MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers

MCQs on Golgi Apparatus Multiple Choice Questions and Answers

The Golgi Apparatus, A Cell Organelle- Definition


The Golgi apparatus is a cell organelle found in the cytoplasm of eukaryotic cell. The Golgi apparatus is also named as Golgi complex or Golgi body. It is found next to the endoplasmic reticulum ER (which is also a cell organelle) in the cytoplasm and residing near to the nucleus of the cell. It consists of flattened membranous sacs, which are involved in secretion and intracellular transport of the cell.

Course Content:

  • Structure of Golgi apparatus
  • Functions of Golgi apparatus
  • Poles of Golgi apparatus
  • Formation of secretions in the Golgi apparatus

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Endoplasmic Reticulum (ER) Questions and Answers Quiz


The Golgi Apparatus MCQs (Multiple Choice Questions and Answers)


Q1. Structure of Golgi apparatus is:

  1. membranous
  2. not membrane bound
  3. flattened membranous sacs
  4. network of tubules

Answer: c

Q2. The Golgi apparatus is made of flattened stacked pouches called:

  1. vesicles
  2. cisternae
  3. tubules
  4. none

Answer: b

Q3. Which organelle found next to the endoplasmic reticulum in the cell of eukaryotes?

  1. cytoplasm
  2. cell membrane
  3. ribosomes
  4. Golgi apparatus

Answer: d

Q4. Which of the following are concentrated near the Golgi apparatus?

  1. Vesicles
  2. Cytosol
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q5. Which function is performed by vesicles between the Golgi and other structures?

  1. Energy giver
  2. provide protection
  3. transfer of material
  4. involve in metabolism

Answer: c

Q6. After leaving the ribosome, many transport vesicles travel to the Golgi apparatus.          True/false

Answer: False (leaving the endoplasmic reticulum ER)

Q7. Which organelle is a center of manufacturing, storing and transportation?

  1. Ribosomes
  2. Nucleus
  3. Vacuole
  4. Golgi apparatus

Answer: d

Q8. How many poles does Golgi apparatus has?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: a

Q9. The cis-face of Golgi apparatus is also called:

  1. maturing face
  2. forming face
  3. transfer face
  4. none

Answer: b

Q10. Where the cis-face of Golgi apparatus is located?

  1. Near nucleus
  2. Near vacuole
  3. Near cytosol
  4. Near endoplasmic reticulum ER

Answer: d

Q11. The Golgi apparatus are extensive in cells specialized for secretion.       True/False

Answer: True

Q12. The trans-face of Golgi apparatus is also called:

  1. maturing face
  2. transfer face
  3. forming face
  4. none

Answer: a

Q13. Which pole of the Golgi apparatus acts as the receiving and shipping departments of the Golgi apparatus?

  1. The cis-face
  2. The trans-face
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q14. Transport vesicles move material from the ER to the Golgi apparatus.      True/False

Answer: True

Q15. With which pole of Golgi apparatus, the transport vesicle fuses?

  1. Trans-face
  2. Cis-face
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q16. The cis-face gives rise to secretary vesicles.   True/False

Answer: False(trans-face)

Q17. The products of which organelle are modified during transport from the cis pole to the trans pole of the Golgi Proteins?

  1. Mitochondria
  2. Ribosomes
  3. Lysosomes
  4. Endoplasmic reticulum ER

Answer: d

Q18. Golgi enzymes modify oligosaccharide portions of glycoproteins.    True/False

Answer: True 

Q19. With which cell component, the secretary vesicles fuse to exported outside the product?

  1. Cell membrane
  2. Cytoplasm
  3. Nucleus
  4. Golgi Apparatus

Answer: a

Q20. Camillo Golgi observed Golgi apparatus in: 

  1. 1895
  2. 1896
  3. 1897
  4. 1898

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *