MCQs on Sex Determination Protenor

MCQs on Sex Determination Protenor

Protenor Mode Of Sex Determination


Work was started on sex determination in the early 1900s. This work was done on insect Protenor. In 1905, Nettie Stevens and Edmund Beecher Wilson independently discovered the chromosomal XY sex-determination system. According to this system, males have XY sex chromosomes while females have XX sex chromosomes. The Protenor mode of sex determination gave evidence about the chromosomal basis for sex determination. The Protenor has one darkly stained chromosome. It is called the X chromosome, Which is represented differently in males and females. Here we discuss sex determination in Protenor in the form of MCQs. All the ‘Sex Determination’ MCQs quiz with answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Practice MCQs Quiz on Sex Chromosomes Abnormalities


These online MCQs quiz tests on “Protenor Sex Determination” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Protenor Sex Determination (Quiz Questions and Answers)


𓇼 Sex Determination Introduction:

Q1. When work was started on sex determination?

  1. Early 1900s
  2. Late 1900s
  3. 21st century
  4. None

Answer: a

 

Q2. Sex determination was done on which insect during the early 1900s?

  1. Drosophila
  2. House fly
  3. Protenor
  4. All of the above

Answer: c

 

Q3. Which evidence was given by Protenor mode of sex determination?

  1. Presence of autosomes
  2. Chromosomal basis for sex determination
  3. Somatic cells produces sex chromosomes
  4. Presence of sex chromosomes

Answer: b

 


Read More: Eukaryotic Chromosomes Organization MCQs with Answers


Q4. A male somatic cell has how many pairs of chromosomes?

  1. One X chromosome (XO)
  2. Two X chromosomes (XX)
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q5. A female somatic cell has how many pairs of chromosomes?

  1. One X chromosome (XO)
  2. Two X chromosomes (XX)
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

Q6. All somatic cells of females have two X chromosomes (XX), therefore all female gametes contain a single X.          True/false

Answer: True

 

Q7. Which offspring is produced when X-bearing sperm fertilizes an egg?

  1. Female offspring
  2. Male offspring
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

Q8. Which offspring is produced when a sperm with no X chromosome fertilizes an egg?

  1. Female offspring
  2. Male offspring
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 


Read More: Crossing Over Meiosis MCQs


Q9. All somatic cells of males have one X chromosome; therefore, half of all sperm contain a single X, and half contain no X chromosomes.    True/False

Answer: True

 

𓇼 Chromosomal System Of Sex Determination:

Q10. What are the systems of sex determination in different organisms?

  1. XO system
  2. XY system
  3. ZW system
  4. All of the above

Answer: d

 

Q11. What type of sex determination system is found in Protenor?

  1. XO system
  2. XY system
  3. ZW system
  4. None

Answer: a

Q12. XY system of sex determination involves only one kind of chromosome, so it is the simplest system of sex determination.  True/False

Answer: False (XO system)

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q13. In which system of sex determination, males and females have an equal number of chromosomes, but the male is XY and female is XX?

  1. XO system
  2. XY system
  3. ZW system
  4. None

Answer: b

 

Q14. Which chromosomal system of sex determination occurs in humans and drosophila?

  1. XO system
  2. ZW system
  3. XY system
  4. None

Answer: c

 

Q15. What type of sex determination system is used by birds and butterfly?

  1. XO system
  2. ZW system
  3. XY system
  4. None

Answer: b

 


Read More: Mendel’s Law Of Independent Assortment MCQs


Q16. In which system of sex determination, the male is XX and female is XY?

  1. ZW system
  2. XO system
  3. XY system
  4. None

Answer: a

 

𓇼 Sex Chromosomes VS Autosomes:

Q17. Chromosomes that are represented differently in females and males and function in sex determination are called ______.

  1. autosomes
  2. sex chromosomes
  3. Gametes
  4. Alleles

Answer: b

 


Read More: MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers


Q18. Chromosomes that are alike and not involved in determining sex are called autosomes. True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *