MCQs on Ribosomes Short Questions and Answers

MCQs on Ribosomes Short Questions and Answers

Ribosome – Definition


The ribosome is one of the cell organelles. It is a non-membranous bound structure. Ribosomes are the sites where the cell synthesizes proteins according to genetic instructions. The chemical composition of ribosomes, their types, functions, and structure are discussed here in the MCQs quiz with the answer. The multiple-choice quizzes with answers on “Ribosomes” are published according to the new study syllabus for 2021-22


Read More: MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers


Course Content:

  • Ribosomes Chemical Composition
  • Types of Ribosomes
  • Structure of Ribosomes
  • Functions of Ribosomes

These online MCQ quiz questions for science students on “What Is Ribosome” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs interviews and other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


Ribosome MCQs Quiz (Questions and Answers)


Q1. Ribosomes are __________structures.

  1. membrane bound
  2. non-membrane bound
  3. rigid
  4. tubular

Answer: b

 

Q2. Cells that have high protein synthesis have a particularly great number of_________. 

  1. lysosomes
  2. chromosomes
  3. ribosomes
  4. nucleoli

Answer: c

 

Q3. Which cell component is needed for cells who are active in protein synthesis?

  1. Nucleus
  2. Lysosomes
  3. Cytosole
  4. Nucleoli

Answer:  d

 


Read More: MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key


Q4.What is the function of nucleoli?

  1. Synthesize proteins
  2. Synthesize ribosomes
  3. Synthesize chromosomes
  4. Synthesize lysosomes

Answer: b

 

Q5. In which cellular component,  the cell synthesized proteins?

  1. Ribosomes
  2. Mitochondria
  3. Nucleus
  4. Cytoplasm

Answer: a

 

Q6. Ribosomes are also known as ribonucleoprotein because they contain equal amount of proteins and rRNA.        True/false

Answer: True

 

Q7. How many types of ribosomes are there?

  1. 4
  2. 2
  3. 1
  4. 3

Answer: b

 

Q8. Which type of ribosomes is suspended in the cytoplasm?

  1. Free ribosomes
  2. Bound ribosomes
  3. Both
  4. None

Answer: a

 


Read More: MCQs on Vacuoles Questions and Answers


Q9. Where the free ribosomes synthesized proteins?

  1. Cytoplasm
  2. Centriole
  3. Nucleus
  4. Cytosol

Answer: d

 

Q10. Which type of ribosome is attached to the outside of the endoplasmic reticulum?

  1. Free ribosomes
  2. Bound ribosomes
  3. Both
  4. None

Answer: b

 

Q11. The proteins of bound ribosomes are stored in the inclusion of membranes.           True/False

Answer: True

 

Q12. Where the ribosomal subunits are constructed from RNA in eukaryotes?

  1. Nucleus
  2. Cytoplasm
  3. Nucleolus
  4. Mitochondria

Answer: c

 

Q13. Where the rRNA is produced?

  1. Nucleus
  2. Nucleolus
  3. Cytoplasm
  4. Endoplasmic Reticulum

Answer: a

 


Read More: MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers


Q14. Some cells specialize in protein secretion like pancreas and other glands have a high proportion of free ribosomes.        True/False

Answer: False(bound ribosomes)

 

Q15. Bound and free ribosomes are structurally identical and interchangeable.      True/False

Answer: True

 

Q16. How many subunits that each ribosome has?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: b

 

Q17. The subunits join to form functional ribosomes.        True/False

Answer: True

 

Q18. Which cell organelle plays a key role in translating the genetic message?

  1. Nucleus
  2. Mitochondria
  3. Golgi Apparatus
  4. Ribosomes

Answer: d

 


Read More: MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers


Q19. The ribosomes of prokaryotes are smaller than eukaryotes..    True/False

Answer: True

Q20. Which RNA carried the genetic message?

  1. rRNA
  2. tRNA
  3. mRNA
  4. All of the above

Answer: c

 

Q21. The genetic message is translated in the nucleus.      True/False

Answer: False(ribosomes)

 

Q22. From where the genetic message is carried by the mRNA?

  1. Nucleus
  2. Cytoplasm
  3. Nucleolus
  4. Chromosomes

Answer: a

 

Q23. Where the genetic message is send,  carried by the mRNA from the nucleus?

  1. Mitochondria
  2. Lysosomes
  3. Golgi Apparatus
  4. Cytoplasm

Answer: d

 


Read More: MCQs on Mitochondria Questions and Answers


Q24. The genetic message when translated in the ribosomes,  forms specific primary structure (amino acid sequence) of a polypeptide chain .    True/False

Answer: True

 

Q25. The ribosomes of prokaryotes and eukaryotes are similar in their molecular composition..     True/False

Answer: False(different)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *