MCQs on Mitochondria Questions and Answers

MCQs on Mitochondria Questions and Answers

What Is Mitochondria – Definition


Mitochondria is a cell organelle commonly called the powerhouse of the cell. Mitochondria’s function is to provide a transuding energy system. This system is used to change the food into chemical energy by oxidative phosphorylation. The structure and function of mitochondria are discussed here in the form of MCQ. All the ‘Definition Of Mitochondria’ multiple-choice quizzes with answers are published according to the new study syllabus for 2021-22.


Read More: MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key


Course Content:

  • Define mitochondria
  • Mitochondria structure
  • Mitochondria matrix
  • Mitochondrial crest
  • Enzymes of mitochondria
  • Mitochondria function

These online MCQ practice tests on “What Is Mitochondria” contain basic interview questions and answers, including a complete course of Zoology in a different post on Zoologymcqs.com, preferably for the preparation of Jobs interviews other competitive exams including overseas students. In our every post of Zoology Online Test, we are waiting for your positive feedback.


MCQ on Definition Of Mitochondria (Questions and Answers)


Q1. Which cell component is known as power house of the cell?

  1. Golgi apparatus
  2. Mitochondria
  3. Vacuole
  4. Ribosomes

Answer: b

 

Q2. By which system, mitochondria change the food into chemical energy?

  1. Oxidation
  2. Reduction
  3. Detoxification
  4. Oxidative phosphorylation

Answer: d

Q3. Which energy is synthesized during oxidative phosphorylation?

  1. ATP
  2. ADP
  3. AMP
  4. None

Answer:  a

Q4. Which cell organelle is found in rod shaped in the cell of eukaryotes?

  1. Cytoplasm
  2. Cell membrane
  3. Vacuole
  4. Mitochondria

Answer: d

 


Read More: MCQs on Cytoskeleton Multiple Choice Questions and Answers


Q5. The diameter of mitochondria is about:

  1. 0.2 µm
  2. 0.3 µm
  3. 0.5 µm
  4. 0.1 µm

Answer: c

Q6. The mitochondria contain two membranes.    True/false

Answer: True

Q7. How many mitochondria are found in liver cells?

  1. 1000 to 1600
  2. 1000 to 1100
  3. 1000 to 1300
  4. 1000 to 1500

Answer: a

Q8. The two mitochondrial membranes are being separated by:

  1. 6 to 7nm
  2. 5 to 8nm
  3. 8 to 9nm
  4. 9 to 10nm

Answer: c

Q9. What is the composition of unit membrane structures of the two mitochondrial membranes?

  1. Lipid molecules
  2. Protein molecules
  3. Cholesterol molecules
  4. Both a and b

Answer: d

 


Read More: MCQs on Movement Across Membranes Questions and Answers


Q10. The inner compartment of mitochondrial membranes is filled with__________.

  1. fluid
  2. mitochondrial matrix
  3. mitochondrial crest
  4. all of the above

Answer: b

Q11. The outer compartment of mitochondrial membranes is present between the inner and outer membrane.      True/False

Answer: True

Q12. The mitochondrial matrix is generally consists of:

  1. phospholipids
  2. circular DNA
  3. ribosomes
  4. all of the above

Answer: d

 


Read More: MCQs on Nucleus Multiple Choice Questions and Answers


Q13. The mitochondrial matrix contains complex in-folding. What are these in-folding called?

  1. Mitochondrial crests or cristae
  2. Mitochondrial tubules
  3. Mitochondrial network
  4. Mitochondrial framework

Answer: a

Q14. The dense granules of mitochondrial crest contains phospholipids.     True/False

Answer: False(mitochondrial matrix)

Q15. The mitochondrial matrix is generally homogenous fluid.       True/False

Answer: True

Q16. Which membrane of mitochondria contains numerous small F1 particles?

  1. Outer membrane
  2. Inner membrane
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q17. The mitochondrial matrix is incomplete septa or ridges.        True/False

Answer: False(mitochondrial crest)

 


Read More: MCQs on Ribosomes Short Questions and Answers


Q18. What is the diameter of F1 particles of the inner membrane of mitochondria?

  1. 6.5nm
  2. 7.5nm
  3. 8.5nm
  4. 9.5nm

Answer: c

Q19. The F1 particles of the inner membrane of mitochondria contain special ATPase complex and proton pump.              True/False

Answer: True

Q20. What are the enzymes of outer membrane of mitochondria?

  1. Monoamine oxidase
  2. NADH-Cytochrome reductase
  3. Fatty acid CoA ligase
  4. All of the above

Answer: d

Q21. Nucleoside di-phosphokinase is the enzyme of the space between outer and inner membrane of mitochondria..      True/False

Answer: True

Q22. What are the enzymes of the inner membrane of mitochondria?

  1. Respiratory chain enzyme
  2. ATP synthase
  3. Monoamine oxidase
  4. Both a and b

Answer: d

 


Read More: MCQs on Vacuoles Questions and Answers


Q23. What are the enzymes of mitochondrial matrix?

  1. Malate dehydrogenase
  2. Citrate synthase
  3. a-keto acid dehydrogenase
  4. All of the above

Answer: d

Q24. Where the Krebs’s cycle takes place in mitochondria?

  1. Mitochondrial crest
  2. Mitochondrial matrix
  3. Inner membrane of mitochondria
  4. Outer membrane of mitochondria

Answer: b

Q25. Which processes take place in the inner membrane of mitochondria by oxidative phosphorylation?

  1. Electron transport chain
  2. ATP synthesis
  3. Krebs’s cycle
  4. Both a and b

Answer: d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *