MCQs on Movement Across Membranes Questions and Answers

MCQs on Movement Across Membranes Questions and Answers

Movement Across Membranes – Definition


There is a movement of molecules across  membrane. Molecules can cross membranes in a number of ways. They may use their own energy or they rely on an outside energy source. Various types of cell movements occur across membranes.

Course Content:

  • Simple Diffusion
  • Facilitated Diffusion
  • Osmosis
  • Filtration
  • Active Transport
  • Endocytosis
  • Exocytosis

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Cell Membrane and Cytoplasm Multiple Choice Quiz


Movement Across Membranes MCQs (Questions and Answers)


Q1. The movement of molecules from the area of higher concentration to the area of lower concentration is:

  1. Facilitated diffusion
  2. Simple diffusion
  3. Osmosis
  4. Active transport

Answer: b

Q2. In which type of movement the molecules move randomly to come in a state of dynamic equilibrium?

  1. Osmosis
  2. Active Transport
  3. Filtration
  4. Simple diffusion

Answer: d

Q3. The movement of molecules through the protein molecules from higher to lower concentration is:

  1. Facilitated diffusion
  2. Simple diffusion
  3. Filtration
  4. Osmosis

Answer:  a

Q4. Which molecules diffuse through protein channels pores?

  1. Non-polar molecules
  2. Polar molecules
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q5. Which molecules use facilitated diffusion?

  1. Large molecules
  2. Lipid insoluble molecules
  3. Lipid soluble molecules
  4. Both a and b

Answer: d

Q6. Like simple diffusion, facilitated diffusion also does not require energy.      True/false

Answer: True

Q7. The diffusion of water across a selectively permeable membrane from an area of higher concentration to an area of lower concentration is:

  1. active transport
  2. osmosis
  3. filtration
  4. exocytosis

Answer: b

Q8. The relative concentration of solutes in the water inside and outside the cell is:

  1. osmosis
  2. hydrostatic pressure
  3. turgor
  4. tonicity

Answer: d

Q9. In which solution, the solutes concentration is the same inside and outside the cell?:

  1. Isotonic solution
  2. Hypertonic solution
  3. Hypotonic solution
  4. None

Answer: a

Q10. In which solution, the solutes concentration is higher outside the cell than inside?

  1. Isotonic solution
  2. Hypertonic solution
  3. Hypotonic solution
  4. None

Answer: b

Q11. Red blood cell is an example of isotonic solution.      True/False

Answer: True

Q12. When the cell gets shrink, the condition is called_______.

  1. hydrostatic pressure outside
  2. turgor
  3. crenation
  4. bursting of cell

Answer: c

Q13. In which solution, the solutes concentration is lower outside the cell than inside?

  1. Hypertonic solution
  2. Hypotonic solution
  3. Isotonic solution
  4. None

Answer: b

Q14. When water moves into the cell, it may cause bursting of cell.      True/False

Answer: True

Q15. Osmosis is a process that forces small molecules across selectively permeable membranes with the help of hydrostatic pressure.      True/False

Answer: False(filtration)

Q16. Hydrostatic pressure means:

  1. pressure due to air
  2. pressure due to water
  3. pressure due to lipid molecules
  4. all of the above

Answer: b

Q17. Large molecules, such as proteins do not pass through the smaller membrane pores during filtration.        True/False

Answer: True

Q18. Filtration also takes place in the_____________.

  1. stomach
  2. liver
  3. kidneys
  4. bones

Answer: c

Q19. Filtration is the first step in urine formation..    True/False

Answer: True 

Q20. The movement of molecules from the area of lower concentration to the area of higher concentration by the expenditure of energy is:

  1. exocytosis
  2. endocytosis
  3. active transport
  4. filtration

Answer: c

Q21. Active transport requires ATP energy to takes place against a concentration gradient.      True/False

Answer: True

Q22. Examples of active transport includes:

  1. sodium potassium pump
  2. calcium pump
  3. red blood cell
  4. both a and b

Answer: d

Q23. The bulk movement of material into the cell by formation of vesicle is called_____________.

  1. exocytosis
  2. endocytosis
  3. active transport
  4. osmosis

Answer: b

Q24. Pinocytosis is the form of exocytosis.    True/False

Answer: False(endocytosis)

Q25. Pinocytosis means cell drinking.     True/False

Answer: True

Q26. The nonspecific uptake of all droplets of extracellular fluid is:

  1. phagocytosis
  2. pinocytosis
  3. osmosis
  4. exocytosis

Answer: b

Q27. Phagocytosis means cell eating.   True/False

Answer: True

Q28. The uptake of solid particles by invagination is:

  1. phagocytosis
  2. pinocytosis
  3. exocytosis
  4. endocytosis

Answer: a

Q29. Phagocytosis forms vesicle called food vacuole.    True/False

Answer: True 

Q30. Movement of molecules take place through some specific receptor proteins present on the plasma membrane is:

  1. pinocytosis
  2. facilitated diffusion
  3. receptor-mediated endocytosis
  4. exocytosis

Answer: c

Q31. Cholesterol molecules are brought into cells by the receptor-mediated endocytosis  True/False

Answer: True 

Q32. The removal of cell secretions from the cells by out folding is :

  1. endocytosis
  2. exocytosis
  3. pinocytosis
  4. phagocytosis

Answer: b

Q33. Which organelle packs proteins and other molecules into vesicles for secretion?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Cytoplasm
  4. Golgi Apparatus

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *