MCQs on Endoplasmic Reticulum (ER) Questions and Answers Quiz

MCQs on Endoplasmic Reticulum (ER) Questions and Answers Quiz

The Endoplasmic Reticulum(ER), A Cell Organelle- Definition


The endoplasmic reticulum is one of the cell components also called cell organelle. The word endoplasmic means “within” the cytoplasm and the word reticulum means “network”. So the endoplasmic reticulum abbreviated as ER consists of a network of membranous tubules and sacs called cisternae. The two distinct regions of endoplasmic reticulum are differ in their structure and functions.

Course Content:

  • ER location in the cytoplasm
  • Smooth endoplasmic reticulum SER
  • Functions of SER
  • Rough endoplasmic reticulum RER
  • Functions of RER

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Ribosomes Short Questions and Answers


Endoplasmic Reticulum MCQs (Questions and Answers Quiz)


Q1. Which organelle consists of a network of membranous tubules?

  1. Ribosomes
  2. Mitochondria
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Cytoplasm

Answer: c

Q2. What are cisternae?

  1. Tubules
  2. Sacs
  3. System
  4. Membrane

Answer: b

Q3. The word endoplasmic means within the cytoplasm and the word reticulum means:

  1. network
  2. tracks
  3. tubules
  4. sacs

Answer:  a

Q4. How many distinct region of ER?

  1. 4
  2. 6
  3. 2
  4. 8

Answer: c

Q5. The distinct regions of ER includes:

  1. smooth ER
  2. rough ER
  3. both
  4. none

Answer: c

Q6. The ER membrane separates the cisternal space from the cytosol.        True/false

Answer: True

Q7. The cytoplasmic surface of which ER region lacks ribosomes?

  1. Smooth SER
  2. Rough RER
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q8. What is/are the functions of SER?

  1. Synthesis of lipids
  2. Carbohydrate metabolism
  3. Detoxification of drugs
  4. All of the above

Answer: d

Q9. Which molecules are synthesized by the enzymes of smooth ER?

  1. Fats
  2. Phospholipids
  3. Steroids
  4. All of the above

Answer: d

Q10. Which cells are rich in smooth ER?

  1. Testes
  2. Ovaries
  3. Blood
  4. Both a and b

Answer: d

Q11. The steroids are the sex hormones.          True/False

Answer: True

Q12. Which cells synthesized and secrete steroid hormones?

  1. Blood cells
  2. Skin cells
  3. Testes and ovaries cells
  4. All of the above

Answer: c

Q13. In which form, liver stored carbohydrates?

  1. Glucose
  2. Fructose
  3. Maltose
  4. Glycogen

Answer: d

Q14. The enzymes of the smooth ER detoxify the drugs and other poisons in blood cells.        True/False

Answer: False(liver cells)

Q15. The ER membrane pumps calcium ions from the cytosol into the cisternal  space.      True/False

Answer: True

Q16. The hydrolysis of glycogen releases glucose from the liver .This reaction takes place in which region of ER?

  1. Smooth ER
  2. Rough ER
  3. Both
  4. None

Answer: a

Q17. Stimulation of muscle contraction is one of the function of rough ER.      True/False

Answer: False(smooth ER)

Q18. Which cell component is attached on the cytoplasmic surface of the membrane of rough ER?

  1. Nucleus
  2. Mitochondria
  3. Golgi Apparatus
  4. Ribosome

Answer: d

Q19. The ribosomes are also attached to the cytoplasmic side of outer membrane of nuclear of envelope.         True/False

Answer: True 

Q20. Functions of rough ER includes:

  1. protein synthesis
  2. membrane production
  3. detoxification of drugs
  4. both a and b

Answer: d

Q21. Most secretary proteins are glycoproteins.      True/False

Answer: True

Q22. Which molecule is synthesized by ribosomes attached to the rough ER?

  1. Amino acid
  2. Protein
  3. Lipid
  4. None

Answer: b

Q23. From which molecules, the enzymes present in the rough ER synthesized their membranes?

  1. Lipids
  2. Phospholipids
  3. Proteins
  4. Both b and c

Answer: d

Q24. Rough ER is considered to be a membrane factory .    True/False

Answer: True

Q25. The ER membrane can be transferred into the cell membrane in the form of vesicles.     True/False

Answer: True

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *