:

Q13. In which process electrons are removed from food?

  1. Glycolysis
  2. Krebs Cycle
  3. Both a and b
  4. none

Answer: c

Q14. Electrons which are removed from food form NADH.  True/False

Answer: True

Q15. NADH transfers the electrons to FADH2.           True/False

Answer: False (to flavoprotein)

Q16. Which is the first molecule of electron transport chain?

  1. NADH
  2. Flavoprotein
  3. NADH2
  4. FADH

Answer: b

Q17. The Flavoprotein has a prosthetic group called mononucleotide (FMN).         True/False

Answer: True 


Read More: MCQs on Coenzyme and Cofactor Quiz Online


Q18. Flavoprotein mononucleotide (FMN) passes electrons to a/an:

  1. protein
  2. iron-sulfur protein
  3. carbohydrates
  4. none

Answer: b

Q19. During electron transport chain, which molecule then passes the electrons to a compound ubiquinone (Q)?

  1. protein
  2. carbohydrates
  3. iron-protein
  4. lipids

Answer: c

Q20. Ubiquinone (Q) is the only member of the electron transport chain that is not a protein.                                                                                                                                                             True/False

Answer: True

Q21. When iron-protein passes the electrons to ubiquinone, a molecule of ATP is synthesized  during this transfer.          True/False

Answer: True

Q22. Most of the remaining electron carriers between ubiquinone (Q) and oxygen are proteins named:

  1. NADH
  2. cytochromes
  3. iron-protein
  4. none

Answer: b

Q23. Cytochromes prosthetic group is called haem group.         True/False

Answer: True 


Read More: Factors Affecting Enzyme Activity MCQs


Q24. Haem group is an organic ring which surrounds a:

  1. single iron atom
  2. double iron atom
  3. triple iron atom
  4. none

Answer: a

Q25. The electron chain has several types of cytochromes, each group has a different protein with a haem group includes:

  1. cytochrome b, cytochrome c1
  2. cytochrome c, cytochrome a
  3. cytochrome a3
  4. all of the above

Answer: d

Q26. During the transfer of electron through the cytochromes, how many molecules of ATP are produced?

  1. Two molecules
  2. Four molecules
  3. Three molecules
  4. Six molecules

Answer: a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *