MCQs on Cell Membrane and Cytoplasm Multiple Choice Quiz

MCQs on Cell Membrane and Cytoplasm Multiple Choice Quiz

Cell Membrane and Cytoplasm – Definition


All animals are made up of cell because cell is the basic unit of life in all types of organisms both unicellular and multicellular. Different cells perform different functions. Cell has major components .Each component has its own structure and perform certain functions of the cell on which the animal’s life exists. Cell membrane and cytoplasm are included in the major components of the cell. Cell membrane surrounds the cell .

It separates the inside of the cell from the outside. Cytoplasm is another organelle of the cell which included well-defined structures to regulate the activities of the cell.

Course Content:

  • Structure of cell membrane
  • Functions of cell membrane
  • Cytoplasm

All of these Zoology MCQs are preferably for test / interview preparation for BSc, MSc, BS (Hons), NTS, FPSC, PPSC, PTS, CSS and all other competitive examination for foreign study including overseas students.

Read More: MCQs on Nucleotides and Nucleic Acids Quiz


Cell Membrane And Cytoplasm MCQs (Questions and Answers)


Q1. When was fluid-mosaic model developed?

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: c

Q2. Who developed the fluid-mosaic model of cell membrane structure?

  1. S. Jonathan Singer
  2. Garth Nicholson
  3. Both
  4. None

Answer: c

Q3. Which organelle surrounds the cell?

  1. cytoplasm
  2. cell membrane
  3. ribosomes
  4. golgi apparatus

Answer: b 

Q4. Cell membrane is a double layer of:

  1. Proteins
  2. phospholipids
  3. both a and b
  4. none

Answer: c

Q5. The word mosaic is used for:

  1. protein
  2. phospholipid
  3. many different kinds of proteins
  4. None

Answer: c

Q6. In cell membrane the phospholipids bilayer forms a fluid “sea”.      True/false

Answer: True

Q7. Polar end of phospholipids contains:

  1. fatty acids molecules
  2. phosphate group
  3. hydroxyl group
  4. proteins

Answer: b

Q8. Non polar end of phospholipids contains:

  1. an amino group
  2. a carboxyl group
  3. fatty acid molecules
  4. all of the above

Answer: c

Q9. Hydrophilic means:

  1. water attracting
  2. water dreading
  3. water reacting
  4. all of the above

Answer: a

Q10. Hydrophobic means:

  1. water attracting
  2. water repelling
  3. water reacting
  4. none

Answer: b

Q11. The tails of both layers of phospholipids molecules attract each other.       True/False

Answer: True

Q12. Which molecules are embedded in the interior of the membrane ?

  1. proteins
  2. phospholipids
  3. cholesterol
  4. amino acids

Answer: c

Q13. Which molecules make the membrane rigid structure?

  1. Cholesterol molecules
  2. proteins
  3. phospholipids
  4. all of the above

Answer: a

Q14. Cholesterol molecules make the cell membrane more permeable for water-soluble substances.      True/False

Answer: False (less)

Q15. The cell membrane proteins are present in the form of individual molecules.      True/False

Answer: True

Q16. Which type of protein is attached to the inner or outer membrane surface?

  1. Intrinsic proteins
  2. Peripheral proteins
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q17. Intrinsic proteins are embedded in the lipids bilayer.   True/False

Answer: True

Q18. Functions of intrinsic proteins includes:

  1. move ions or molecules across the cell membrane
  2. links to sugar-protein markers on the cell surface
  3. attach membrane to the cell’s inner cytoskeleton
  4. all of the above

Answer: d

Q19. Carbohydrates are present in the cell membrane.    True/False

Answer: True 

Q20. When carbohydrates unite with proteins, it form:

  1. Glucose
  2. Glycoproteins
  3. Glycolipids
  4. Glycocalyx

Answer: b

Q21. Glycolipids are formed on the surface of a plasma membrane.       True/False

Answer: True

Q22. Surface carbohydrates and portions of the proteins and lipids make up the___________.

  1. glycocalyx
  2. glycoproteins
  3. glycolipids
  4. glucose

Answer: a

Q23. Which is necessary for the recognition of cell?

  1. Cholesterol molecules
  2. proteins
  3. phospholipids
  4. glycocalyx

Answer: d

Q24. Glycocalyx are key component in coordinating cell behaviour in animals.     True/False

Answer: True

Q25. Cell membrane regulates materials into and out of the cell and from one part of the cell to another.     True/False

Answer: True

Q26. Which organelle separates the inside of the cell from the outside?

  1. cytoplasm
  2. cell membrane
  3. vacuole
  4. nucleus

Answer: b

Q27. Cytoplasm separates various organelles within the cell.   True/False

Answer: False(cell membrane)

Q28. Specific cell identification markers are contained in:

  1. cell membrane
  2. proteins
  3. cholesterol molecules
  4. receptors

Answer: d

Q29. Cell membrane is selective permeable membrane.    True/False

Answer: True 

Q30. The maintenance of a constant internal environment despite fluctuations in the external environment is:

  1. osmosis
  2. diffusion
  3. homoeostasis
  4. filtration

Answer: c

Q31. Cytoplasm has two distinct parts; the cyto-membrane system and the other is the fluid cytosol.   True/False

Answer: True 

Q32. Which contain various dissolved molecules?

  1. The cytomembrane system
  2. The fluid cytosol
  3. Both
  4. None

Answer: b

Q33. Which consist of well-defined structure, such as vacuoles, mitochondria, golgi apparatus  and endoplasmic reticulum? 

  1. cell membrane
  2. proteins
  3. cytoplasm,
  4. cell wall

Answer: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *