MCQs on Vacuoles Questions and Answers

MCQs on Vacuoles Questions and Answers

Animals Vacuoles – Definition


Vacuoles are membrane-enclosed sacs within the cell. It is a type of vesicle. It mainly function is to store water in the animal as well as plant cells. Plant cells have a large, central vacuole mostly stored water and nutrients. In animal cells there are many small vacuoles found in the cell which carry on the process of endocytosis and exocytosis. What do vacuoles store and what are the functions and types of vacuoles?. Answer to these questions are also discussed here in the form of MCQ questions. All the ‘Animal Vacuoles’ MCQs quiz with answers are published according to the new study syllabus for the academic year 2021-22.

Table Of Content:

  • What are vacuoles?
  • Functions of vacuoles
  • Types of vacuoles
  • What do vacuoles store?

Read More: MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers


These online MCQs test on “Cell Vacuole” contain top interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs, interviews, and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback. 


Functions And Types Of Vacuoles MCQs Quiz Questions


Q1. Which is a type of vesicles containing water?

  1. Ribosomes
  2. Golgi apparatus
  3. Lysosome
  4. Vacuoles

Answer: d

 

Q2. In which type of cell, the vacuole is found?

  1. Prokaryotic cell
  2. Eukaryotic cell
  3. Both prokaryotic and eukaryotic cell
  4. None

Answer: c

 

Q3. Vacuole is mostly composed of__________.

  1. water
  2. ion
  3. enzyme
  4. organic wastes

Answer:  a

 

Q4. What are the functions of vacuoles?

  1. Give structural support to the cell
  2. Stored water
  3. Both a and b
  4. To control cell buoyancy

Answer: c

 

Q5. Which cells contained vacuoles?

  1. Animal cells
  2. Bacterial cells
  3. Fungi cells
  4. All of the above

Answer: d

 


Read More: MCQs on Endoplasmic Reticulum (ER) Questions and Answers Quiz


Q6. A vacuole is larger than vesicle.      True/False                                                                                                                                                           

Answer: True

 

Q7. Which cell organelle regulates internal turgor pressure in plant cells?

  1. Smooth ER
  2. Rough ER
  3. Mitochondria
  4. Vacuole

Answer: d

 

Q8. What do vacuoles store in some protozoa?

  1. Stored water
  2. Stored food
  3. Stored enzymes
  4. Stored organic wastes

Answer: b

 

Q9. Contractile vacuoles are found in which animal?

  1. Sponges
  2. Fungi
  3. Fresh water protists
  4. Bacteria

Answer: c

 

Q10. By which process, the vacuoles form food?

  1. Exocytosis
  2. Pinocytosis
  3. Active Transport
  4. Phagocytosis

Answer: d

 


Read More: MCQs on Fermentation Questions and Answers


Q11. A vacuole may vary in size and shape, depending on the cell’s requirements.

     True/False

Answer: True

 

Q12. What is the function of contractile vacuoles?

  1. To carry out pinocytosis
  2. To carry out metabolic process
  3. To pump excess water out of cell
  4. To carry out phagocytosis

Answer: c

 

Q13.In plant cells, the fluid which is inside the vacuole is called ___________. 

  1. cell water
  2. cell sap
  3. turgor
  4. pigments

Answer: b

 

Q14. The plasma membrane, which surrounds the plant vacuole, is called  tonoplast.       True/False

Answer: True

 


Read More: MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers


Q15. Animals’ vacuoles are highly rich in nitrate ions.

      True/False

Answer: False(Bacterial vacuoles)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *