Crossing Over Meiosis MCQs

Crossing Over Meiosis MCQs

Genetic Linkage And Crossing Over Meiosis


During the first meiotic division, the non-sister chromatids of the homologous chromosomes exchange DNA segments during crossing over. This process redistributes genetic information among the paired homologous chromosomes. Crossing over produces a new combination of genes on the various chromatids in homologous pairs. Thus, each chromatid ends with a new combination of traits. Crossing over is a form of genetic recombination and is a major source of genetic variation in a population of a given species. The relationship among genetic linkage crossing over and genetic variation is also discussed here in the form of multiple choice questions. All the ‘Genetic Linkage And Crossing Over’ MCQs with Answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.


Read More: Eukaryotic Chromosomes Organization MCQs with Answers


These online MCQs test on “Crossing Over Meiosis” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Test Online, we are waiting for your positive feedback.


MCQs on Crossing Over And Genetic Linkage (Objective Questions and Answers)


𓇼 What is crossing over?:

Q1. During which process, the non-sister chromatids of the homologous chromosomes exchange DNA segments ?

  1. Synapsis
  2. Cell Division
  3. Crossing over
  4. Inter-kinesis

Answer: c

 

Q2. During which stage of prophase-I does crossing over take place?

  1. Leptotene
  2. Zygotene
  3. Diplotene
  4. Pachytene

Answer: d

 

Q3. How does crossing over introduce variation in meiosis?

  1. When non-sister chromatids of the homologous chromosomes exchange DNA segments
  2. Redistribution of genetic information among the paired homologous chromosomes
  3. Crossing over produces new combination of genes on the various chromatids in homologous pairs
  4. All of the above

Answer: d

 

Q4.  Which process is a form of genetic recombination and is a major source of genetic variation in a population of a given species?

  1. Replication
  2. Synapsis
  3. Meiosis
  4. Crossing over

Answer: d

 


Read More: MCQs on Sex Determination Protenor


Q5. Crossing over occurs when the homologous chromosomes are paired in synapsis during prophase of _____.

  1. mitosis
  2. meiosis-I
  3. meiosis-II
  4. none

Answer: b

 

Q6. A crossover between chromatids of homologous chromosomes breaks linkages in the parental chromosomes, it forms recombinants.          True/false

Answer: True

 


Read More: MCQs on Genetic Pattern Of Inheritance Questions and Answers


𓇼  Crossing Over And Recombination Of Linked Genes:

Q7. Why linked genes do not assort independently?

  1. located on the same chromosomes
  2. located on the different chromosomes
  3. move together during meiosis and fertilization
  4. All of the above

Answer: a

Q8. ______ breaks the linkage between the two genes.

  1. Synapsis
  2. Meiosis
  3. Crossing over
  4. Replication

Answer: c

 

Q9. The recombinants bring together alleles in new combinations during crossing over.    True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Meiosis Sexual Reproduction


Q10. Which process distributes the recombinant chromosomes to gametes?

  1. Early stages of meiosis
  2. Later stages of meiosis
  3. Mitosis
  4. None

Answer: b

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *