MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers

The Cytoskeleton – Definition


The cytoskeleton is a network of fibers which are suspended through the cytoplasm. There are three types of fibers in the cytoskeleton. These are microtubules, microfilaments and intermediate filaments. Each fiber of cytoskeleton has its own structure and functions in the eukaryotic cells.

Course Content:

  • Introduction
  • Functions of cytoskeleton
  • Types of cytoskeleton
  • Cilia and Flagella
  • Centrioles and microtubules organizing centers

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz


Cytoskeleton MCQs (Questions and Answers)


Q1. A network of fibers suspended through the cytoplasm is called:

  1. centrioles
  2. cytoskeleton
  3. nucleic acid
  4. flagella

Answer: b

Q2. Which give mechanical support to the cell and help to maintain its shape?

  1. Cytoplasm
  2. Mitochondria
  3. Cytoskeleton
  4. Ribosomes

Answer: c

Q3. Cell wall is absent in _____________ cell.

  1. plant
  2. animal
  3. both animal and plant
  4. none

Answer: b 

Q4. What is/are the functions of cytoskeleton?

  1. Keep in place the organelles
  2. To change the shape of cell
  3. Anchor cytoplasmic enzymes
  4. All of the above

Answer: d

Q5. Which cell component is associated with motility?

  1. Cytoskeleton
  2. Centrioles
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Golgi body

Answer: a

Q6. The cytoskeleton can be broken in one cell and reassembled in a new location.                                                                                                                                                                       True/false

Answer: True

Q7. In which process the fibers of the cytoskeleton are involved?

  1. Movement of organelle
  2. Contraction of cilia and flagella
  3. Enable muscle cells to contract
  4. both b and c

Answer: d

Q8. Cytoskeleton extends the pseudopodia of which unicellular organism?

  1. Sea anemone
  2. Amoeba
  3. Jelly fish
  4. Sponge

Answer: b

Q9. From how many fibers the cytoskeleton is constructed?

  1. 2 fibers
  2. 3 fibers
  3. 4 fibers
  4. 5 fibers

Answer: b

Q10. Which is the thickest fiber of the cytoskeleton?

  1. Microfilament
  2. Intermediate filament
  3. Microtubules
  4. None

Answer: c

Q11. Vesicles are moved by the cytoplasm.     True/False

Answer: False (cytoskeleton)

Q12. During which process the components of the cytoskeleton help the membrane to form food vacuoles?

  1. Pinocytosis
  2. Endocytosis
  3. Autophagy
  4. Phagocytosis

Answer: d

Q13. Which fiber is also called actin filaments?

  1. Microtubules
  2. Intermediate filaments
  3. Microfilaments
  4. All of the above

Answer: c

Q14. Microtubules are straight, hollow rods.      True/False

Answer: True 

Q15. The diameter of microtubules is about 25nm.      True/False

Answer: True

Q16.The wall of the hollow tube of microtubules is composed of globular proteins called:

  1. Tublin
  2. Fibrous
  3. Globular
  4. Membrane

Answer: a

Q17. Microtubules radiate from a centrosome in many cells.  True/False

Answer: True

Q18. Functions of microtubules includes:

  1. Support the cell
  2. Keep the shape of the cell
  3. Acts as tracks in the cell
  4. All of the above

Answer: d

Q19. Microfilaments are involved in the separation of chromosomes during cell division.    True/False

Answer: False(Microtubules)

Q20. Where the microtubules are found in the cell of eukaryotes?

  1. Centrioles
  2. Cytoplasm
  3. Chromosomes
  4. Lysosomes

Answer: b

Q21. Intermediate filaments are composed of heterogonous group of protein fibers.       True/False

Answer: True

Q22. What is the diameter of intermediate filaments?

  1. 8 to 10nm
  2. 8 to 11nm
  3. 8 to 12nm
  4. 8 to 13nm

Answer: c

Q23. What is/are the functions of intermediate filaments?

  1. Give shape to cell
  2. Fix the nucleus in its position
  3. Support to nerve cells
  4. All of the above

Answer: d

Q24. Microfilaments are solid rods.     True/False

Answer: True

Q25. Intermediate filaments are built from molecules of actin    True/False

Answer: False(Microfilaments)

Q26. What is/are the functions of microfilaments?

  1. Help in contraction of muscles
  2. Formation of pseudopodia
  3. Streaming movement of the cytoplasm
  4. All of the above

Answer: d

Q27. Cilia and flagella are elongated appendages.   True/False

Answer: True

Q28. Cilia and flagella  help in the ___________ of cell.

  1. formation
  2. destruction
  3. movement
  4. maintenance

Answer: c

Q29. Flagella are 5 to 20 times longer than cilia.    True/False

Answer: True 

Q30. How many microtubules does axial filament has?

  1. Three pairs
  2. Six pairs
  3. Nine pairs
  4. 12 pairs

Answer: c

Q31. Cilia and flagella come out of basal body.   True/False

Answer: True 

Q32. Where the basal body is present?

  1. In the vacuole
  2. In the nucleus
  3. In the cell membrane
  4. In the cytoplasm

Answer: d

Q33. Microtubule-organizing centers are the specialized non membranous regions of cytoplasm near the___________.

  1. cell membrane
  2. nucleus
  3. centrioles
  4. vacuole

Answer: b

Q34. Each centriole is composed of how many microtubules?

  1. Three triplet
  2. Six triplet
  3. Nine triplet
  4. Twelve triplet

Answer: c

Q35. What is/are the functions of centrioles?

  1. Duplicated before cell division
  2. Control chromosome movement
  3. Organizes the cytoskeleton
  4. All of the above

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *