MCQs on DNA Double Helix Structure

MCQs on DNA Double Helix Structure

DNA Double Helix Structure


DNA is called the genetic material because the biologists of 20th century observed that the genetic material must have certain characteristics which can explain the properties of life. These are;

  1. Firstly, the genetic material must be able to code for the sequence of amino acids in proteins. It must control protein synthesis.
  2. Secondly, it must be able to replicate itself before cell division.
  3. Thirdly, the genetic material must be in the nucleus of eukaryotic cells.
  4. Lastly, it must be able to change over time for evolutionary changes. DNA is the only molecule which fulfills all of the above requirements. The MCQs on “DNA Double Helix Structure” Quiz Questions with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.

Read More: Crossing Over Meiosis MCQs


These online MCQs Quiz tests on “Double Stranded DNA Antibody” contain basic interview quiz questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.compreferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In every post of the Online Zoology Test, we are waiting for your positive feedback.


Multiple Choice Questions MCQs on DNA Structure


𓇼 Double Helix Model Of DNA:

Q1. Which molecule is called the genetic material that can explain the properties of life?

  1. RNA
  2. Protein
  3. Amino Acids
  4. DNA

Answer: d

 

Q2. How many kinds of nucleic acids participate in protein synthesis having similar building block called the nucleotide?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: b

 

Q3. Which nucleic acid is produced in the nucleus and moves to the cytoplasm where it participates in protein synthesis?

  1. DNA
  2. RNA
  3. Both DNA and RNA
  4. None

Answer: b

 


Read More: Practice MCQs Quiz on Sex Chromosomes Abnormalities


Q4. DNA and RNA are large molecules made up of which subunits?

  1. Nucleotides
  2. Nucleic Acids
  3. Amino Acids
  4. All of the above

Answer: a

 

Q5. A nucleotide subunit consists of:

  1. a nitrogen containing organic base
  2. a pentose sugar
  3. a phosphate group
  4. All of the above

Answer: d

 

Q6. Deoxyribonucleic acid or DNA and Ribonucleic acid or RNA are the two kinds of nucleic acids.          True/false

Answer: True

 

Q7. It was discovered in 1950s that covalent bonds are present in a _____.

  1. nucleotide
  2. protein
  3. nucleic acid
  4. amino acids

Answer: c

 


Read More: MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz


Q8. When scientists started work on discovery of the three- dimensional structure of DNA? 

  1. 1950
  2. 1951
  3. 1952
  4. 1953

Answer: a

 

Q9. Watson and Crick proposed the model of DNA.      True/False

Answer: True

 

Q10. The DNA is helical in shape made up of how many strands?

  1. 2
  2. 1
  3. 3
  4. None

Answer: a

 

Q11. The helix has a uniform width of 3nm.      True/False

Answer: False(2nm)

 


Read More: MCQs on Proteins and Amino Acids Questions and Answers


Q12. How many layers of base pairs are present on each turn of the helix?

  1. four layers
  2. six layers
  3. eight layers
  4. ten layers

Answer: d

 

Q13. DNA nitrogenous bases are 0.34 nm apart.        True/False

Answer: True

 

Q14. Franklin’s X-ray data indicate that the helix makes one full turn after every _____ nm of its length.

  1. 3.4
  2. 3.6
  3. 3.7
  4. 3.8

Answer: a

 

Q15. The phosphate groups were present outside the helix but the nitrogenous bases are present in the interior of the double helix model of DNA.        True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers


Q16. Adenine pair with which nitrogenous base?

  1. Guanine
  2. Cytosine
  3. Thymine
  4. Uracil

Answer: c

 

Q17. Guanine pair with which nitrogenous base?

  1. Adenine
  2. Cytosine
  3. Thymine
  4. Uracil

Answer: b

 

Q18. Which nitrogenous bases have two ringed structures and are called purine base?

  1. Adenine and Cytosine
  2. Cytosine and Thymine
  3. Adenine and Guanine
  4. Uracil and Thymine

Answer: c

 

Q19. Which nitrogenous bases have single ring structure and are called pyrimidine bases?

  1. Adenine and Cytosine
  2. Cytosine and Thymine
  3. Adenine and Guanine
  4. Uracil and Thymine

Answer: b

 


Read More: MCQs on Metabolism of Fats, Proteins and Carbohydrates


Q20. Both strands of the DNA are anti parallel, one strand is in 5-3 direction and the other strand is in 3-5 direction.        True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *