MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key

MCQs on Lysosomes Multiple Choice Questions With Key

Lysosomes – Definition


Lysosomes is a cell component. It is a membrane-enclosed bag of hydrolytic enzyme which the cell uses to digest macromolecules. Lysosomes provide a space where the cell can easily digest macromolecules safely.

Course Content:

  • Introduction
  • Formation of lysosomes
  • Functions of lysosomes

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers


Lysosomes MCQs (Questions with Key)


Q1. Which cell component is a membrane bound bag of hydrolytic enzymes?

  1. Mitochondria
  2. Golgi apparatus
  3. Lysosome
  4. Cytoplasm

Answer: c

Q2. Which molecules can hydrolyzed by lysosomal enzymes?

  1. Proteins
  2. Fats and polysaccharides
  3. Nucleic acids
  4. All of the above

Answer: d

Q3. Lysosomal enzymes work best in:

  1. acidic environment
  2. basic environment
  3. both acidic & basic environment
  4. neutral environment

Answer:  a

Q4. Which pH is maintained by lysosomal membrane?

  1. 7
  2. 5
  3. 8
  4. 10

Answer: b

Q5. The cell used to digest macromolecules with the help of which cell component?

  1. Cytosol
  2. Centrioles
  3. Lysosomes
  4. Ribosomes

Answer: c

Q6. Excessive leakage from a large number of lysosomes can destroy a cell by auto-digestion.                                                                                                                                                              True/false

Answer: True

Q7. Which cell organelle synthesized the hydrolytic enzymes?

  1. Smooth ER
  2. Rough ER
  3. Mitochondria
  4. Vacuole

Answer: b

Q8. When hydrolytic enzymes become synthesized by rough ER then these enzymes are transferred to which cell component?

  1. Golgi apparatus
  2. Ribosomes
  3. Vacuole
  4. Mitochondria

Answer: a

Q9. From which face of the Golgi apparatus, the lysosomes arise by budding? 

  1. The cis-face
  2. The trans-face
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q10. Which protect bonds of lysosomal protein from enzymatic attack?

  1. Two dimensional conformations of protein
  2. Three dimensional conformations of protein
  3. Four dimensional conformations of protein
  4. Five dimensional conformations of protein

Answer: b

Q11. Lysosomes are spared from self-destruction by three dimensional conformations of protein of the inner surface of the lysosomal membrane.      True/False

Answer: True

Q12. Which cells are called macrophages?

  1. Cells carry out pinocytosis
  2. Cells carry out metabolic process
  3. Cells carry out phagocytosis
  4. None

Answer: c

Q13. By which process lysosomes use their hydrolytic enzymes to recycle the organic material of cells?

  1. Pinocytosis
  2. Phagocytosis
  3. Active Transport
  4. Autophagy

Answer: d

Q14. Lysosomal enzymes reformed the ingested materials.      True/False

Answer: False(break)

Q15. Lysosomal enzymes destroy the cells of the tail of tadpole.      True/False

Answer: True

Q16. Which cell component destroyed the web between the fingers of human embryos?

  1. Cytosol
  2. Golgi apparatus
  3. Lysosome
  4. Endoplasmic reticulum

Answer: c

Q17. In a storage disease, the lysosome lacks one of the hydrolytic enzymes.       True/False

Answer: True

Q18. In Pomp’s Disease which lysosomal enzyme is absent?

  1. Lipid-digesting enzyme
  2. Protein-digesting enzyme
  3. Polysaccharide-digesting enzyme
  4. Food-digesting enzyme

Answer: c

Q19. The liver is damaged by the accumulation of glycogen when the lysosomal lipid-digesting enzyme is absent.    True/False

Answer: False(polysaccharide-digesting enzyme)

Q20.In Sachs Disease which lysosomal enzyme is absent?

  1. Lipid-digesting enzyme
  2. Protein-digesting enzyme
  3. Food-digesting enzyme
  4. Polysaccharide-digesting enzyme

Answer: a

Q21. The brain is damaged by the accumulation of lipids in the cells.       True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *