Quiz on DNA Replication Fork Questions and Answers

Quiz on DNA Replication Fork Questions and Answers

DNA Replication Definition


In Eukaryotes, DNA replication is how DNA makes a copy of itself during cell division. The separation of the two DNA strands creates a ‘Y’ shape called a DNA replication ‘fork’. The two separated strands will act as templates for making the new strands of DNA. DNA replication steps in eukaryotes are discussed here in the form of MCQ quiz questions with answers. All the ‘Steps Of DNA Replication’ MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on DNA Double Helix Structure


These online MCQs quiz tests on “DNA Replication Fork” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.compreferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of the Online Zoology Test, we are waiting for your positive feedback.


Quiz Questions on DNA Replication Steps With Answers


𓇼 Origin Of Replication:

Q1. Where does DNA replication take place?

  1. At Special sites called origins of replication
  2. In the cytoplasm
  3. During Mitosis
  4. None

Answer: a

 

Q2. DNA replication is initiated by_____.

  1. nucleotide
  2. chromosome
  3. protein
  4. amino acid

Answer: c

 

Q3. What is DNA replication fork?

  1. A U-shaped region where new strands of DNA elongates
  2. A Y-shaped region where new strands of DNA elongates
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 


Read More: Practice MCQs Quiz on Sex Chromosomes Abnormalities


𓇼 Elongating A New DNA Strand:

Q4. Which enzyme catalyzes elongation of new DNA at a replication fork?

  1. Lipase
  2. proteinase
  3. Amylase
  4. DNA polymerases

Answer: d

 

Q5. Which molecule align with complementary basis on ‘old’ template strand of DNA?

  1. Proteins
  2. Enzymes
  3. Nucleotides
  4. Amino Acids

Answer: c

 

Q6. Nucleotides are added by DNA polymerase one by one during elongation of new DNA at a replication fork.          True/false

Answer: True

 

Q7. What is the rate of DNA elongation per second in human cells?

  1. 500 nucleotides
  2. 600 nucleotides
  3. 700 nucleotides
  4. 400 nucleotides

Answer: a

Q8. The substrates for DNA are ______.

  1. nucleoside monophosphate
  2. nucleoside diphosphate
  3. nucleoside triphosphate
  4. all of the above

Answer: c

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


𓇼 The Problem Of Antiparallel DNA Strands:

Q9. Which enzyme can only add nucleotides to the free 3′ end of a DNA strand?

  1. DNA polymerase
  2. Lipase
  3. Amylase
  4. None

Answer: a

 

Q10. The two DNA strands are antiparallel (3-5 and 5-3).      True/False

Answer: True

 

Q11. What DNA strand is called when DNA polymerase can synthesize a continuous complementary strand along 5’___3 direction?

  1. Lagging strand
  2. Leading strand
  3. None

Answer: b

Q12. When DNA polymerase move away from the replication fork to elongate in 3-5 strand of DNA, it is called lagging strand of DNA synthesis.  True/False

Answer: True

 

Q13. What are Okazaki fragments?

  1. Synthesis of Leading strand of DNA
  2. Synthesis of Lagging strand as a series of segments/ pieces
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

Q14. Who discovered Okazaki fragments?

  1. Robert Brown
  2. Mendel
  3. Japanese scientist Okazaki
  4. Schwann

Answer: c

 


Read More: Crossing Over Meiosis MCQs


𓇼 RNA Primer:

Q15. What is primer?

  1. It is a chain of nucleotides, added to the end of an already existing chain
  2. It is a short stretch of RNA
  3. It is synthesized by an enzyme primase
  4. All of the above

Answer: d

 

Q16. Primer is about _____ nucleotides long in eukaryotes.

  1. 6
  2. 8
  3. 10
  4. 12

Answer: c

 

Q17. For which strand of new DNA, only one primer is required?

  1. Leading strand
  2. Lagging strand
  3. Both a and b

Answer: a

 

Q18. Each fragment must have separate primer in the leading strand.  True/False

Answer: False(Lagging strand)

Q19. Which enzyme joins all the DNA fragments into a strand?

  1. Lipase
  2. Ligase
  3. DNA polymerase
  4. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz


𓇼 Protein Assisting The DNA Replication:

Q20. Which proteins assist in the synthesis of DNA?

  1. DNA polymerase, Ligase
  2. Primase, Helicase
  3. Single strand binding protein
  4. All of the above

Answer: d

Q21. What is Helicase?

  1. A protein causes untwisting the double helix of DNA
  2. A protein attached to the separated strands of DNA
  3. None

Answer: a

 

Q22. Which protein is attached to the separated strands of DNA and does not allow them to recoil?

  1. DNA polymerase
  2. Primase
  3. Single strand binding protein
  4. Helicase

Answer: c

 


Read More: MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers


𓇼 Proof-reading:

Q23. The errors in the completed DNA molecule are only one in one billion nucleotides, who corrected these errors?

  1. nucleosome
  2. solenoid
  3. linker protein
  4. some enzyme

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *