Practice MCQs Quiz on Sex Chromosomes Abnormalities

Practice MCQs Quiz on Sex Chromosomes Abnormalities

Sex Chromosomes Abnormalities – Definition


During meiosis, physical and chemical disturbance and errors occur. They can damage chromosomes or alter their number in a cell and hence causes  chromosomes abnormalities and abnormalities of the sex chromosomes. Types of chromosome abnormalities can be; point mutation, chromosome number changes, and chromosome structure changes. These chromosome abnormalities are discussed here in detail in the form of MCQ quiz questions and answers. All the MCQs on “Types Of Chromosome Abnormalities” are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Crossing Over Meiosis MCQs


These online MCQs quiz tests on “Chromosome 3 Abnormalities” contain top interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Types Of Chromosome Abnormalities (Objective Questions and Answers)


01) Point Mutation:

Q1. The change of sequence of nucleotides is called:

  1. Synapsis
  2. aneuploidy
  3. polyploidy
  4. point mutation

Answer: d

 

Q2. Which chromosome abnormality is caused by replacement, addition or deletion of the nucleotides?

  1. Change in chromosome number
  2. Change in chromosome structure
  3. Point mutation
  4. None

Answer: c

 

Q3. What are the reasons of point mutation?

  1. Sometimes, spontaneous base pairing error occurs during replication
  2. Base pairing error substitutes one base pair for another
  3. Certain environmental factors and many chemical mutagens change mutation rates
  4. All of the above

Answer: d

 

Q4.  Mutations disrupt the structure of ______.

  1. carbohydrates
  2. proteins
  3. lipids
  4. amino acids

Answer: b

 


Read More: MCQs on Sex Determination Protenor


Q5. The results of mutations are always:

  1. negative
  2. positive
  3. neutral
  4. not very clear

Answer: a

 

02) Changes In The Number Of  Chromosomes:

Q6. During change in chromosome number, number of chromosome in an affected person can be increased or decreased.          True/false

Answer: True

 

Q7. What types of chromosomal abnormalities are produced due to change in the number of chromosomes?

  1. Aneuploidy
  2. Polyploidy
  3. Duplication
  4. Both a and b

Answer: d

 

𓇼 Fetal Chromosomal Aneuploidy:

Q8. Which chromosomal abnormality is produced when there is random abnormal number of chromosomes are produced in the animals?

  1. Aneuploidy
  2. Polyploidy
  3. Deletion
  4. Duplication

Answer: a

 

Q9. Aneuploidy is mostly caused by nondisjunction.    True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q10. During which process, the members of a pair of homologous chromosomes do not move apart properly?

  1. Polyploidy
  2. Aneuploidy
  3. Nondisjunction
  4. Replication

Answer: c

 

Q11. The sister chromatids fail to separate at meiosis II due to ______.

  1. duplication
  2. replication
  3. deletion
  4. nondisjunction

Answer: d

Q12. Due to duplication, one gamete receives the same type of chromosome and another receives no copy.         True/False

Answer: False (Due to nondisjunction)

 

Q13. Due to nondisjunction, abnormal gametes unite with a normal one, the offspring will have an abnormal chromosome number during meiosis. It causes which type of chromosomal abnormalities?

  1. Translocation
  2. Deletion
  3. Polyploidy
  4. Aneuploidy

Answer: d

 


Read More: Eukaryotic Chromosomes Organization MCQs with Answers


𓇼 Types Of Aneuploidy:

Q14. What are the different types of Aneuploidy?

  1. Trisomic, Monosomic
  2. Tetrasomics, Nullisomics
  3. Translocation, Inversion
  4. Both a and b

Answer: d

 

Q15. If a chromosome is missing, then the aneuploidy is:

  1. trisomic (2n + 1)
  2. monosomic (2n – 1)
  3. tetrasomics (2n +2)
  4. nullisomics (2n – 0)

Answer: b

 

Q16. Which type of aneuploidy is formed when the chromosome is present in triplicate in the fertilized egg?

  1. trisomic (2n + 1)
  2. monosomic (2n – 1)
  3. tetrasomics (2n +2)
  4. nullisomics (2n – 0)

Answer: a

 


Read More: Multiple Choice Questions on Mitosis Quiz


Q17. When the chromosome is present in tetrad form in the fertilized egg then which type of aneuploidy is produced?

  1. tetrasomics (2n +2)
  2. nullisomics (2n – 0)
  3. trisomic (2n + 1)
  4. monosomic (2n – 1)

Answer: a

 

Q18. When a set of chromosome is missing, the aneuploidy is nullisomics (2n – 0).  True/False

Answer: True

 

𓇼 Affects Of Aneuploidy:

Q19. Where aneuploidy is produced?

  1. In sperm cell
  2. In egg cell
  3. In body cell
  4. Both a and b

Answer: d

 

Q20. When aneuploidy is from sperm or egg cells transmitted to the zygote then which process transmits the aneuploidy to all embryonic cells?

  1. Meiosis
  2. Mitosis
  3. Crossing over
  4. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Cell Cycle with Answers


Q21. During which process, Nondisjunction can also occur?

  1. Mitosis
  2. Meiosis
  3. Cell division
  4. None

Answer: a

 

Q22. The early aneuploid condition has greater effect on the organism when passes to a large number of cells by which process?

  1. Meiosis
  2. Mitosis
  3. Nondisjunction
  4. All of the above

Answer: b

 

Q23. Aneuploid organism may not survive or becomes _____.

  1. normal
  2. abnormal

Answer: b

 


Read More: MCQs on Control Of Cell Cycle Questions and Answers


𓇼 Polyploidy:

Q24. Polyploidy is a condition in which the organisms have more than two complete sets of chromosomes.         True/False

Answer: True

Q25. The natural occurrence of which chromosomal abnormality in the animal kingdom is extremely rare?

  1. Duplication
  2. Aneuploidy
  3. Polyploidy
  4. None

Answer: c

 

Q26. Polyploidy can be induced experimentally in which animals?

  1. Frogs
  2. Rabbits
  3. Cows
  4. Both a and b

Answer: d

 

𓇼 Types Of Polyploidy:

Q27. Which type of polyploidy is produced when an extra haploid set of chromosome in each pair or it may be produced by the fertilization of an abnormal diploid egg with sperm produced by nondisjunction?

  1. Tetraploidy (4n)
  2. Triploidy (3n)
  3. Mosaic polyploidy
  4. None

Answer: b

 


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


Q28. Which polyploidy can occur when there is increase of one diploid set of chromosome in each pair?

  1. Mosaic polyploidy
  2. Triploidy (3n)
  3. Tetraploidy (4n)
  4. None

Answer: c

 

Q29. When there is the failure of a 2n zygote to divide after replicating its chromosomes, subsequent mitosis will then produce a 4n embryo in which type of polyploidy?

  1. Tetraploidy (4n)
  2. Triploidy (3n)
  3. Mosaic polyploidy
  4. None

Answer: a

 

Q30. In which case the animals have patches of polyploidy cells?

  1. Tetraploidy (4n)
  2. Triploidy (3n)
  3. Mosaic polyploidy
  4. None

Answer: c

 

𓇼 Aneuploidy vs Polyploidy:

Q31. Which chromosomal abnormality in number is more normal in appearance?

  1. Polyploidy
  2. Aneuploidy
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q32. One extra or missing chromosome disrupts genetic balance in _____.

  1. polyploids
  2. aneuploids
  3. Both a and b
  4. none

Answer: b

 


Read More: MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions


03) Changes In The Structure Of Chromosomes:

Q33. Sometimes, there can be breakage of a chromosome. It can produce variety arrangements, these arrangements affect the genes of that chromosome.     True/False

Answer: True

Q34. Which environmental agents cause changes in structure of chromosomes?

  1. Ionizing radiations
  2. Certain chemicals
  3. Both a and b
  4. None

Answer: c

 

Q35. During which process, Non-sister chromatids sometimes break at different places, as a result one partner gives up more genes than it receives?

  1. Meiosis
  2. Crossing over
  3. Mitosis
  4. Replication

Answer: b

 

𓇼 Types Of Change In Chromosome Structure:

Q36. During which process, the lost of part of chromosome occurred?

  1. Deletion
  2. Duplication
  3. Translocation
  4. Inversion

Answer: a

 

Q37. Fragments without centromeres are usually lost during cell division.     True/False

Answer: True

 


Read More: Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs


Q38. In which case, the fragment joins to the homologous chromosome with a duplication of genes?

  1. Translocation
  2. Inversion
  3. Duplication
  4. Deletion

Answer: c

 

Q39. During which process, the fragment reattach to the original chromosome but in reverse orientation?

  1. Translocation
  2. Inversion
  3. Duplication
  4. Deletion

Answer: b

Q40. When the fragment may join a non-homologous chromosome. Such change is called _____.

  1. Deletion
  2. Duplication
  3. Translocation
  4. Inversion

Answer: c

 

Q41. Which is the major source of deletions and duplications error?

  1. Crossing over
  2. Meiosis
  3. Mitosis
  4. Cell Division

Answer: a

 


Read More: MCQs on Mendelian Inheritance Pattern Questions and Answers


𓇼 Affects Of Change In Chromosomes Structure:

Q42. Which type of chromosomal structural changes also produce deleterious effects?

  1. Deletion
  2. Duplication
  3. Translocation
  4. Both b and c

Answer: d

 

Q43. Most genes are vital for the existence of organism.     True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers


Q44. Which processes can alter phenotype when all genes are present in their doses?

  1. Translocation
  2. Inversion
  3. Duplication
  4. Both a and b

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *