Eukaryotic Chromosomes Organization MCQs with Answers

Eukaryotic Chromosomes Organization MCQs with Answers

Eukaryotic Chromosomes Structure And Organization 


In Eukaryotic cell, the chromosome is composed of DNA and histone protein. DNA is the genetic material. DNA exists with protein in the fix form. The chromosome shows two phases during the life cycle of cell. These includes; chromatin and chromosome. Chromatin consists of DNA and histone proteins. This association of DNA and protein helps in the complex packing of DNA into chromosomes. So it regulates the DNA activity. Here we discuss about the organization of chromosomes in Eukaryotic cell in the form of MCQs.  All the Chromosomal Organization In Eukaryotes’ MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: MCQs on Mendel’s Law Of Segregation Questions and Answers


All of these solved MCQs on “Organization Of Eukaryotic Chromosomesin Zoology MCQs online test are preferably for test/interview preparation for 1st Year, 2nd Year, FSc, BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS, MDCAT, ECAT, MCAT including preparation of past papers Multiple Choice Questions and Answers and all for other competitive examination for foreign study including overseas students, also we are waiting for yours positive feedback.


MCQs on Eukaryotic Chromosomes Organization (Objective Questions and Answers)


𓇼 Organization Of Chromosomes In Eukaryotic Cell:

Q1. What is the composition of chromosome in eukaryotes?

  1. DNA
  2. RNA
  3. DNA and histone proteins
  4. None

Answer: c

 

Q2. Which of the following is the genetic material in eukaryotic cell?

  1. Chromatin
  2.  DNA
  3.  chromosome
  4. None

Answer: b

 

Q3. The highly dispersed state of chromosomes is called:

  1. Allele
  2. chromatin
  3. protein
  4. chromosome

Answer: b

 

Q4. Which remains in chromatin state during most of the life cycle of cell?

  1. chromosome
  2. allele
  3. DNA
  4. RNA

Answer: a

 

Q5. The highly condensed form of chromatin during division of cell is called:

  1. allele
  2. DNA
  3. RNA
  4. chromosomes

Answer: d

 


Read More: MCQs on Punnett Square Multiple Choice Questions


Q6. DNA exists with protein in the fix form in Eukaryotes.          True/false

Answer: True

 

Q7. Which state of chromosome distributes chromosomes equally between newly formed cells?

  1. Dispersed state of chromosome
  2. Condensed state of chromatin
  3. Both a and b
  4. None

Answer: b

 

𓇼 Eukaryotic Chromatin Structure And Chromosome Organization:

Q8. Chromatin consists of DNA and ______.

  1. chromosome
  2. RNA
  3. histone proteins
  4. All of the above

Answer: c

 

Q9. The association of DNA and protein helps in the complex packing of DNA into ______.

  1. chromatin
  2. chromosomes
  3. linkages
  4. double helix

Answer: b

 

Q10. Histone proteins are four in number.      True/False

Answer: False(five)

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q11. What are the names of  different histone proteins?

  1. H1, H2A
  2. H2B
  3. H3, H4
  4. All of the above

Answer: d

 

1: Nucleosomes:

Q12. Four types of histone protein form a core particle called nucleosome.  True/False

Answer: True

 

Q13.The histone proteins, H2A, H2B, H3 and H4 formed which core particle?

  1. Nucleosome
  2. Chromosome
  3. Chromatin
  4. All of the above

Answer: a

 

Q14. Which is composed of eight molecules of histones?

  1. Chromosome
  2. Chromatin
  3. Nucleosome
  4. None

Answer: c

 

Q15. ______  coil around the nucleosome.

  1. DNA
  2. RNA
  3. Histone proteins
  4. Chromatin

Answer: a

 

Q16. Which have a high proportion of positively charged amino acids?

  1. Nucleosome
  2. chromosome
  3. Histones
  4. None

Answer: c

 

Q17. When histones (positively charged amino acids) bind tightly to the negatively charged DNA, it form ______.

  1. nucleosome
  2. chromosome
  3. chromatin
  4. None

Answer: c

 

Q18. The unfolded chromatin shows beads on a string under electron microscope.  True/False

Answer: True

 

2: Linker Protein H1:

Q19. Which histone protein is called the linker protein?

  1. H2A
  2. H2B
  3. H3
  4. H1

Answer: d

 

Q20. The histone protein which not needed to form the nucleosome , rather it fixes the DNA with nucleosomes is:

  1. H2B
  2. H3
  3. H1
  4. H4

Answer: c

 

3: Solenoid:

Q21. During which process, the chromatin coils and folds further to produce the thickened, compact chromosomes?

  1. Mitosis
  2. Meiosis
  3. Cell Division
  4. None

Answer: a

 

Q22. With the help of which histone protein, the beaded string of chromatin can coil tightly ?

  1. H3
  2. H1
  3. H4
  4. H2B

Answer: b

 

Q23. When beaded string can coil tightly with the help of histone H1, it makes a cylinder 30nm in diameter, which is called______.

  1. nucleosome
  2. solenoid
  3. linker protein
  4. looped domains

Answer: b

 

4: Looped Domains:

Q24. The solenoid fiber forms loops called loop domains.  True/False

Answer: True

 

5: Metaphase Chromosomes

Q25. Which produces the characteristic metaphase chromosomes?

  1. When metaphase chromosome themselves coil
  2. When metaphase chromosome fold in a mitotic chromosome
  3. When metaphase chromosome  compact all the chromatin
  4. All of the above

Answer: d

 

Q26. Which area of chromosome is inactive and show a banding pattern with certain stains and also its DNA is not transcribed?

  1. Heterochromatic region
  2. Euchromatic region
  3. Both a and b
  4. None

Answer: a

 

Q27. The active portions of chromosomes are called:

  1. Euchromatic region
  2. Heterochromatic region
  3. None

Answer: a

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *